VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Tajemný BIOS-úvod
Nepřihlášený návštěvník

Tajemný BIOS-úvod

Pár slov úvodem:

Tento článek bude zaměřen na BIOS. Měli byste se zde dozvědět úplně vše o BIOSu. Co zmíním hned úvodem, je to, že článek bude rozdělen díky své délce a obsáhlosti informací do několika dílů. Je to způsobeno kvůli obsáhlosti každého článku. Tak to jen abyste pochopili, proč je to rozděleno do tolika dílů.

Díl I.

K čemu je BIOS určen?

V celém počítači se nachází spoustu komponent. Problém ovšem nastává, že každá komponenta má jiné parametry, je určena úplně k něčemu jinému než zase jiná komponenta. Všechny tyto komponenty mají ale něco společného. Ptáte se asi co? Je to právě tolikrát zmíněný BIOS. Tento záhadný malý "pavouček", dalo by se říci dokonce možná i řídící jednotka. Má za úkol nadetekovat všechny komponenty, načíst jejich parametry. Díky tomu zjistí optimální konfiguraci sestavy. A co teď? Dále předává pokyny mezi procesorem operační pamětí HDD a podobně. Téměř všichni si ale říkáte, vždyť tohle dělá systém. Ano to sice ano, ale jak si tedy vysvětlíme to, že PC spustíme i když na něm není nainstalovaný operační systém. Je to právě BIOS který zařídí prvotní komunikaci mezi komponentami. Dalo by se říci že to je vlastně něco jako překladač. Všechny své nadetekované údaje posílá systému.

Z čeho se skládá BIOS?

BIOS se skládá z několika vrstev první vrstva je Flash ROM. V této vrstvě je uložen ovladač BIOSu "jeho systém". Tato paměť je vypálena napevno, dá se přemazat, ale je to rizikové a je k tomu zapotřebí speciální program FLASH (nepleťte si to s programem na vytváření animací, her apod.) Jak přemazat paměť BIOSu si řekneme v některém z dalších dílů.

Další vrstva je CMOS. Tento pojem slyšeli snad všichni uživatelé, jen málo kdo ale ví, co tento pojem opravdu určuje. Do paměti CMOS se ukládají nastavení vaší konfigurace. Jsou zde všechny důležité informace, jako je například čas, kolik máte HDD, CD-rom atd. Je to jedna z nejdůležitějších částí BIOSu. Při startu systému se totiž obsah této paměti automaticky načítá do systému.

Třetí a poslední vrstva není přímo v BIOSu, ale je uložena na přídavných kartách či HDD, FDD apod. Každá komponenta má také svůj BIOS, ve kterém je uloženo nastavení komponenty a její informace. Třeba u DVD-ROM je v paměti BIOSu (paměti ROM) uloženo, jaké formáty podporuje. Této paměti se také říká firmware. Na základní desce je napájena malinkou baterií, čili když vypnete PC, tak všechny informace jsou uloženy a nemusíte se bát, že o ně přijdete. Někdy se ovšem stane, že máte starý PC a paměť doslouží, co pak? Baterie je většinou vložena do pouzdra, čili stačí baterii vyjmou a zajít si někam do elektra. Baterii opět zasunout, nastavit optimální řešení. Ne vždy tomu je tak, někdy je baterie přímo připájena k desce, pak je několik šancí.

http://koti.mbnet.fi/dani69/DFI%20nForce3%20250GB/DFI%20LP%20250GB%20BIOS%20piiri.JPG

Buď vyměnit základní desku (jen v nejhorším případě), vzít si pájku a baterii vypájet a napájet tam novou a nebo poslední šance při každém startu paměť CMOS nastavit (jen pokud PC vypínáte jednou za rok, brzo by vás to přestalo bavit). Pokud někdy budete potřebovat vymazat paměť CMOS, tak buď vytáhnout baterii a nebo pomocí propojek na desce paměť zkratovat. Propojky se nalézají většinou v okolí BIOSu, ale radši se podívejte do manuálů základní desky. (Mazat paměť bude například potřeba, když zapomenete heslo do BIOSu).

Kde je BIOS umístěn a jak vypadá a kdo ho vyrábí?

BIOS je umístěn na základní desce. Někdy je přímo připájen k desce, někdy je vložen do tzv. ochranného pouzdra, to většinou najdeme u starších základních desek. V dnešní době je BIOS velice malý je připájen k desce SMD technologií. Proto případné poškození většinou znamená úplnou výměnu základní desky. Takže při aktualizaci BIOSu (přepsání paměti ROM) vždy přemýšlejte dopředu, zda-li to opravdu potřebujete, mohlo by Vás to mrzet. Výměna základní desky není většinou levná záležitost. BIOS vyrábějí specializované firmy. Tři nejznámější sem uvedl dole.

AMI BIOS-http://amibios.com
Award BIOS-http://award.com
Phoenix BIOS-http://phoenix.com

Shrnutí: Zde je malé shrnutí nabytých informací z předchozího textu. BIOS se skládá ze tří pamětí (vrstev). K jeho bezproblémovému chodu je potřeba baterie. BIOS je umístěn na základní desce, je to komunikátor mezi komponentami a operačním systémem. Bez BIOSU by PC nefungovalo.

V dalším dílu si povíme, co se stane když, startujeme PC.

Zdroj informací a fotografií: Internet, knihy BIOS a Setup, Repasujeme počítač, Hardware pro pokročilé, a hlavně vlastní hlava.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 03.06.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 3 | Zobrazeno: 17748x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ