VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Zvyšte životnost vašeho pevného disku
Nepřihlášený návštěvník

Zvyšte životnost vašeho pevného disku

Zvyšte životnost vašeho pevného disku

Ceníte si opravdu svých dat? Harddisk jako takový slouží jako úložný prostor pro vaše data. Pokud si jich opravdu ceníte, neměli byste podceňovat jeho údržbu a zacházení s ním. Chcete-li, můžete se níže přečíst některé rady. Ze zkušenosti vím, že velká většina, dokonce skoro každý běžný uživatel PC vůbec neví, jak sem k pevnému disku chovat.

Kdybych se měl přiznat, tak už jenom to, že si HDD objednám z internetu, tak mám nervy, že se s ním při převozu něco stane. Ale ve vypnutém stavu není tak náchylný na otřesy. Například dnešní disky dokáží odolat při vypnutém stavu přetížení až přes 300G. V zapnutém stavu jen 60G, ale i to je dobrý výsledek. Všechny hodnoty jsou při krátkodobém přetížení v řádu milisekund. Notebookové disky jsou odolnější, protože se s nimi počítá, že budou běžet i v nestandardním prostředí. V autě (otřesy), venku (vlhko a rozdílná teplota). Časté střídání teplot také není to pravé ořechové pro vaše data. Výrobci ale stále hledají a vymýšlejí nové způsoby, jak co nejvíce absorbovat otřesy. Možná si již říkáte, že víte kam mám namířeno. Když odbočíme od pevných disků s plotnami, lze už koupit nové skutečně „pevné disky“. Jsou to SSD disky s flashovou pamětí, které mají nízkou odezvu, vyšší přenosovou rychlost, pokud s nimi nebudete dělat úplné psí kusy tak i vydrží velký náraz a hlavně spotřebují velice málo energie a řádech několika wattů. V dnešní době si ale pořídí SSD disky jen majetnější nebo uživatelé působící v extrémním prostředí, nebo chtějí mít velkou mobilitu. Jak ale tak koukám Dnešní vývoj spěje dvěma směry. První směr tkví ve stále zvyšování hustoty zápisu na plotnu a vyvíjení nových materiálů, pro zvýšení kapacity a ten druhý směr zase jde ve šlépějích nové generace SSD disků, kde jsou hlavní faktory spotřeba a rychlost. Samozřejmě že časem pude kapacita nahoru a za pár let se budeme rozhodovat, zda-li koupit disky s plotnami či SSD disky. Já osobně dávám přednost spíše kapacitě. To také využijí nějaké málo zatěžované FTP servery.

Správné zacházení s pevným diskem

Teplota

Ostatní komponenty PC ani de facto nejsou nějak náročné co se teploty týče. Na grafice můžete klidně mít i 70°C a vše je OK. Teplota vašeho disku by však neměla přesáhnout 40°C , protože plotny jsou také jenom materiály, které se díky teplotám natahují a smršťují. Sice ne tak drasticky. Proto používejte vhodné programy na sledování teplot a i SMART vašeho disku. Vhodným programem pro vás může být HD Tune, jenž já používám již několik let a jsem s nim nanejvýše spokojen.

Umístění

Doporučováno je umístění pevných disků ob jeden slot, ovšem to jen za předpokladu, nemáte-li v počítači 10 pevných disků :-D. Je to tak lepší kvůli chlazení. Ale o tom níže.

Zvyšte životnost vašeho pevného disku Zvyšte životnost vašeho pevného disku

Chlazení

Já mám dva disky. Jeden v šuplíku a druhý normálně. Šuplík má vlastní a relativně účinné chlazení v podobě 40x40mm větráčku, kde vzduch obtéká doslova celý disk. Disk který je normálně zapojen do interní 3,5“ pozice mám chlazen normálním 80x80mm Primecooler, který jsem přilepil ke kostře skříně hned pod pevný disk oboustrannou lepící páskou. Jak vidíte co se týče chlazení, vše řeším vlastními nápady a co mám po ruce, přece nebudu kupovat chladič na pevný disk s dvěma hlučnými malými větráčky za 300Kč. Některé, dnes již asi všechny, skříně mají v předních pozicích dole místo pro umístění obvykle 120x120mm větráku. Ten uchladí více disků najednou a ze všech stran. Takže chladit, chladit, chladit…!!! Ale dusík na to zas neberte… ;-D

Zvyšte životnost vašeho pevného disku

Hluk

Já mám už 3 Seagate a žádný mě nezklamal ohledně hlučnosti ani ničeho jiného. Slyšel jsem ale chválu také na Samsung HDD. Ty a i ostatní disky mají hlučnost idle jen v jednotkách belů. Seek je zpravidla již hlučnější a jde slyšet více. Snížení hlučnosti se dá jinak pořídit mnoha úpravami. například přesunutí do 5,25" pozice s gumovými podložkami. Nebo uzavřít do boxu. Popř kombinace.

Spotřeba

Životnost disku si můžete prodloužit tím, že ho bude váš systém v nečinnosti vypínat. Musí to být ale disk, na kterém nemáte systém, ten totiž nebude možno vypnout. Např.: Já mám dva disky, systémový a další na data. Mám nastaveno vypnutí pevných disků ve vlastnostech plochy v napájení na vypnutí HDD při nečinnosti za 5 minut. Tedy když můj přídavný disk není využíván, jednoduše je vypnut. Windows ho oživí do 5 sekund, jakmile na něj chci přistoupit. Ostatně jiné disky jsou snad nejmenšími žrouty energie v celém počítači, takže jsou na tom pevné disky relativně dobře. Tedy Dá se říci takovým úsporným režimem aplikovaným na vašem pevném disku, ušetříte za spotřebu, hluk a ještě nemusíte chladit. Ještě lépe na tom budou SSD disky.

Rozhraní

By se řeklo, že rozhraní nemá na životnost disku žádný vliv. Jako opravdu nemá, ale lidská blbost a nešikovnost je neomezená a tak sem vám může stát, že SATA konektor můžete vytrhnout z disku, když se za chodu vrtáte v PC, což já dělám často. Nikdy se mi však nestalo, že by konektor vypadl i když jsou SATA rozhraní velmi viklavé. To samé platí o SATA napájení. Stačí malá síla a šup a je venku. Když počítač ještě k tomu s diskem pracuje, zaděláváte si na problém s diskem. To ale UATA (ATA/PATA) disky mají rozhraní, které se skoro až musí rvát násilím, aby zapadly :-D. Také mám rád MOLEX napájítka. Všechno drží pevně a nehrozí vypadnutí. Proto asi také chci můj další 500GB disk koupit s rozhraním UATA.

Zvyšte životnost vašeho pevného disku Zvyšte životnost vašeho pevného disku Zvyšte životnost vašeho pevného disku

Dejte pancíř na váš HDD

Udělejte si z vašeho disku nedobytnou pevnost. Můžete k tomu použít chladící box, který také může odvádět teplo i pomocí HeatPipes. Proud vzduchu pak teplo odvede pryč. A fertig :-)

Tip:Šuplíky do 5,25" pozice jsou velmi dobré pro chlazení. Nasávají totiž studenější vzduch z venku než ten teplý zevnitř skříně.

Pozn.: Pokud bystě se chtěli zeptat na něco, o čem zde nepíši, můžete vložit do diskuse komentář, rád na vše odpovím.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 08.09.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 16161x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

jirda - 17.09.2007
docela maso smích smích

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ