VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > LCD pro náročné - Samsung SyncMaster 215TW
Nepřihlášený návštěvník

LCD pro náročné - Samsung SyncMaster 215TW

Po nedávném přesunu 20“ LCD do mainstreamu, začínají přilétat i první vlaštovky v podobě “levných“ panelů s úctyhodnou úhlopříčkou 21“. Samsung SyncMaster 215TW je právě jednou z nich. 21“ úhlopříčka viditelné plochy představuje 54 cm, což dává monitoru předpoklady k nahrazení TV, je ale nutné použít externí tuner. Písmeno W v názvu monitoru znamená WIDE, tedy poměr stran 16:10. Rozlišení je stanoveno normou WSXGA+ na 1680 x 1050, tedy 1,76 Mega pixelu. Barevná hloubka je dnes již typických 16,7 mil. barev. Panel disponuje velmi vysokým kontrastem 1000:1 a svítivostí 300 cd/m2. Pozorovací úhly bez výrazné změny kontrastu činí 178° horizontálně i vertikálně. Doba odezvy je dle výrobce slušných 8 ms (GtG). Vertikální obnovovací frekvence činí 60 Hz. Žádné “rozmazávání“ jsem nezaregistroval ani při hraní Counter Strike. Nicméně parametry monitoru jej předurčují spíše pro věrné zobrazení fotografií a kancelářskou práci. Na přehrávání DVD je tento širokoúhlý monitor také ideální. Díky svítivosti 300 cd/m2 je možno nastavit dostatečnou úroveň podsvícení i za slunečného dne. Design monitoru je decentní a tenký rámeček je příjemný hlavně při multimonitorovém provozu. Ale pozor, monitor, ač má úhlopříčku 21“, je na výšku přesně o 1,6 cm menší než standardní 19“ LCD, šířka je ale o mnoho větší. Z dalších parametrů zmíním velikost pixelu 0,270 mm, spotřeba 75W max, certifikace TCO’03, velikost viditelné plochy je 454mm x 284mm x 75mm a váha cca 7,5 kg.

Výstupy – čelní výstup na sluchátka, monitor obsahuje built-in stereo reproduktory

Vstupy – kompozitní AV a S-video

  • komponentní AV pro DVB-T
  • analogový 15pin D-SUB
  • digitální DVI-D
  • jack AUDIO pro built-in reproduktory

Až na výstup do sluchátek jsou veškeré konektory pozlaceny. Vzhledem k množství vstupů asi nepřekvapí možnost PIP a PBP, tedy obraz v obraze. Monitor disponuje funkcí Pivot – má tedy otočný stojan a panel lze otočit libovolně na výšku, dále otočný stojan umožňuje pohodlné výškové nastavení monitoru a klasicky úhel sklopení ---5° a +15°. Změna polohy panelu není provázena výraznou změnou míry podsvícení, což mě šokovalo u některých jiných modelů od Samsungu. Podsvícení je relativně kvalitní, ale mírně připomíná písmeno X, které je však při běžném provozu neznatelné. Standard VESA Wall Mount 100 mm pro uchycení na zeď nebo do jiného držáku je další příjemná vlastnost. S monitorem výrobce dodává veškeré potřebné kabely včetně DVI kabelu pro digitální přenos signálu. K monitoru dostanete CD s manuálem, ovladačem (XP, Me, 2000, NT, Linux) a několik příhodných programů od výrobce. Jedná se zejména o MagicTuneTM – pro pohodlné nastavení parametrů obrazu pomocí myši (není třeba pracně nastavovat pomocí OSD). MagicRotation – pro otočení obrazu při využití funkce Pivot. Natural color – pro kalibraci barevných složek a kontrastu pro dosažení co možná nejvěrnějších barev. Výborná funkce Magic Bright je souhrnný název pro výrobcem přednastavené profily – TEXT, INTERNET, GAME, SPORT, MOVIE a CUSTOM. Profily lze přepínat jediným tlačítkem na monitoru.

Samsung opět potvrdil pověst firmy jejíž jméno je synonymem kvality. Cena k dnešnímu datu 1. července 2006 činí 13500,- bez DPH (19%) a můžete 3 roky uplatňovat záruku. Vyrábí se v provedení stříbrná nebo černá šasi, ale do ČR se zatím dováži jen stříbrná varianta.

Na fotce je vlevo Fujitsu Siemens 19“ (4:3) a vpravo Samsung 21“ (16:10)

převzato z http://img.clubic.com/photo/00116862.jpgpřevzato z http://img.clubic.com/photo/00293857.jpg

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Roman Cibulka
Datum: 09.07.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 7806x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ