VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Stavíme server – 1. část: Preview
Nepřihlášený návštěvník

Stavíme server – 1. část: Preview

Stavíme server – 1. část: Preview

Při stavbě serveru se nejdříve musíme zamyslet, na co ho budeme používat. Výběr vhodných komponent je důležité pro jeho celkový chod, výkon i výdrž. Všechny servery však mají jedno společné. Silný procesor(y) a hodně RAM paměti. Grafiky jsou většinou integrované, jelikož v k serveru se zpravidla nepřipojuje monitor, proto, že nepotřebuje zobrazovat náročné 3D scény. Jednoduše je ovládán přes příkazový řádek nebo vzdálenou plochu, což je pohodlnější.

Druhy nejpoužívanějších serverů

Souborový

Velký důraz je kladen na stabilitu a rychlost disků, také se obvykle disky seskupují do RAID diskových polí, pro lepší výkon či zálohu. RAID0 (striping) ukládá data na oba disky. Využije se tedy plné kapacity obou disků. Výhoda je ta, že získáme velký virtuální disk. Nevýhoda ale ta, že když spadne jeden disk, data nebudou čitelná ani na druhém. Tedy v oblasti bezpečnosti dat není tato možnost výhodná. RAID1, nebo-li zrcadlení, ukládá stejná data na oba disky zároveň. Tzn., že při pádu jednoho disku budeme mít stále zálohu na druhém. Výhodou je bezpečnost dat. Nevýhodou je využití jen 1/2 kapacity obou disků.

Pokud byste si chtěli postavit levný domácí FTP na bázi stolního PC s případným stahováním přes noc, doporučoval bych nějakou levnou desku s integrovanou grafikou. Zrovna se objevil na internetu skvělý komponent. Deska mini-ITX s integrovaným Celeronem a grafikou. Napojit na to velkokapacitní disk a je to. V dnešní době je nejvýhodnější koupě 500GB disku, který jde na internetu koupit i za 3100,- s DPH. Operační paměť by stačila i malá, v závislosti na použitém operačním systému.

Jestliže kladete důraz na rychlé FTP nebo spíše rychlé diskové pole, což je dobré hlavně jako úschovny dat, můžete použít dva disky v RAIDu0

Databázové

Zde musí být velmi výkonný procesor a velká operační paměť.

Webové

Ve webových serverech se nemusíme zaměřovat na nejvýkonnější komponent, který bude zatěžován nejvíce, jelikož bude zatěžován rovnoměrně na všechny komponenty PC.

Stavíme server – 1. část: Preview

Tiskové

Na tiskový server ani není potřeba speciálního počítače, ani programů. Stačí buďto připojit tiskárnu přímo na hlavní či jiný server v síti nebo koupit speciální krabičku, jež převede USB na RJ-45 nebo Wi-Fi signál, který pak může zachytávat router, nebo rovnou server.

Proxy

Bývá zpravidla součástí routerů

Aplikační

Na aplikačním serveru se spouštějí, jak již název říká, aplikace. K tomu je zapotřebí mít silný procesor a operační paměť. Výkonově zatěžuje komponenty ± stejně jako databázový server.

Herní

Laik by řekl, že do herního serveru je třeba grafika. Není tomu tak, protože herní server zpravidla hry nezobrazuje, tudíž nepotřebuje 3D akcelerátor. Herní server je prostě něco jako databázové nebo aplikační servery, tedy je potřeba silný procesor a hodně rychlé RAM paměti. Ve zkratce. V herním serveru je nejdůležitějším faktorem výpočetní výkon procesoru a RAM. Grafika není důležitá, je skoro zbytečná, protože stejně nic nezobrazuje. Server jen přepočítává data a posílá skrz síť či internet.. Ukázka herního serveru UT03 níže na obrázku.

Stavíme server – 1. část: Preview

Můžeme také stavět servery z komponent normálního počítače nebo z ryze serverových komponent. Oboje má své výhody i nevýhody. O tom však až v pokračování ;-)

U domácích a herních počítačů si lámeme hlavu nad výběrem grafické karty. V oblasti serverů si ji však musíme lámat s procesory, neboť v serveru je nejdůležitější výpočetní výkon. Operační paměti je vždy nejlepší mít v Dual Channelu. Procesor v dnešní době dvou či čtyř-jádrový, aby stíhal zvládat i více vláken, jako je routování, ukládání na HDD, firewall a další náročnější funkce.

Abych nezapomněl. U každého serveru je samozřejmě zapotřebí i rychlá LAN karta. Počítám asi spíše gigabitová LANka (GLAN). Ono to v podstatě závisí hlavně na počtu uživatelů, chtějících se připojit na váš server. Pro malý domácí server pro pár uživatelů stačí klidně 100Mb LAN :-).

Taktika Microsoftu? Home server s Win Home Server...

Myslí to MS opravdu vážně nebo to je zase jen trik jak nalákat lidi. Však oni si lidé stále kladou otázku. Domácí server a Windows Home Server? Microsoft by chtěl totiž do domácností zavést OEM servery s operačními systémy Windows Home Server. Tyto operační systémy mají propracovanější a uživatelsky jednodušší práci se sítí, jednodušší sdílení, tvorba síťových disků, uživatelsky jednodušší správa serveru... Škoda však, že MS plánuje své Home Servery, podle nejnovějších informací, prodávat pouze jako OEM se značkovým počítačem. Tudíž ani vlastní server si nebudeme moci postavit sami. Budiž. Beztak určitě MS ještě přehodnotí své postavení k Home Serveru a bude prodávat své OS Home Server i samostatně. Protože já si určitě nebudu chtít kupovat drahý značkový server, který si za polovinu mohu postavit sám, daleko výkonnější, a zaměřený podle mých vlastních potřeb.

Kam umístit server?

Domácí server, pokud je tichý a neruší ani v noci, můžete nechat kde chcete. Pokud hlučí, doporučuji dát do vedlejší místnosti než spíte. Nějaké velké servery, výkonné nebo webové, databázové, budou nejspíše potřebovat rychlé připojení k internetu, proto je doporučována serverovna, kde vám za určitý poplatek umístí server v dobře chlazené místnosti bez prachu.

Kdyby bylo na mě, jaký postavím server na bázi stolního PC a nezáleželo by na penězích ani moc, vybral bych si toto.

  • Core 2 Quad (Extreme)
  • 2x WD Raptor 74GB 10kRPM RAID0
  • RAM 2x2GB v dual channelu
  • 1x 500GB disk

Přičemž bych Raptory používal jako systémové disky a i na databáze, pokud by byly. Na 500GB disk bych sdílel v síti a kdokoli by si na něj mohl cokoli nahrávat. V případě mého serveru bych z něj udělal hybrida. Tedy dělal by několik funkcí a nebyl by specializován jen na jednu: tiskový, souborový, proxy a možná i další věcičky.

Závěr

To je v předmluvě o serverech vše. Doufám že jsem vás tímto článkem nažhavil na pokračování. V další části si totiž povíme něco o bezpečnosti, operačních systémech, na co si dát pozor, vhodných komponentách a dalších užitečných vychytávkách... No prostě bude toho mnoho.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 06.08.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 1 | Zobrazeno: 20327x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ