VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Genius ErgoMedia R800
Nepřihlášený návštěvník

Genius ErgoMedia R800

Genius ErgoMedia R800

Pohodlí, ergonomie a kvalita pro vaše ruce

Bez klávesnice a myši se při používání počítače neobejdeme, jedná se tak o velice důležitý prvek, který bychom neměli pomíjet. Mnoho uživatelů to ale bohužel dělá – používají levné sety za 200Kč a lepší klávesnice jim většinou přijde jako naprostá zbytečnost. Kvalitní set nám ale může poskytnout nejenom větší pohodlí a celkově lepší ergonomii, ale i praktické funkce navíc, které mohou práci s počítačem výrazně urychlit. Pojďme se tedy na jeden z těchto kousků podívat blíže.

ErgoMedia R800 je bezdrátový set střední třídy od známé firmy Genius. Musím říct, že jsem dříve k této značce neměl příišnou důvěru, tato klávesnice můj názor ale naprosto obrátila - kvalitou zpracování se minimálně rovná cenově srovnatelným výrobkům od Logitechu nebo Microsoftu. Set má matně černo-stříbrnou barvu, jen na klávesnici najdeme ještě leskle černý pruh.

Genius ErgoMedia R800

Začněme klávesnicí - možná má na někoho trochu větší rozměry, je to ale přijatelná daň za pohodlné a velké klávesy a velký počet funkčních tlačítek. Jak jste si na obrázku zaručeně všimli, je v půlce lehce rozlomená (odtud název Ergo), kromě protažených kláves má i rozpůlený mezerník. Řada lidí se však těchto klávesnic bojí a zavrhují je, protože nepíšou všemi deseti. Já jsem mezi ně také patřil, nakonec se ale ukázalo, že na tomto rozložení není vůbec nic špatného, ba naopak. Hlavně rozpůlený mezerník mi velice vyhovuje.

Klávesy mají nízký zdvih, tak akorát pro naprosto pohodlné psaní. Navíc jsou velice tiché, což se právě u nižších zdvihů moc často nestává. Oceňuji také velký Enter, řada dnešních klávesnic používá jen jednořádkový Enter, který je pro časté používání značně nevyhovující. Postěžovat si naopak musím na klávesu Backspace – té se bohužel neduh v podobě zmenšení již nevyhnul. Slyšel jsem také záporné ohlasy ohledně malých kláves ESC a F1-F12, ty ale považuji za naprosto nemístné – naopak, tím že jsou užší se výrazně lépe a jistěji tisknou. Vzhledem k tomu že je klávesnice označena jako multimedální, obsahuje i řadu tlačítek navíc – celkem jich na ní nalezneme 32 z toho 16 programovatelných. Nejčastější použití nejspíš naleznou tlačítka pro Word, Excel a PowerPoint a také Tento Počítač a Dokumenty, až při běžném použití si uvědomíte, kolik času Vám ušetří. Za výborný nápad považuji také boční kolečko – tato na první pohled zbytečná věc je výbornou pomůckou při psaní, kdy vlastně vůbec nemusíte z klávesnice sundávat ruku a šmátrat po myši. Celkový dojem z klávesnice je vynikající, nebýt malého bacskpace, byla by klávesnice téměř dokonalá.

A teď k myši. K mnoha setům je přidáváná poměrně nekvalitní myš, ať už je to horším snímačem nebo ergonomií. V tomto ohledu ale Genius ErgoMedia R800 nezklame – můžete se těšit na kvalitní laserovou myš, která si výborně poradí se všemi povrchy a troufám si říct, že se dá využít i na hraní her. Myš obsahuje standartní dvě tlačítka a kolečko + pět programovatelných. Držení myši je taktéž perfektní – design je inspirován nejvyššími modely myší od Logitechu, takže o vaši ruku bude dobře postaráno. K myšce navíc dostanete nabíječkou do USB, kterou budete s kvalitními bateriemi potřebovat zhruba jednou za 2 a půl měsíce (baterie obsažené v balení výdrží zrovna neoplývají - cca 1 měsíc).

Co říci závěrem – Genius ErgoMedia R800 se předvedl v tom nejlepším světle, musím říct, že jsem byl velice mile překvapen a to ať už mluvím o klávesnici nebo o myši. Za cenu 1600Kč dostanete velice kvalitní set, který v této cenové kategorii nemá konkurenci. Možnou volbou by mohl být jeho zhruba o 400Kč levnější bratříček ErgoMedia R710, který se liší pouze méně elgantnějším provedením v modré barvě a místo laserové optickou myší. Jinak se ale jedná o tentýž set. Doufám, že jsem Vás touto recenzí alespoň trochu přesvědčil o výhodách dražších klávesnic a pro případné zájemce o koupi nějaké z těchto, doporučuji právě Genius ErgoMedia R800.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Jan Chvojka
Datum: 11.11.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 6739x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ