VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > První dojmy z Windows Vista z pohledu $uch@raC
Nepřihlášený návštěvník

První dojmy z Windows Vista z pohledu $uch@raC

První dojmy z Windows Vista z pohledu $uch@raC

Instalace proběhla ve velmi pěkném uživatelsky přívětivém rozhraní. Nejdříve se z DVD disku přetáhl instalační balíček 3,2GB, který se následně rozbalil na ten samý disk. Pochopíte, že to muselo být zdlouhavé. Poté instalace pokračovala následným překopírováním a instalováním na cílový disk již rozbaleného balíčku na jiném disku. Spolu s instalací se nainstalovaly takové "provizorní" ovladače k mé grafice a zvukové kartě a nastavilo se samo rozlišení vhodné pro můj monitor spolu s obnovovací frekvencí. Nevím, ale možná instalace převzala některá nastavení z mých Windows XP. Je to tedy nejvíce pravděpodobné.

Windows Vista Windows Vista Windows Vista

První přivítání do systému Vista bylo více než pěkné. Průvodce mě doprovodil k prvotnímu nastavení systému a vytvoření uživatelského účtu. Proběhl restart počítače a již jsem mohl využít plné možnosti nových Vist. I přes to, že mám instalovanou jen Windows Vista BETA2, si myslím, že není až tak moc rozdílů oproti prodejní verzi, co se týče vzhledu a vybavení programů. Ve finální verzi jsou jen upraveny drobnosti a spíše chyby co se týče zabezpečení a nestability systému. Při prvotním finálním spuštění (na plochu) mě přivítalo hned několik ikon. Koš, Feedback, Get Started. Tento Počítač, Místa v sítí a IE7 chybí, avšak jen na ploše. Lze je najít v nabídce start. Samozřejmostí je WMP11. Ve Windows Vista také můžete najít primitivní textový editor, WordPad, malování, ZIP a aktovku.

Nevím, ale tato Vista BETA2 je nejspíše "Ultimate" verze, sice jsem nestačil prozkoumat celé Windows Vista, ale podle ikonky Windows Ultimete Extras v nabídce start se dá již ledacos odvodit. Také většinu funkcí má z Ultimate edition, mezi něž patří i funkce Media Center. Zajímavá je též funkce MS Update přímo v systému a tudíž nemusíte lézt nikam do IE7. Automatické aktualizace již totiž neprobíhají přes internetový prohlížeč, ale jsou integrovány do Windows Vista. Jako ochrana slouží integrovaný Firewall systému Windows Vista + Windows Defender jako antispyware. Antivirový program si již musíte zřídit sami.

Windows Vista Windows Vista

Výkon, stabilita, rychlost, nároky na HW:

Výkon samozřejmě záleží na vašem hardwaru. I když si myslím, že mám celkem silný PC a na XP je to dělo. Visty pro něj byly tvrdší oříšek. Přecejenom při spouštění programů déle načítá a více se používá pevný disk jako virtuální paměť. Když jsem mluvil o nárocích na PC, nedivím se, že doporučeno je pro Vistu 2GB RAM, někdy jí bylo opravdu třeba a proto byla virtuální paměť 2x tak plnější než v XP. Tak vezměte si, že propracovaný prostorový styl Aero s měnitelnou průhledností je celkem náročný, především pak na grafický výkon a to jsem nezkoušel animovanou plochu. Zatím jsem nenarazil na žádnou chybu ani nestabilitu, to asi proto, že jsem se moc nevrtal v nastavení. Přecejenom to je jiný operační systém s jinými nároky a ještě k tomu v angličtině.

Testovací sestava:

  • Intel Pentium 4, 2,4GHz@3,6GHz, multiplier 18x, bez zvýšení napětí (1,4V) Prescott
  • Kingston HyperX 2x512MB 400MHz CL2 (2-3-2-6)
  • nVidia GeForce 6600GT, 128MB GDDR3, 128bit, AGP8x 500/1000
  • ASUS P4P800SE, Intel 865PE + ICH5R
  • Seagate SATA 1,5Gbps 200GB
  • Zdroj 450Watt

Programy, které jsem zkoušel ve Windows Vista:

  • ICQ 5.1 Atlas
  • NOD32 2.7
  • ForceWare 100.65 na Vista 32bit

Windows Vista Windows Vista Windows Vista Windows Vista

Celkový verdikt k Windows Vista:

Je to velmi pěkný a sexy operační systém s neuvěřitelným grafickým propracováním a animacemi. Avšak na to je také potřeba dostatečně výkonný PC. Škoda, že ještě mnoho skvělých programů nepodporuje Vistu. Mimochodem: Jsem zvědavý na 64bit Windows Vista, na její výkon, rychlost, využití RAM, procesoru a aplikací.

V tomto článku jsou mé prvotní celkové dojmy z Windows Vista, proto nepište do diskuse, že chybí testy, popř. něco jiného. Děkuji.

Prosím toho kdo má zkušenosti s Windows Vista, ať se s nimi podělí, třeba zrovna s podporovanými programy. To je již dnes asi nejrozšířenější debatou ohledně Windows Vista.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 01.03.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 7873x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Gopten - 08.04.2007
Můj názor na Vistu a přirovnání je ten, že jejich kvalita a zpracování je ve kvalitě systému windows milénium a doufám, že se stratí stejně rychle. Proč? měl jsem čest ji vyzkoušet, ne doma, ale opravdu v realitě a je to úplně k ničemu!! Připojení k doméně, serverům, prostě úplně k ničemu. Jako OEM? Naco? Bohužel se obávám, že politika Microsoftu bude taková, že prostě ukončí prodej XP Home a Prof. a prostě nezbude nic jiného než tenhle paskvil, který propagují jako funkční systém!! A krom toho, jediné Office které na tom běží jsou 2007, zapomeňte tedy, že pokud máte zaplacený Office nižší, že jej na Vistě použijete. Naštěstí máme v práci možnost zahazovat Vistu a instalovat i do budoucna XP Prof. když už není možnost použít Linux. RE pavouk1 : myslim že linuxu stačí i méně než polovina toho co požaduje mrkwosoft smích potlesk To je můj názor, kdo ma jiný, taky názor. Prostě Vistu ne a ne a ne!

$uch@rC - 07.03.2007
Taky názor... ano :-) No ja osobne taky Vistu zatim neplanuju, a kdyz uz , tak asi jen na notasu jako OEM. Láká me ale Windows Home server nebo jak to je. Az si postavim serverik tak o tom budu uvazovat. ;-)

pavouk1 - 07.03.2007
Osobne me Vista vubec nebere a neplanuji, ze bych ji do budoucna instaloval. To s cim se vytahuje umi linux s polovicnima systemovyma narokama ano

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ