VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Live OS jako na dlani
Nepřihlášený návštěvník

Live OS jako na dlani

Seznam pár Live OS:

Reatogo X-PE

Bart PE

React OS Live

Linux live (Slax, Danix...)

Reatogo X-PE, Bart PE; (dále jen již RXPE a BPE)

Tyto dva nástroje, které dokáží přeměnit soubory instalačního CDčka Win XP se zdají být odlišné. Jsou však zcela totožné. Jediný rozdíl, co jsem objevil při testování, je ten, že RXPE má ikonky, jako v normálních XP, tudíž je ovladatelnost vynikající. Bart PE se ovládá jen pomocí příkazového řádku, což není zrovna nejlepší nápad. Jejich velikost na CD záleží především na funkcích, které aktivujete při tvorbě Live CD. Mé Live CD RXPE má cca 300MB na rozdíl od BPE, který má přibližně 160MB. BPE je úsporný, avšak ze vysokou daň, která je v podobě ovladatelnosti jen přes příkazový řádek. RXPE má kolem 300MB, avšak to nevadí, když má CD kapacitu 700MB. A navíc ještě perfektní ovladatelnost a prostě jako doma v normálních XP.

Utility pro vytvoření těchto Live OS máte zde:

Reatogo X-PE => DOWNLOAD

Bart PE => DOWNLOAD

React OS (Live); (dále jen ROS) – volně šířitelný

React OS Je systém založen na Windowsech XP. Jdou na něm stabilně úplně všechny programy i hry jako na XP. Zdá se tedy, že jádro celého systému má převzato z XP. Prostředí je stejné nebo spíše téměř totožné jako s W98. Zahrajete si na něm Unreal Tournament, Solitaire, Deus Ex, Transport Tycoon Deluxe. Nainstalujete MS Visual Studio 2005, Firefox, Open Office, MS Office 2003, Adobe Photoshop, 7-zip, WinRAR, Infran View, Fraps a mnoho dalších. Systém má pak také několik integrovaných funkcí jako kreslení, Správce úloh a procesů s možností sledování CPU a RAM, , ROS Internet Browser. Prostě jako Win. OS má velikost do 100MB i po nainstalování a proto se hodí zejména do slabých počítačů, kde chcete pouštět programy pro MS Win. A právě z tohoto systému se také stvořilo Live CD, které spolu s normálním ROS najdete ke stažení v ISO na oficiálním webu.

Stažení React OS:

React OS v0.3.0 full => DOWNLOAD

React OS Live v0.3.0 full => DOWNLOAD

Oficiální web: www.reactos.org

Linux Live => Konkrétně SLAX Live CZ

Neříkám ani nediskriminuji ostatní Linuxy Live, ale tenhle mi přišel první pod ruku a měl přívětivé uživatelské prostředí a dokonce v češtině!!! Danix Live lze také spustit z CD. Český Danix team se usiluje o 100% lokalizaci do češtiny. Jinak Slax vypadá jako podobně jako ReactOS a navíc jde z něho spouštět i internet pomocí integrovaného webového prohlížeče. Lze v něm nastavit vše jako ve win a reatoga. Na oficiálním webu najdete mnoho programů/modulů, které také můžete použít

Další info:

Oficiální web Slaxu: www.slax.org

Web o Slaxu v CZ: www.slax.cz

Download, screenshoty. Moduly a programy na stránkách výše.

Slax Live Screenshots Slax Live Screenshots Slax Live Screenshots Slax Live Screenshots Slax Live Screenshots
Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 09.11.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 1 | Zobrazeno: 12331x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ