VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Historie společnosti Yahoo!
Nepřihlášený návštěvník

Historie společnosti Yahoo!

Všechno začalo tak nevině. Zakladatelem společnosti Yahoo je Jerry Yang a David Filoa. Začátkem roku 1994 tyto dva mladí pánové začali tvořit cosi na odreagování. Posléze se z tohoto nápadu stal jeden z nejúspěšnějších webů ve světě. Tvrdá a usilovná práce přinesla i své ovoce, Yahoo momentálně zaměstnává přes 8 tisíc lidí a jeho tržní hodnota je kolem 50 miliard USD (přibližně 1020 miliard korun českých).

Začátky

Společník David Filoa, studoval stejnou školu jako Jerry. V momentě kdy se začal katalog více rozvíjet, tak šla škola mírně do ústraní. Jerry říká: „Začátkem roku 1994 jsme s doktorátem začali poněkud otálet. Napadla nás totiž koncepce kompletně nového webu, nad kterou jsme trávili čím dál tím více času.““ Celá myšlenka se zrodila v nepřehledné situaci, která panovala na internetu. Chaos kde denně vznikalo a zanikalo mnoho desítek stránek, byl pro uživatele tak vyčerpávající, že Jerry s Davidem začali budovat katalog, do kterého zařazovaly stránky. Zprvu stránky přidávali oni sami, později díky jednoduchému skriptu ADD URL, mohli stránky s krátkým popisem přidávat i uživatelé z celého světa. Tato prvá verze katalogu se oficiálně nazývala Jerry´s Guide to the World Wide Web. Třízení stránek začalo přitahovat čím dál tím víc lidí, když tohle oba majitelé zjistili hned toho využili.

Yahoo screen

Název Yahoo!

Stránku okamžitě přejmenovali na Yahoo, což je akronym lehce ironického názvu „Yet Another Hierarchical Officious Oracle“ (volně přeloženo „Ještě jedno nadřazené dotěrné orákulum“). Současně slovo Yahoo odkazuje na monstrózní bytost z klasické knihy Gulliverovy cesty od britského spisovatele Jonathana Swifta

A co bylo dál

V březnu 1995 to už nebyla jen webová stránka, ale společnost Yahoo Inc., která se stala jednou z komerčně nejúspěšnějších internetových firem vůbec. V pozadí kralovali i jiné společnosti než jen dva doktoranti. Významně pomohla společnost Sequioa Capital (kteří svého času pomohli nastartovat takové společnosti, jako jsou Apple a Cisco Systems). Sídlem firmy se – jak jinak – stalo Sunnyvale v srdci Silicon Valley. Na konci téhož roku bylo zřejmé, že se Yahoo stává nejznámější a nejvyužívanější službou zdárně se rozvíjejícího World Wide Webu. Nastává čas inovací, ale i inspirací. V této době začíná fungovat internet i v České republice, právě námi opěvovaný Seznam.cz má základy z Yahoo. Takovýchto webů bude ale v Čechách i ve světe mnoho. Náhlý nápor lidí způsobil i změnu hardware, ze studentských kolejí se PC přesunují do sídla firmy, kterým se stává Sunnyvale. Hardwarové zařízení zajišťuje firma Silicon Graphics, na nichž byla provozována stále se rozšiřující a rozvětvující databáze, a počet zaměstnanců společnosti překročil číslo padesát. Den co den do katalogu přibývalo několik stovek, ba i tisíc odkazů a služba Yahoo zodpovídala na konci roku 1995 každý den již na 4 milionů dotazů.

David Filoa převzato z http://www.businessworld.cz/bw.nsf/e313ce6e5b3a33a7c1257243003d968a/9431941ed9083c45c125720d007c8012/Body_1/0.2E46!OpenElement&FieldElemFormat=jpg

O rok později vstoupila společnost úspěšně na burzu. Konkurence začínala být, a tak se z Yahoo stává víceúčelový projekt, už ne jen katalog. Yahoo začal nabízet e-mailové schránky, poskytování webového prostoru až po on-line zpravodajství, elektronický obchod a mnoho jiného. Následně firma kupuje další menší firmy, aby mohla rozšířit svůj repertoár. Například Yoyodyne Entertainment či Broadcast.com (poslední za 5,7 miliard dolarů). Nepříliš zdařilou se naopak stala akvizice společnosti GeoCities, nabízející velmi populární webhostingové služby. Koupě firmy GeoCities byla sice výborná, ale mezi uživatele se neosvědčila a to díky tvrzení společnosti, která prohlašovala nahrané materiály na svých serverech za svůj výlučný majetek. I nadále Yahoo zkupuje další společnosti. Hlavním konkurentem se stává Google. Yahoo je nuceno vyvinout svůj vlastní fulltextový vyhledávač, již se společnost neomezuje jen na katalog. „Yahoo! je můj život,“ říká Jerry Yang, který je proti své vůli jednou z největších osobností e-byznysu. Před bezmála deseti roky se stal nejmladším miliardářem světa.

Jerry Yang

Celým jménem Jerry Chih-Yuan Yang, se narodil v Taipei na Tchajwanu. Když mu byly dva roky, zemřel mu otec. Bylo to krátce poté, co se narodil jeho mladší brat Ken. V Taipei žil do deseti let, pak se jeho matka se svými dvěma syny přestěhovala do Spojených států,

Jerry Yang převzato z http://images.forbes.com/media/lists/54/2006/R4Q2.jpg

důvodem údajně bylo, aby její chlapci nemuseli v budoucnosti nastoupit povinnou vojenskou službu. Jeho matka byla učitelkou angličtiny, chlapci ovšem anglicky neuměli. Jarry Yang říká: „Každý den jsem se musel učit několik slovíček ze slovníku, matka mě pak zkoušela, angličtinu jsem zvládl už za tři roky“.

Závěr

Firma Yahoo nastartovala s něčím na tehdejší dobu ojedinělým. Díky tomu se uchytila. Neustálé nápady, jak firmu vylepšit. Jak přitáhnout víc návštěvníků byli vcelku dobré, na nynější dobu ničím neobvyklým. Google se stává velkým konkurentem, a konkurence má být. Pokud by někdo právě Google měl porazit je to právě Yahoo, které si drží druhou pozici největšího vyhledávače. Tento článek, jsem vybral záměrně. Chtěl jsem ukázat, že i jedinec má šanci uspět. Možná si říkáte no jo chytil dobrou dobu, na to můžu říct jen jedno, vždycky je něco co chybí jen na to přijít. Tak dumejte zkoumejte, a pak se třeba podělte o své nápady.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 27.07.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 9483x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

zahon - 05.08.2007
Nechci rýpat, ale jestli dnes někdo porazí Google, tak to rozhodně nebude Yahoo! Ale samozřejmě, že v historii zásluhy má. To jak dnes vypadají téměř všechny portály tohoto typu, zavedlo Yahoo! Google zase dosáhl toho, že všechny hledání vypadají stejně :) (Jen tak mimochodem, kdo najde 5 rozdílů ve vzhledu hledání Googlu a Yahoo má bod. [Ale co s ním, to fakt nevím :)].) Díky za článek.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ