VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Údržba Grafické karty
Nepřihlášený návštěvník

Údržba Grafické karty

Dnes, ve 21. století, za nás vše dělají stroje. Aby tyto stroje pracovaly správně, musí se o ně člověk starat. Dnes Vám poradím pár šikovných tipů a rad, jak prodloužit životnost grafické kartě.

Takže nejprve bych začal softwarovou očistou. Nejprve si zkontrolujte, jestli na Vašem PC máte nainstalovaný správný direct x. Nemá smysl kartu, která podporuje direct x 8 přecpávat directem x-em 9. Toto je Vám akorát k tomu, že karta pracuje na tom, na čem nemá a dochází k většímu opotřebení a únavě. Proto mějte vždy nainstalovaný správný direct x jaký podporuje Vaše karta.

Další věc, kterou zkontrolujte, jsou ovladače. Na internetových stránkách každého výrobce karet najdete seznam pro svou grafickou kartu, kde najdete aktuální i nové drivery a drivery, které karta podporuje. Opět je hloupost instalovat nejmodernější grafické drivery na kartu staršího data. Výsledek je stejný. Větší opotřebení, menší výkonnost. Což jistě nikdo nechce.

Jednou za čas je také dobré, kartu vhodit pod tzv. zátěžový test, doporučil bych 3D mark 03- 05. Jak s těmito programy pracovat jsem Vám už popsal v jednom z mých článků. V těchto programech dnes nebudete měřit výkon, ale budete se snažit kartu maximálně zatížit, to znamená přidat všechny detaily, vykreslování, vyhlazování a pak jen stačí pustit test a nechat kartu trápit. Ptáte se k čemu to je? Odpověď je snadná. Veškeré čipy, procesor, jádro, ventilátor vše pojede na maximum a nedojde k nepříliš hezkému efektu zvanému zpomalený film. Zpomalený film způsobuje to, že veškeré aplikace půjdou opravdu jako zpomalený film.

Teď se vrhneme na očistu hardwarovou.

Čeho si nejprve všimnete na grafické kartě? Samozřejmě, že ventilátoru. Ale ventilátor je prudce namáhaná věc na grafické kartě. Proto si zaslouží péči. Takže ventilátor musíte očistit. Postačí Vám štěteček nebo suchý hadřík. Jemně setřete prach z rotačních listů. Pokud Vám to architektura grafické karty dovolí, tak můžete sáhnout až na měděný nebo hliníkový podklad. Teď Vyndejte grafickou kartu ze slotu AGP nebo PCI a očistěte slot na kartě. Následně očistěte i slot v PC. Když budete mít kartu mimo PC, vůbec neuškodí očistit celý povrch grafické karty hadříkem či štětečkem.

Toto dělejte v méně zaprášených místnostech každý půlrok. Ve více zaprášených místnostech bych vám doporučoval takovouto očistu každé 2 měsíce. Softwarovou očistu výrobci karet doporučují každý rok. Přeji vám hodně zdaru při očistě.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Jiří Červený
Datum: 24.02.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 13521x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Tomas - 12.03.2010
Super článok potlesk potlesk potlesk

SirAnthony - 22.04.2006
To s tím Direct X je velice zajímavý názor.... :) Ale jinak dobrej článek.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ