VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Jak funguje PC - co se v něm vlastně děje
Nepřihlášený návštěvník

Jak funguje PC - co se v něm vlastně děje

Úvod

Dříve, než se vrhneme do detailního popisu počítačových prvků, tak bychom si měli vysvětlit, jak to v počítači funguje. Mozkem počítače je mikroprocesor, který zpracovává informace z programů. Pokyny se často odkládají (musí to být rychle a pohotově). Proto se k tomuto účelu používá operační paměť, nebo-li RAM. RAM se po vypnutí počítače vždy vymaže. Dále máme také harddisk (zkratka HDD). HDD je oproti paměti RAM několikánásobně pomalejší. HDD se však oproti RAM po vypnutí PC nevymaže.

Základní deska

Do základní desky se zapojuje všechno, co je v počítači - proto základní deska. Co se do ní připojuje? Procesor, různé kabely (např. napájecí kabel, kabel od HDD = hardisku, RAMka = operační pamět, přídavné karty, větráčky, grafická karta, chladič atd). Vše na základní desce má svoje místo. Nic nejde dát jinak než, jak to pasuje.

Patice procesoru

Patice je většinou ve tvaru čtverce bílé barvy. Do ní se vkládá procesor. Procesory vyrábí několik firem. Tím došlo k tomu, že se patice liší. Většinou jsou tvarově stejné, ale mají jiný počet vodičů.

Konektory HDD

Všechny informace, které se ukládají na různé typy pamětí, vždy musí být připojeny k základní desce a to pomocí datových kabelů. Jsou ve tvaru obdelníku.

Zásuvka napájení

Slouží k napájení základní desky.

Sloty

Mají stejné poslání jako konektory. Nepřipojují se do nich však vodiče, ale přídavné rozšiřující karty. Jedná se o karty, které nesou elektronické prvky.

Slot připojující operační paměť tvz. Bank - Do zásuvky operační paměti, odborně nazývané Bank, se zasunují paměťové moduly. Na základní desce jsou zpravidla 2-4 sloty. Ty jsou s procesorem propojeny speciální soustavou vodičů - sběrnicí.

Rozšiřující sloty (PCI, ISA) - Posláním těchto slotů jsou např. naučit mluvit PC pomocí zvukové karty. Karty mohou být různé, ale musí splňovat několik podmínek. Např. stejný rozměr, musí nést informace sami o sobě, aby PC věděl, s jakým typem karty pracuje. Dnes převažuje slot PCI, jde o bílou zásuvku s řadou kontaktů uprostřed. PCI používá většina rozšiřujících karet. Sběrnice a její slot je 32 bitová a pracuje na frekvenci 33 MHz. Předchůdce PCI byl slot ISA. Slot je černý delší než PCI. ISA je 16 bitová a pracuje na frekvenci 8 MHz.

Slot AGP - Tento slot slouží k zapojení grafické karty. Přes tento slot je připojena většina grafických karet. Slot pracuje na frekvenci 66 MHz. Na desce najdeme 1 tento slot.

HDD

Na HDD se ukládají všechna data z počítače. Na disku je mimo jiné uložen i nejdůležitejší program - operační systém. Po vypnutí PC se obsah nevymaže.

Paměť RAM

Operační pamět slouží jako odkládací pamět. Např. něco kopírujeme z Wordu do poznámkového bloku. Mezi tím, než je to zkopírováno, tak je to uloženo v RAMce. Čím je RAM paměť větší, tím lépe. Po vypnutí PC se obsah RAM vymaže.

Přídavné karty

Grafická karta převzato z http://www.svethardware.cz/sh/media.nsf/w/D74BA8993301AA69C1256CF600351ACE/$file/01.jpg

Těch je spousta: modem, zvuková karta, grafická karta atd. ... název vždy napoví

Chladič na procesor

Chladí procesor zádná jiná funkce není.

Procesor

Jedna z nejdůležitější součástek. Zpracovává data z celého počítače.

Zdroj

Napájí celý počítač.

Zapnutí a vypnutí PC

Tato část se zdá být zbytečná, ale není tomu tak. Všechny novější počítače vlastní zdroj vyráběný technologií ATX. Jejím posláním je dovolit zapnutí počítače na dálku. Proto je základní deska napájena i po vypnutí počítače. PC se vypne automaticky, stačí, když stiskneme tlačítko start a vybereme možnost vypnout. Pokud jsou potíže, tak stiskneme na 4-5 sekund tlačítko pro zapnutí.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 14.04.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 3 | Zobrazeno: 25692x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ