VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Recenze LCD Eurocase 2002 - 20“ pro nemajetné
Nepřihlášený návštěvník

Recenze LCD Eurocase 2002 - 20“ pro nemajetné

Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné

Není člověka, co by neznal značku Eurocase, vyrábějící především skříně se zdroji, ale v poslední době také IMONy a monitory. Existují 19“, 20,1“ a 22“ LCD monitory. Dnes jsem dostal na recenzi LCD monitor Eurocase 20“. Tak se na něj pojďme společně podívat.

Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné

Vybalování

Monitor mi přišel v běžné kartónové krabici s manuálem, záručním listem, audio kabelem, napájecím kabelem a D-sub kabelem. Monitor byl vložen mezi 2 polystyrény a zabalen do igelitového sáčku stejně tak, jako všechny kabely. Po vybalení následovala výměna za můj starý CRT monitor (bohudík, za 14 dní, při deinstalaci budu však říkat bohužel). Toho místa na stole, pěkný velký panel. Ale hned ze začátku jsem si všiml drobných věcí, které mohou amatéra či běžného uživatele velmi vystrašit. Například podstavec je tak tuhý, že jsem se bál abych ho neznásilnil a něco neulomil a pořád jsem hledal nějakou páčku, kde by se pant dal povolit. Musí se na narovnání podstavce hold použít hrubá síla. Další věc, když jsem otáčel monitor vzhůru nohama, abych narovnal stojan, všiml jsem si nekvalitních spojů plastů černého a stříbrného. Sic nijak závažné, ale lekl jsem se.

SPECIFIKACE MONITORU:

  • LCD panel – 20,1" TFT TN
  • Třída panelu – A
  • Velikost displeje – 433.44(H) × 270.90(V)
  • Intenzita pixelů – 0.258(pro jednu trojici) × 0.258
  • Jas – 250 cd/m2
  • Kontrast – 1000:1
  • Pozorovací úhly, horizontálně i vertikálně – 160°
  • Čas odezvy – 5ms
  • Obnovovací frekvence – 50-70Hz
  • Maximální rozlišení – 1680x1050
  • Barvy displeje – 16.2mil
  • Životnost – 50,000 hodin
  • Reproduktor – 2x 2W/8Ohm*2
  • Spotřeba – < 40W (< 1W stand-by)
  • Video vstup – VGA kompatibilní analog RGB (15pin mini D-Sub)
  • Napětí vstupu – 100-240V(AC) 1.4A ,50/60Hz
  • Hmotnost – 6,26kg
  • V souladu s -UL. CE. CB. RoHS
  • Barevné provedení – černo-stříbrné

Materiál a kvalita zpracování

Celý monitor je z plastu. Panty jsou kryty lesklým kovem (nebo alespoň to na kov vypadá a rýpat do toho nechci). Podstavec se skládá ze dvou neoddělitelných částí, které spojuje kloub. Kloub je velmi tuhý, až jsem se bál použít větší sílu, abych podstavec neznásilnil a fyzicky nedeformoval, jak by řekla naše profesorka z fyziky.Deformace podstavce u vašeho nového monitoru by nebyla zrovna ta nejpříjemnější věc.

Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné

Podstavec vám popíši ve dvou částech. První je vlastní stojan a druhá je noha. Stojan má „tři nohy“, jedna velká přední a dvě zadní užší, které ale plní svůj účel stejně tak jako přední - udržet stabilitu za každou cenu. Vespod jsou všechny opatřeny gumovými podložkami, aby na stole neklouzaly. Stojan je z černě matného plastu, který je velice pevný a robustní, neprohýbá se ani nevrže. Hrany nejsou ostré. Stojan je z přední strany vroubkovaný a jinak matný. Celkově opět černý tvrdý plast je připevněn k celému displeji, to zamezuje jemnějšímu nastavení výšky a náklonu. Mrzí mě, že plasty jsou spojeny méně kvalitně.

Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné

Rámy

Rám vepředu kolem monitoru je matný stříbrný až stříbrno-šedý, což mně velice vyhovuje, nejen z hlediska čistoty, ale i odlesků případných zdrojů světla. Když mírně stisknu přední rám kolem displeje, hned poznáte, že displej změní barvy, jako to známe z kalkulaček, když promáčkneme displej. Ale to by tak moc nevadilo, beztak na monitor lidé moc nesahají, na rozdíl od jiných věcí. Každopádně, rám je utvořen pro změnu z tvrdého ale pevného plastu, jenž nemáte šanci prohnout. Zadní černý rám je zároveň jakoby takový kryt zadní elektroniky. Ze vstupů můžeme využít D-sub, napájecí a audio kabel. Na DVI kabel je naneštěstí jen záslepka. Je to vcelku škoda. S DVI portem by byl jednoznačně ještě lepší, hlavně do budoucna při připojení digitálních moderních zařízení nebo HDMI portu přes redukce.

Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné

Na monitoru je 5 tlačítek, která jsou tuhá a vydávají při zmáčknutí zvuk, jak když o sebe boucháte kusy umělých hmot. Však znáte to... Plasty jsou trochu nekvalitně spojené a jde to poznat na přechodech mezi černým a stříbrným plastem. Tlačítka jdou za sebou takto: AUTO, +, –, MENU a POWER. Tlačítko AUTO slouží na automatickou úpravu obrazovky, pokud by třeba byla posunutá. Tlačítka + a – slouží jako šipky nahoru a dolu, nebo i na zvyšování a snižování hlasitosti integrovaných reproduktorů. Tlačítkem MENU se dostanete do hlavní nabídky, ve které si můžete česky pokecat s vaším novým monitorem. A tlačítkem POWER vypínáte a zapínáte monitor.

Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné

Displej

Velmi oceňuji, že je displej matný, nejdou na něm tedy moc vidět otisky, a špína a hlavně i při přímém slunci se lze na monitor nádherně dívat. Žádné odlesky, prostě nic! Displej je také velký 20,1“ s adekvátním rozlišením 1680x1050. Měřil jsem úhlopříčku a ta souhlasí - 51cm. Displej je typu TN, tedy v dnešní době nejpoužívanější typ displeje, který je nejlevnější a poskytuje nejlepší poměr cena/výkon.

Příslušenství

  • Manuál (CZ)
  • Záruční list
  • Audio kabel (jack 3,5mm)
  • Video kabel (analogový D-sub)
  • Napájecí kabel

Pozorovací úhly, podsvícení, kontrast…

Pokud se na monitor díváte zdola, hořejšek LCD monitoru vám začne žloutnout. Jinak ostatní pozorovací úhly jsou vynikající. Oproti displeji (já vím, že to nemůžu takto srovnávat) z notebooku MSI EX610X jsou pozorovací úhly opravdu o něčem jiném ==> lepší. Jak již jsem výše naznačil, nejhorší je pohled zdola. Teď, když píši na klávesnici, tak jde úplně poznat jak mi klávesnici monitor osvětluje žlutě. Z přímého pohledu a z pohledu shora je změna v barvách jen minimální. Pohledy zleva a zprava se zdají být také lepší než u jiných monitorů. Podsvícení LCD panelu je kupodivu rovnoměrné a velice silné. Jen když je na monitoru zobrazována černá barva, tak černá není 100% černá. Také zle pozorovat na krajích displeje mírné zesvětlení. Fotky s pozorovacími úhly si můžete stáhnout na konci článku.

Připojení

Monitor zle připojit přes 15pin D-SUB port. Je zde i popis a záslepka pro DVI, avšak není zde integrován. V OSD monitoru lze taktéž nastavit vstup DVI. Jen škoda, že nemá konektor. Připojit je možno také audio kabel pro stereo zvuk, jenž se ozývá ve dvou malých reproduktorech mířících dolů (==> říkejme jim chrastítka), a samozřejmě napájecí kabel. Všechny kabely dostanete jako součást příslušenství k monitoru, tudíž se nemusíme bát, že bychom nějaké kabely museli někde narychlo dokupovat. Pokud máte externí a kvalitnější reproduktory - jakože máte, můžete malé integrované reproduktory využít jako výstup zvuku pro váš MP3 přehrávač, který si připojíte k monitoru audio kabelem, nebo k jinému zařízení.

Rozměry, váha...

Rozměry zařízení jsou přijatelné, vzhledem k 20“ (51cm) modelu. Je relativně hubený. 36,5 × 47,4 × 6 (V׊×D cm). I jeho váha 6kg je přijatelná a přenositelnost monitoru to rozhodně nebrání, ba naopak. Monitor má díky napevno připevněnému podstavci vysoko těžiště, které se nedá snížit zmenšením výšky podstavce. I tak ale monitor stojí pevně a stabilně a to také díky 4 gumovým podložkám na každé straně vespod podstavce.

OSD

Menu monitoru je v českém jazyce a to ocení především ne moc znalí uživatelé angličtiny, němčiny či jiných jazyků nebo starší generace uživatelů. Blíže tu OSD rozebírat nebudu. Už nejen z důvodu, že je české, ale také proto, že je skoro ve všech monitorech podobné.

  • Automatické nastavení
  • Jas
  • Geometrie
  • Barva
  • Hlasitost
  • OSD
  • Jazyk
  • Obnovení
  • Různé
  • Ukončit

TESTY

Hraní her je stejně jako sledování filmů často diskutované téma. Obvykle totiž platí, čím větší rozlišení, tím lépe. Na vyšší rozlišení je lepší mít displej s větší úhlopříčkou, ale hlavně film nebo hru v adekvátním vyšším rozlišením, jinak se například filmy nebudou zobrazovat pěkně a korektně. Monitor Eurocase 2002 je přibližně takový "velký hřebec s mohutným rozlišením". Připravil jsem pro vás i fotky a videa, tak se můžete těšit

Testy her

Hraní her jede jako po másle, stejně tak jako filmy. Zkoušel jsem Unreal Tournament 2004 a Prey. S myší jsem trhal, aby vynikla odezva. Hry jsou dobré v rychlých scénách plných záblesků, barev a kontrastů. Proto jsou hry na otestování monitoru to pravé ořechové. Nikde jsem si nevšiml, rozmazání, nebo špatného vykreslení barev. Kontrast byl také stálý. Na videích níže se můžete přesvědčit. Neberte ony videa ale nijak vážně. Přece jenom fotoaparát nedokáže zaznamenat tak rychlé scény. To hlavně jak jsem tam trhal myší v UT04, abych vám ukázal rychlost. Fotoaparát ale nestíhal. Avšak pokud vám stačí mé slovo. Monitor to vše statečně kupodivu stíhal a nezaznamenal jsem žádné sekání ani špatné vykreslení. Ovšem, displej nebyl úplně dokonalý. Existují lepší, proto na práce s grafikou se rozhodne nehodí. Na internet a občasné hraní her zatím dostačuje.

Testy videí

Tak o tom ani nemusím mluvit. Náročné rychlé scény zvládá na jedničku. Barvy v pořádku. Nejsou ani vypálené ani vybledlé. A filmy ve vysokém rozlišení jsou super. Jediný kdo nestíhal tak vysoké rozlišení byl asi můj procesor, jenž běžel stále na 95%. Njn,... staré procesory Pentium 4 už jsou staré železo.

Testy prohlížení internetu

V prohlížení internetových stránek jsem si všiml několika drobností. Jak již jsem výše v článku zmínil, monitor má problémy s vykreslením šedivé a také má problém s bílou barvou. Při posouvání okna prohlížeče šedivá začne proužkovat. Bílá se zato mění v modrý nádech. Na samotné bílé stránce se nic podobného nestalo. Nejspíše je to těmi kvanty barev, jež musí být monitorem zobrazovány. Irituje mě, že se internetové stránky stále tvoří na ty ubohé malé rozlišení. Právě pak na takto velkých monitorech potom vynikne nicotnost webů.

Dlouhodobé používání, vlastní názory a postřehy

Zprvu, kdy jsem dostal nabídku na recenzování LCD monitoru Eurocase, nevěděl jsem jestli to je vtip nebo skutečnost. Nejen, že jsem LCD monitory Eurocase ještě nikde neviděl, ale i proto, že mnoho uživatelů výrobky tohoto výrobce kritizuje. Já sám vlastním skříň Eurocase a své názory na ni si radši nechám pro sebe. Proto jsem byl zvědav na LCD monitor. Zprvu jsem byl ohromen ale také i zklamán. Hned na první pohled jde poznat nižší kvalita zpracování a malé možnosti připojení. Naštěstí je monitor určen především do rodin, které mají hluboko do peněženek, ale přitom chtějí mít na stole místo, pohodlí pro oči, ušetřit za spotřebu a být IN.

Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné

Hry jsem hrál v, pro monitor, nejvyšším podporovatelném rozlišení tj. 1680x1050. Škubal jsem myší jak to jen šlo, hrál jsem náročné scény na odezvu a ve všech testech ohledně odezvy se displej osvědčil jako dobrý, ale vše berte s velikou rezervou. Existují profesionálnější monitory, které jsou jako stvořené pro náročnou práci. Monitor se také velmi rychle zapíná a nemusí se žhavit jako CRT anebo jiné LCD monitory. Prostě zapnete a během 1 sekundy je připraven k akci

Zaznamenal jsem problém, kdy monitor měl obtíže s vykreslením černé a šedivé vedle sebe. Na videu, které si můžete stáhnout na konci článku, se o tom můžete přesvědčit. Jsou to takové pruhy přes šedivý pás. Natočil jsem pro vás také krátká videa z her. Další postřeh třeba při prohlížení internetu s bílým pozadím jsem si občas všiml, že displej začal trochu modře problikávat a poté přestal. Po chvíli zase a opět. Rušením signálu jinými kabely to býti nemůže, jelikož kabel na propojení mezi PC a LCD je stíněný. Hmm... zajímavé. Hlavně na bílých webech s animovanými reklamami a barevnými rámy.

I když bych si raději koupil jiný monitor, díky velikosti úhlopříčky, musím říci, že se mi bude beztak stýskat i po tomto Eurocase 2002. Je to přece jenom něco jiného než gigantický CRT s velikou spotřebou, malou obrazovkou s velikým obsazením místa na stole.

Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné

Cena: cca 5000Kč s DPH

Závěr

Závěr je jasný. Je to LCD monitor pro ne moc majetné lidi, kteří si i tak chtějí vychutnat zážitek z filmů, her a přitom požadují nižší spotřebu než jejich staří a žraví CRT dědečkové a hlavně nevyhlíží do budoucnosti. Dnes D-SUB konektor umírá. I když ho můžete stále vidět i na nových monitorech a noteboocích, budoucnost patří HDMI, DisplayPortu popř. DVI. Za cenu kolem 5000 tisíc s daní je ideální i do kanceláří na prohlížení internetu, nebo prostě jen pro velikou pracovní plochu a rozlišení. Co bych vytknul? Kvalitu provedení a možnosti připojení video vstupů + nějaké ty mouchy v podobě vykreslení bílé a šedivé. Co bych pochválil? Cenu, velikost displeje a rozlišení a odezvu. Hlavně bych na úplný závěr řekl, že množství negativ co jsem napsal níže, nemusí pro vás nic znamenat pokud, vám to nevadí. Výrobce udává záruku na monitor 3 roky.

Klady a zápory

Klady

  • Cena
  • Pozorovací úhly
  • Odezva, podsvícení
  • Velikost displeje a rozlišení
  • Pověšení na zeď (VESA)
  • České OSD a manuál
  • Záruka 3 roky (36 měséců)

Zápory

  • Kvalita zpracování
  • Možnosti připojení
  • Rušivá modrá dioda
  • Problém s vykreslením černé
  • Noha stojanu je pevně připevněna k displeji

Za zapůjčení LCD monitoru Eurocase 2002 děkujeme společnosti Partis a.s.

Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné

Další fotografie:

Další fotky si můžete stáhnout ZDE (ZIP - 7MB)

Fotky s pozorovacími úhly stáhnete naopak ZDE (ZIP - 3,7MB)

Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné Recenze LCD Eurocase 2002 – 20“ pro nemajetné

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte LCD monitory výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 15.03.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 7041x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

najd - 01.04.2008
Eurocase? smích horší firma je už snad jen acer

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ