VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu - 2.část
Nepřihlášený návštěvník

Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu - 2.část

Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu - 2.část

FON je zcela bezpečný

Pokud máte účet a router La Fonera od FONu, můžete se k jiným cizím routerům připojovat pomocí svého jména a hesla. Připojení na routery je ukládáno do logů pro případ, že by někdo síť zneužil ke spamování, nelegálního stahování atd. Pokud si budete chtít konektivitu koupit za peníze, zaplatíte karto na PayPal nebo SMS. Ona platební karta nebo mobilní telefon, také není obtížné vyhledat. Za další prvek zabezpečení by se daly považovat 2 SSID. La Fonera běžně vysílá dva SSID signály (FON_AP, MyPlace), což je velmi zvláštní, ale docela příjemné a hlavně bezpečné. Máte tak privátní síť zcela oddělenou od veřejné. Česky řečeno - nejen, že sdílíte internet pomocí veřejného SSID, ale máte možnost provozovat svoji privátní (soukromou) síť. WPA heslo na vaši síť je napsáno zespoda na La Fonera routeru. Vše se dá v administraci routeru změnit, chcete-li mít heslo nebo název sítě svůj vlastní.

A co FON a Skype?

Skype, jakožto finanční přispěvatel FONu, využil této jedinečné příležitosti a prodává Skype telefony s WiFi připojením. Ty jsou vhodné jak na připojení k vaší WLAN nebo free HotSpotu, tak i právě k FON Spotům. Dává to smysl. Skype telefony pracují jako obyčejné mobilní telefony, jen ke svému připojení nevyužívají SIM karet, nýbrž WiFi připojení a přihlášení přes váš Skype účet. Myšlenka je to pěkná, avšak preferuji, mít Skype aplikaci nainstalovanou ve svém mobilním telefonu (to já mám). Tam máte větší šanci se dovolat v případě nouze.

Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze

FON E-SHOP

Mimoto existuje ještě La Fonera+ s trochou vylepšení a dalším LAN portem pro případ připojení jiného zařízení pomocí kabelu. V e-shopu FONu jsou, pro mne, další ptákoviny jako PCMCIA karty, USB/PCI WiFi, WiFi hledač signálu, Skype telefony atd. No zbytečnosti, mezi něž patří i přídavná dokoupitelná anténa La Fontenna. Jediné nejvýhodnější zboží shledávám router La Fonera a to ještě k tomu v akcích. Možná se to zdá absurdní, že si kupuji router v akci, ale když už je, tak pro ji nevyužít, že? Navíc svůj hlavní router mám a La Fonera mi slouží jen opravdu jako HotSpot FONu.

Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze

FON Maps

Pokrytí signálem FON routerů je obdivuhodné, vezmeme-li v úvahu, jakou dobu je firma FON na světě. Celá Západní Evropa má skvělé pokrytí. Avšak směrem od ČR na východ je temno, jak by řekl můj kolega Alois Jirásek :-). To že je někde nějaký osamocený router - sám sameček bez bratříčků, není pěkné. Neřekl bych kdyby routery La Fonera ubývaly postupně, ale takový zvrat. Hned pár kilometrů za hranicemi a tma. Západní sousedi FON doslova žerou. Jednak to může být dáno neinformovaností českého národa o FONu, ale i proto, že Česká Republika je velmocí ve WiFi sítích. V našem státě existuje spousty míst, kde nejsou internetové přípojky, a tak jedinou možností je bezdrát - u nás je tedy nutnost. Narozdíl naši západní sousedé berou WiFi spíše jako doplněk.

Na ukázku jsem vám screennul mapu Paříže. Vidíte to pokrytí? Na každém rohu něco. Můžete ihned porovnat s mapou České republiky. (kliknutím zvětšíte)

Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze

- Evropa | Česká Republika | Paříž -

V ČR horkých fleků zatím moc nenajdete...

Jak jsem se již zmínil, stále probíhají všelijaké akce, které se snaží o propagaci FON komunity pomocí akčních cen routerů La Fonera. Neinformovanost českých občanů má za důsledek, že ani tyto akce nejsou u nás využívané. Tu neinformovanost si FON způsobil prakticky sám. Pár známých webů se již snažilo o jeho propagaci, ale marně. Další vinou je naše česká povaha. „Proč se dělit, když to mohu mít pro sebe, ne?“ Všude jinde po světě je HotSpotů FONu spousty, pomalu se divím jak mohou být takové dva extrémy jako ČR a ostatní svět. ČR má horkých fleků poskromnu a jinde po světě jich mají takovou koncentraci v každém městě, že jen žasnu jak to FON dokázal i na tak malá zákoutí.

Dosah antény

Dosah v místnosti je přibližně stejný jako u mého routeru AirLive (chcete-li Ovislink), který má 3 nebo 4dBi anténu (Ono to je de facto beztak vlastně všechno stejně nevýkonné). I přes to bych shledal lepší již od výroby. přece jenom 2dBi anténka není moc. Chytal jsem venku na onu anténu na svém telefonu jeden dílek signálu přes jednu zeď + cca 20m přes pár stromů. Přes tak malou anténu mě La Fonera překvapila.

Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze

FON makes FUN :-)

Na internetu jsem si všímal videí a obrázků, jak pár jedinců umístilo na router La Fonera aktivní chlazení. Divil jsem se proč, avšak nyní, když mi před malou chvílí přišel router La Fonera, chápu proč. Router se totiž nehorázně hřeje, že i studená skříň u zdi je horká a to hlavně zespoda. Výrobce mohl odvod tepla dle mého vyřešit lépe.

FON je opravdu někdy až hoden k zamyšlení nás ostatních, neboť nechápu, že FON společně se svými routery La Fonera dodává jen malinkou 2dBi anténku. Myslím si tedy, že FON si tímto krokem buďto nevědomky podkopává vlastní dobře fungující projekt „WiFi kdekoli“ kvůli nízkému dosahu a nekvalitnímu signálu nebo tím chce zbohatnout na prodeji výkonnějších antén La Fontenna.

Závěrem

Sám vidím bytí součástí této globální FON komunity jen jako výhodu. Mít internet kdykoli a kdekoli přístupný, dokonce si za svůj nechávat i platit a něco málo vydělávat. Při dnešních FON akcích nestojí router ani v přepočtu 500Kč a máte ho na celý život. Nejlepší na tom je, že komunita je taková, jakou si ji dělají sami uživatelé. Pro mě má FON budoucnost, protože stále má co nabídnout a vše má dobře organizované. Proč si platit za drahé 3G, EDGE či GPRS připojení, když FON nabídne daleko lepší alternativu. Jen to chce nebát se nových věcí a investovat necelých €6. Takových routeru pár v jednom městě už by bylo skvělé. Nyní FON chystá propagaci v Rusku, tak doufejme, ať si všimne i takové malé ale silné zemičky jako je Česká Republika. Vždyť není se čeho bát. Naši sousedi jsou důkazem, že to FON myslí s námi opravdu upřímně :-). Jinak by se netěšil takového zájmu a hlavně by neuzavřel tolik smluv s operátory jako je například BT Group, Neuf Cegetel...

Upozornění: Toto není reklama, jen pokus jak FON vložit do povědomí lidí v ČR. Sám v tom vidím jen výhody a irituje mne, že počet routerů La Fonera v ČR by se dal spočítat téměř na prstech jedné ruky. No nebylo by to skvělé, mít internet k dispozici všude kam přijedeme? Pozor však. Někteří ISP ve smlouvách zakazují sdílení internetové konektivity jiným uživatelům zdarma a už vůbec za peníze (v případě Bill).

Logická zajímavost: Po připojení na veřejný FON_AP jsem se nepřihlásil a spustil Google Maps. La Fonera nechtěla ani přihlášení a Google Maps jely normálně a stahovaly mapy z internetu. Je to logické, když společnost FON je financována z velké části Googlem. Jinak bez přihlášení lze prohlížet snad celý Google. Stránky mimo Google a FON již vyžadují přihlášení, což dle mého udělali velice dobře, jelikož tak bez přihlášení mohu zjistit na FON nebo Google mapách jaká je moje lokace, a zdali jsem dorazil do správné destinace a připojil se na správný HotSpot. FON dovoluje zpřístupnit jen jednu další webovou stránku a to vaši, jakou jste si zadali do profilu.

Klady

  • Přístup na internet kdekoli a kdykoli
  • V akcích nízké pořizovací náklady
  • Pěkný design a barva
  • Vysoká hustota routerů v okolních zemích (viz Fon Maps)

Zápory

  • Malá 2dBi anténa --> ne moc velký dosah
  • Zahřívání routeru
  • Druhý LAN port podporuje jen La Fonera+
  • Skoro žádná rozšířenost v ČR

Join the FON movement!

Jako důkaz, že to s FONem myslím vážně, jsem se rozhodl, že opravdu jen vážným zájemcům mohu poslat pozvánku do FON komunity (Akce Fonero GETS Fonero), kde lze získat FON router La Fonera jen za €5,99 (bez poštovného). Pozvánek je totiž pouze omezené množství (20).

Megačlánek: Internet kdekoli a kdykoli zdarma u FONu + recenze

Příště se podíváme na instalaci La Fonera routeru, často kladené otázky, administrační rozhraní na FON.com, na profil a jeho nastavení a mnoho dalšího...

Obrazový doprovod: Foto + screenshoty --> autor, doprovodná grafika --> FON.com

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte WiFi a síťová zařízení výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 06.05.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 6322x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

DS - 12.11.2008
Cau, ak este mate dake pozvanky, tak by som tiez jednu poprosil :-) Vopred dakujem

Frenkie - 21.08.2008
rozzuřený Sa ospravedlnujem za hodnoteni clenek je duper

$uch@rC - 15.08.2008
To Hamsha: Pozvánka odeslána. Děkuji, že pomáháte rozšiřovat komunitu FON. Pokud byste se kdokoli jiný chtěl stát členem, můžete napsat. Stále mám dostatek (de facto nekonečno) pozvánek ;-)

Hamsha - 15.08.2008
Dobrý den již delší dobu pokukuju po Fonere, proto jsem si zřídil PayPal. A jdu do toho. Chtěl bych Vás požádat o pozvánku - Zda-li ještě máte. Děkuji

strobl112 - 30.07.2008
díky za ochotu, ale už se našel jiný dobrodinec, kupuji tedy la foneru+ a fontennu...

$uch@rC - 30.07.2008
Ahoj, chtěl jsem ti poslat pozvánku, ale FON píše, že prý ti už slevový kód dali. Takže buď někdo byl rychlejší než já, nebo jsi již v minulosti La Foneru dostal.

strobl112 - 30.07.2008
Ahoj, mám vážný zájem o La Foneru, pokud ještě někdo má nějakou pozvánku napište na strobl112@seznam.cz. Mockrát díky…:)

$uch@rC - 18.07.2008
Právě jsem si všiml, že onen starší model La Fonera za €6 je již doprodán a je prodávána pouze lepší La Fonera+ kterou můžete také v akci FGF (Fonero gets Fonero) získat pomocí pozvánky za velice zvýhodněnou €19,95. Takže se omlouvám pokud se vám (a komukoli dalšímu) objevila vyšší cena za router hmm

Hello - 18.07.2008
Dakujem za pozvanku ,Thanks potlesk

Hello - 18.07.2008
Zdravim mam vazni zaujem o siet Fon a o ich router preto by som poprosil pozvanku dakujem potlesk

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ