VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Technologie Blu-ray
Nepřihlášený návštěvník

Technologie Blu-ray

Název vznikl z anglického názvu blue ray, což v překladu znamená modrý paprsek. Proto možná mnoho českých, ale i zahraničních webů technologii mylně nazývá blue-ray, přitom skutečný název je Blu-ray. Modrá barva není nijak náhodná, rozsahem vlnové délky paprsku, která je ~ 430 – 500nm a frekvencí, která je ~ 700 – 600THz. Data se ukládají ve stopách, které mají tvar kružnice. Laser se dostane 0,1 mm pod povrch disku, kružnice mají od sebe odstup pouhých 0,35μm. Tuto technologii vyvinula firma Sony. Velikost disku je stejně jako o CD 12 cm, prodává se i menší varianta, která měří 8 cm s tloušťkou 1,2 mm. Tato technologie e převratná především díky možnosti zápisu velkých souborů. Na jednovrstvý Blu-ray disk lze zapsat až 25GB dat u dvouvrstvého disku Blu-ray je tomu 50GB. Vyrábí se, ale i oboustranná varianta kde je zápis tak hustý, že je možné na disk zapsat až 80GB. Potenciál Blu-ray disků je, mnohem vyšší, Sony tvrdí až 40 násobek součastných DVD disků.

Zajímavost

Vyrábí se hybridní disk, jež slučuje dvě technologie. Normální disk DVD a disk Blu-ray se záznamem na jedné straně disku. Čtecí zařízení pro disky Blu-ray jsou vyvíjena s ohledem na kompatibilitu s CD a DVD, tj. mají umožňovat čtení všech tří typů disků.

Proč tohle všechno

Přehrávat filmy a hudbu v nejvyšší možné kvalitě, to je hlavní záměr této technologie. Sony říká: „Revoluce domácí zábavy je tady“. S diskem Blu-ray si můžete vychutnat filmy, hudbu a hry v nejkvalitnějším vysokém rozlišení 1080p. 1080 High Definition označuje rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Vysílání ve vysokém rozlišení je dostupné maximálně ve formátu 1080i (1080 řádků s prokládaným zobrazováním), zatímco disky Blu-ray disky podporují vysoké rozlišení 1080p (1080 řádků s progresivním zobrazováním). To je dvojnásobné rozlišení současného vysokého rozlišení. Obraz je tak čistější a mnohem ostřejší. Firmy sony má ovšem konkurenta v podobě technologie od firmy Toshiba jež, vyvíjí HD-DVD. Bohužel tyto technologie nejsou kompatibilní a tudíž není možné použít přehrávač pro Blu-ray zároveň pro přehrávání HD-DVD disků. V současnosti existují, již hybridní přehrávače, které přehrávají oba formáty. Ideologií tohoto formátu je poskytnout běžným zákazníkům možnost, užít v s pohodlí domova vysoké rozlišení. Mohli bychom, ale polemizovat zdali běžný zákazník vůbec něco takového chce. Abyste vůbec něco pocítili, museli byste mít LCD nebo plazmu s podporou HD formátů a úhlopříčkou ideálně 100 cm a více. Přitom vzdálenost od obrazovky by nesměla přesáhnou 2,5 metru. Vysoká kvalita zvuku 7.1 i to je výborné, ale řekněme si narovinu kdo si koupí pořádnou repro soustavu. A i když si jí koupí tak jí neumí řádně rozestavit. A ten kdo by i tohle splnil, tak zvuk stejně laik nepozná. Naskýtá se tedy otázka, proč bych investovat do této technologie? Určitě do sebe něco má, výborné využití je při použití projektoru, který promítá na velké plátno nebo pro ty co přenáší velké objemy dat nebo třeba na zálohy. Využí by se určitě našlo.

Cena Blu-ray technologie

Cena prázdných Blu-ray disků je pořád vysoká, hodně záleží kolik chcete aby se na disk vešlo dat. Přepisovatelný 25GB disk Blu-ray stojí 650 Kč, 50GB 1400 Kč. Normální nepřepisovatelný stojí skoro stejně 25GB varianta 420 Kč, 50GB 1040 Kč. Do toho musíme ještě započítat koupi nové mechaniky, která vás vyjde zhruba na 10 000 – 15 000 Kč, nebo můžete koupit celý přehrávač a ne mechaniku. Asi nejlepší volbou je koupě PlayStation 3, který má Blu-ray mechaniku v sobě bohužel umí jen přehrávat ne vypalovat. Cena PlayStation 3 je 10 000Kč. Další výdaje jsou za pořádnou televizi a repro soustavu 7.1. Nebo koupě řádného projektoru a plátna. To jsou výdaje, které hravě přesáhnou 40 000Kč.

Filmy na Blu-ray discích

Momentálně lze na českém trhu najít mnoho filmových titulů, které jsou na Blu-ray discích. Je jich dokonce víc jak na discích HD-DVD. Možná je to právě tím, že mnoho lidí koupilo svým dětem PlayStation 3 a tak rovnou technologii odzkoušeli. Tudíž vznikla větší poptávka po Blu-ray discích. Denně přibývají nové tituly. Na internetu jsou zpravodajská média, která se zabývají pouze touto problematikou, jaký film a kdy vyjde.


© Antonín Šebík
Datum: 30.11.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 8640x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ