VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Historie firmy Apple
Nepřihlášený návštěvník

Historie firmy Apple

Společnost Apple Computer byla založena 1. dubna roku 1976. Založení firmy předcházel nápad Stephana Wozniaka sestrojit si doma malý „počítač“ (připomínal spíš psací stroj) a po zdárném pokusu se rozhodl sestrojit jich víc a prodávat je. Společně se Stevem Jobsem sestrojili v garáží Jobsova otce prvních 50 kusů a nazvali je Apple I. Vedle Wozniaka a Jobse byl u založení firmy ještě třetí společník a to Ron Wayne, ale ten společnost opustil už po 12 dnech. Jejich první výrobek AppleI. se vyráběl jen krátce, vyrobilo se 200 a proto je dnes velmi vzácnou sběratelskou raritou. Další výrobek – Apple II byl uveden na trh už v roce 1977. Dřevěnou krabici nahradil plastový kryt a oproti jiným počítačům té doby měl Apple II barevný monitor. Byl to první opravdový osobní počítač.

Apple převzato z : http://www.landsnail.com/apple/local/design/images/computers/apple1.GIF

AppleII měl úspěch ale ani jeden ze společníků neměl zkušenosti s marketingem a konkurence začala vyrábět podobné výrobky. Naštěstí si Applu všiml marketingový manažer Intelu Mike Markkula a investuje do rozvoje Applu 90 000 dolarů, dalších 200 000 a sehnal další investory. Sám Mike Merkkula se stává předsedou správní rady. V roce 1980 vstoupila společnost Apple na burzu, její akcie prudce stoupli – asi o 32 %. Tento nárůst vydělal společnosti statisíce dolarů.

Apple v té době zaměstnával tisíce zaměstnanců a stal se nejrychleji rostoucí společností v Americké historii. Ve stejném roce byl uveden na trh také nový model pod názve Apple III. V roce 1981 uvedlo IBM svůj první PC což byla pro Apple velká konkurence. Apple na to odpověděl o 2 roky později uvedením převratného Apple Lisa, který pojmenovali po Jobsově dceře. Tento model ale nebyl příliš úspěšný a to hlavně kvůli velmi vysoké ceně, základní model se prodával za 10 000 dolarů.

Společnost se zprvu rychle rozrostla ale po počátečních úspěších se začala dostávat do problémů. Jobse napadlo, že potřebují dobrého marketingového manažera. Dostal radu aby oslovil Johna Sculleyho, ředitele společnosti PepsiCola. Sculley nejprve odmítal ale Jobs ho přesvědčil větou: „Chceš strávit zbytek svého života prodáváním slazené vody, nebo chceš měnit svět?“ Mimo to ho také přesvědčil roční plat milion dolarů, další milion za vstup do firmy a akcie v hodnotě 5 milionů.

Po neúspěchu s Apple Lisa se Apple soustředil na vytvoření zcela nového PC u kterého byl kladen velký důraz i na design. Výsledkem byl Macintosh, které byl uveden na trh v lednu roku 1984. Uvedení Macintoshe předcházela velká reklamní kampaň, díky které Mac zaznamenal velký úspěch. Tento úspěch ale po zhruba roce prodeje pohasl, hlavně kvůli nedostatku softwaru a špatné kompatibilitě. Většina lidí nevolila nejvyspělejší počítač Mac ale radši levnější alternativu od firmy IBM. Mac se tedy stal dalším neúspěchem. Apple měl velké problémy.

John Scully se pokouší reorganizovat firmu, ale Jobs ho stále napadal že o počítačovém průmyslu nic neví. Za těchto okolností odchází z firmy Stephan Wozniak. Jobs se snaží odstranit Sculleyho tak, že ho pošle na smyšlenou obchodní cestu do Číny a převzít kontrolu. Sculley se o tom ale dozvěděl. Jobs byl zproštěn svých povinností krátce nato rezignuje a opouští Apple. Jobs se ale nechce vzdát, zakládá firmu NeXT Computer, do které bere i některé zaměstnance Applu a slibuje, že prostřednictvím jeho nové firmy Apple zničí. NeXT Computer vyráběl hlavně počítače do škol, ale zase narazil na stejný problém jako vždy v Applu, vytvořil sice nejlepší techniku na trhu ale cena je neúnosná.

Apple mezitím pracuje na novém PC Macintosh II, který uvedly na trh v roce 1987. Tou dobou byl ale trh doslova zahlcen počítači od IBM, kterým pomohl i operační systém Microsoft Windows, které byly z části založené na operačním systému Maců. Sculley zažaloval Microsoft za porušování autorských práv ale spor se vlekl léta, bez výsledku. V roce 1991 přichází zlom, Apple se spojuje s IBM a společně vytváří populární laptop – PowerBook. Další produkty ale tak úspěšné nebyly. V roce 1993 Sculley rezignuje. Vedení firmy se několikrát mění ale Apple se propadal.

Oživení společnosti přišlo až v roce 1996 způsobem, který nikdo nečekal. Apple Computer koupil za 400 milionů dolarů Jobsovu Firmu NeXT Computer. Navíc zaměstnává Steva Jobse jako prozatímního ředitele. Apple vytvořil zcela nový operační systém Mac OS X, který byl nejvyspělejší operační systém té doby. Dalším velkým úspěchem Applu byl iMac, který začal novou éru Maců, představen byl v roce 1998.

iPod převzato z http://img.aktualne.centrum.cz/34/13/341377-nove-prehravac-apple-ipod.jpg

Historicky největším úspěchem Applu se stal v roce 2001 hudební přehrávač Apple iPod. Potvrzuje to i fakt, že po uvedení iPodu šly ceny akcií Applu prudce nahoru, v roce 2001 byla cena jedné akcie asi 7.44 dolaru, v roce 2006 to bylo už 85 dolarů. Díky takovému vzrůstu si Apple mohl dovolit přejít u osobních počítačů z procesorů PowerPC na procesory Intel, díky čemuž mohl Apple nabídnout unikátní spojení Mas OS X a Windows XP na jednom počítači. Po tomto kroku vzrostl prodej PC od Applu o 30 %.

Dnes je Apple jednou z nejznámějších firem vyrábějící počítače a domácí elektroniku, jejich nejprodávanějším výrobkem je stále iPod, kterého se do dneška prodalo více než 65 milionů kusů.

Apple v datech – rychlé shrnutí

  • 1976 – Založení společnosti Apple Computer. Zakladatelé byly Stephan Wozniak, Steven Jobs a Ron Wayne. Prodávají počítač Apple I.
  • 1977 – Mike Merkulla investuje do Applu, uveden Apple II.
  • 1980 – Uveden Apple III.
  • 1983 – zahájen prodej Apple Lisa, presidentem společnosti se stává John Sculley.
  • 1984 – Uvedení počítače Macintosh.
  • 1985 – Steve Jobs opouští firmu a zakládá si svou společnost NeXT Computer.
  • 1987 – Představení Macintoshe II.
  • 1991 – Spojení Applu a IBM, Apple uvádí PowerBook.
  • 1996Apple kupuje Jobsův NeXT Computer, Jobs se vrací do firmy.
  • 1997 – Uveden Mac OS 8. Microsoft investuje 150 milionů do akcií Applu a přislíbí vytvářet Office a Internet Explorer nejméně dalších 5 let.
  • 1998 – Představen PowerBook G3 a iMac.
  • 2000 – Jobs se stává CEO Applu.
  • 2001 – Uveden operační systém Mac OS X a hudební přehrávač Apple iPod.
  • 2003 – Spuštěn iTunes, internetový prodej hudby.
  • 2005 – Přechod na procesory Intel.
  • 2007 – uvedení iPhone a Apple TV.

Osobnosti Applu.

Steven Job – Spoluzakladatel Applu. V roce 1986 Apple opustil, založil si svou firmu NeXT Computer, v roce 1996 po koupení NeXT Computer Applem se do Applu vrací.

Stephan Wozniak, zvaný Woz - Spoluzakladatel Applu. Vytvářel Apple I a Apple II. Od amerického presidenta dostal Národní medaili za technologický rozvoj.

Mike Merkulla – Investoval do Applu na začátku rozvoje firmy. Stal se prvním předsedou správní rady. Marketingový manažer Intelu. V roce 1977 odkoupil třetinový podíl v Applu.

John Sculley – V 70. letech byl presidentem společnosti PepsiCola, v letech 1983 – 1993 působil jako CEO Apple Computer.

Další osobnosti: Michael Scott, Jef Raskin, Bill Atkinson, Randy Wiggiton, Susan Kareová, William V. Campbell, a Jonathan Rubinstein.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Adam Toušek
Datum: 13.03.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 19264x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

zahon - 16.03.2007
Skvělý článek. Jen houšť. Ani jsem nevěděl jak zajímavou historii Apple má. Jenom mě občas mrzí, jak se naváží do Microsoftu. Je to takové.. řekněme nevhodné. Na druhou stranu je to vždycky velká legrace. Hlavně když je u toho Steve Jobs.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ