VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu - 1.část
Nepřihlášený návštěvník

Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu - 1.část

Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu - 1.část

Plánoval jsem to již dlouho, asi tak více než dva roky. Nedávno jsem si na to znova vzpomněl díky přečtení dalšího článku. A jelikož nedalo mi to spát a probíhala akce, kde si to mohu koupit levně, neváhal jsem a koupil to domů. A o čemže právě mluvím? Co je to „TO“? Jmenuje se FON, je to španělská firma zabývající se WiFi připojením, má vytvořenu rozsáhlou komunitu po celém světe pomocí svých routerů La Fonera. To je oč tu běží. Nejsmutnější je na tom, že v České Republice není tato světová komunita vůbec rozšířena. Popravdě si myslím, že je to kvůli samotným zakladatelům komunity FON, kteří v ČR neuskutečnili žádnou masovou kampaň.

Když si to tak vezmu, FON znám už od počátků, od jeho zrození a hned zprvu mi myšlenka internetu kdekoli a kdykoli přišla úžasná. Počátky FONu tkvěly ve speciálních firmwarech, jež bylo možno nahrát do určitých typů WiFi routerů Linksys. Až poté začal FON vyrábět své vlastní zařízení, které nyní tvoří širokou komunitu. V ČR se také sice nacházejí komunitní sítě, které spolu nejen sdílí internet, ale na jaké úrovni? Růst FONu byl způsoben podporou ze strany společnosti Google, Skype a jiných firem jistou finanční podporou. Poskytl i své mapy jako vyhledávání La Fonera routerů. Tajemství FONu je ukryto v jeho globálnosti, což se o tuzemských komunitních sítích říci nedá. Raději svěřím část internetu do rukou statisíců lidí ověřené společnosti, než do městských uzavřených komunit, kde musíte platit i členské příspěvky.

¡Hola Foneros!

Na internetu kolují rozporuplné názory ohledně FON routerů. Ale nikdo pořádně nechápe jejich význam. Dovolte mi, abych vám FON trochu více přiblížil. Mnozí lidé si myslí, že FON je jen výstřel do prázdna, ale ono to tak strohé není. Vezměte si třeba příklad, kdy budete v zahraničí a budete potřebovat přístup k internetu kdekoli a kdykoli. Stále se rozvíjející komunita FON je možné řešení. Pojďme se tedy společně podívat na detailnější informace.

FON bych charakterizoval nejvíce něco jako P2P sítě. Na způsob „Všichni všem“, „Každý každému“, „Rovný rovnému“. Tato FON komunita je globální a funguje jen kvůli tomu, že lidé si uvědomují, jak je internet důležitý a jsou ochotní se o něj dělit s ostatními pod podmínkou, že i oni sami jednou budou moci využívat internet jiných. „Ty nám poskytneš svůj internet, za to ti my také poskytneme internet u nás“. Dnešní rychlosti internetu již dovolují sdílení internetu s jinými a po zrušení limitů se FON doslova nabízí.

Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze

Vysvětlivky

  • Fonero(s) – Fonero je osoba(y), která je účastníkem FON komunity a vlastní La Fonera router
  • La Fonera – Router, který je nutno mít
  • La Fontenna – Speciální FON anténa, jež zvýší dosah a kvalitu vysílaného signálu
  • Bill – uživatel FONu, jenž si nechá platit ostatními za přístupy na internet skrz své zařízení. FON pošle vždy Billovi 50% ze zaplacené částky. Tím, že si nechává platit, nemůže jako adekvátní odpověď přistupovat na ostatní La Fonera routery, vlastně může ale musí také zaplatit. Bill vzniklo od Billa Gatese, přesněji od jeho Windows, jež jsou placené.
  • LinusLinus je uživatel, který sdílí své připojení s ostatními osobami komunity a nechce žádné peníze. Všichni jsou si rovni, jsou solidární a sdílí si navzájem své připojení do internetu. Linus vzniklo od slova Linux. Jelikož Linux je obvykle zadarmo. V současné době můžete být Linus a zároveň přijímat 50% plateb od uživatelů, kteří nejsou uživateli FONu. K tomu je nutno mít zařízený účet PayPal
  • Alien – vetřelec, který není účastníkem komunity, není Linus, ani Bill. Musí vždy a každému platit, pokud se chce připojit na internet přes Fonero.

Objednání a dodání

Router La Fonera je možno si objednat z českých nejmenovaných stránek, jen cena je poněkud vysoká. V době samých akcí, kdy seženete router i za méně než polovic se koupě vyplatí v zahraničí a to musím zaklepat. Objednáte a pokud vám přišel slevový kód (pozvánka od jiného Fonero), vložíte slevový kód a pokračujete v objednávce. Následuje zaplacení realizované pomocí PayPal služby, platba byla přijata ihned a v tu ránu jsem byl informován. Po objednání mi přišel informační e-mail a zaplacení přes PayPal a potvrzení. Zaplatil jsem rychle a pohodlně a La Fonera byla na cestě. La Fonera přišla za vskutku příjemných 8 dní, respektive přivezl kurýr. Krabice s La Fonerou byla zabalena do plastového tlustého igelitu, to dostačovalo pro její ochranu před nepředvídatelnými vlivy během cesty.

Obsah balení

  • Router La Fonera
  • Plochý bílý síťový kabel (RJ45)
  • Nálepky FON, jedna malá, druhá velká
  • CD s manuálem a instalačním průvodcem
  • Manuál s průvodcem instalace
  • A samozřejmě napájecí adaptér

Malý skladný a elegantní router La Fonera, na povrchu v bílé lesklé barvě, zdola šedivá matná. La Fonera vysílá signál pomocí malé bílé odpojitelné anténky, kterou snadno vyměníte za jinou výkonnější. Nálepky FONu se vám někdy budou určitě hodit. Můžete si je nalepit na dveře, okno nebo na svůj laptop, aby každý věděl, že jste Fonero a mohl se k vám případně připojit. Síťový kabel je bílý, plochý UTP kabel typu RJ45 s délkou něco do 2m. S ním hravě propojíte router/modem vašeho internetového providera a La Fonera zařízení. V balení je dodáváno i CD s instalačním průvodcem v několika jazycích a manuálem. Manuál je dodáván též v papírovém vydání, rovněž v několika jazycích. Češtinu však nehledejte. Nakonec jsem si nechal napájecí adaptér. Jelikož jsem si objednal La Fonera přímo z e-shopu FONu, měl jsem trochu obavy ohledně napájecího adaptéru. Mám na mysli, aby mi neposlali adaptér například do americké napájecí sítě. Mé obavy opadly, jakmile mě FON na svém e-shopu ujistil, že dodá přesně adaptér kompatibilní se zemí, v níž bydlíme. Je nutno, abyste klikli před vstupem na e-shop na ikonku České Republiky, tak máte jistotu, že opravdu dodají kompatibilní napájecí adaptér.

La Fonera - Foto

Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze

Obrazový doprovod: Foto + screenshoty --> autor, doprovodná grafika --> FON.com

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte WiFi a síťová zařízení výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 30.04.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 5861x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

strobl112 - 30.07.2008
Ahoj, mám vážný zájem o La Foneru, pokud ještě někdo má nějakou pozvánku napište na strobl112@seznam.cz. Mockrát díky…:)

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ