VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > AMD Athlon X2 3600+ - přestaňte mi říkat Sempron
Nepřihlášený návštěvník

AMD Athlon X2 3600+ - přestaňte mi říkat Sempron

AMD Athlon X2 3600+

Dvoujádrové procesory se v poslední době dostaly do popředí zájmu a zabydlují se v čím dál více sestavách. Výhoda dvou jader spočívá hlavně v možnosti provádět dvě náročné činnosti najednou bez ztráty výkonu, naopak při běžné práci nebo hraní her rozdíl prakticky napoznáte. To se ale v blízké budoucnosti změní, bude jen nějaký čas trvat než vývojaři zoptimalizují běžné aplikace a hry pro využití všech výhod více jader.

AMD označuje své dvoujádrové procesory X2, u Intelu je nalezneme pod označením Core 2 Duo ( tyto procesory nahradily starší Pentia D). Po příchodu Intel Core 2 Duo AMD ztratilo post výrobce nejvýkonnějších procesorů a zaútočilo tedy nasazením lepších cen. Nejlevnější Core 2 Duo E6300 ale pořídíte za 5000Kč, konkurenční Athlon X2 3800+ jen o pár set korun levněji, přičemž jeho výkon plně neodpovídá peněžní úspoře. Z toho jasně vyplývá, že rozumný člověk si raději trochu připlatí.

AMD tedy přispěchalo s levným dvoujádrem, které je cenově výhodné a přitom výkonné. Aby se ale nějak odlišilo od ostatních Athlonů X2, dostalo do vínku poloviční L2 cache – místo 2x512b obshuje 2x256b. Tímto parametrem by odpovídalo nikoliv Athlonům, ale Sempronům. Ještě před uvedením se mu tak začalo říkat dvoujádrový Sempron a mnoho nadějí se do něj zrovna nevkládalo. Poloviční cache se považovala velkou výkonnostní ztrátu, která procesor degraduje na úroveň jednojádrových Athlonů. AMD Athlon X2 3600+, jak se levné dvoujádro jmenuje, ale všechny velmi překvapilo.

Pracovní frekvence procesoru je rovné 2GHz, zmíněná cache má velikost 2x256kb, výrobní proces je stále 90nm. Možná víte, že k Athlonům X2 existují i dražší varianty s přívlastky EE, které se chlubí nízkou spotřebou při stejném výkonu. Athlon X2 3600+ tuto variantu nemá, protože on sám je touto úspornější verzí – jeho udávaný tepelný výkon je tak 65W oproti 89W u normálních Athlonů X2.

Přejděme teď konečně k výkonnostním srovnáním. Zajímá nás samozřejmě hlavně srovnání s Athlonem X2 3800+ - jestli se příplatek za dvojnásobnou chache opravdu vyplatí. Většina výsledků je poměrně překvapivých a dokazují, že u Athlonů nehraje velikost L2 cache vůbec takovu roli jako u procesorů od Intelu. V syntetických benchmarcích není rozdíl mezi těmito procesory větší než 5% a tím pádem je jasným vítězem tohoto srovnání Athlon X2 3600+. Také podle výsledků v herních testech se tento procesor vyplatí více – zde se rozdíl pohybuje kolem stále výborných 3-7%. Vůbec nejmenší výkonnostní rozdíl vykazují procesory při zpracování videa – zde se pohybuje na hranici chyby měření. Ani v grafických aplikacích nepředstavuje poloviční cache u 3600+ žádný problém.

AMD Athlon X2 3600+ - 3DMark 06 AMD Athlon X2 3600+ - Far Cry

Vzhledem k tomu, že Athlon X2 3600+ je achitektonicky zcela totožný (kromě menší cache) s ostatními Athlony X2, pouze na nižší frekvenci, obsahuje velkou výkonnostní rezervu. Běžně se dá přetaktovat až na 2,6 nebo 2,7 GHz, čímž získáte plnohodnotný Athlon X2 5000, který stojí přes 10 000Kč! Stejně jako ve srovnání s Athlonem X2 3800+ poloviční cache nijak drasticky nezhoršuje výkon, i zde se rozdíl pohybuje kolem 3 až 4%, což je zanedbatelná hodnota. Přetaktovaný procesor předežene i Core 2 Duo E6300 a to až o 20%.

Je tedy jasné, že Athlon X2 3600+ je výbornou koupí. Pokud se ohlížíte po novém dvoujádrovém procesoru a Intel Core 2 Duo E6300 je pro vás pořád moc drahé, Athlon X2 3600+ je nejlepším kandidátem, s kterým rozhodně neuděláte chybu. Sám jsem si ho zakoupil a rozhodně nelituji.

A ještě něco – označení dvoujádrový Sempron, si rozhodně nezaslouží, což jste doufám sami poznali. Pokud tedy někoho uslyšíte o něm takhle mluvit, buďte si jistí, že této problematice příliš nerozumí a neposlouchejte ho. Však to ale takhle AMD taky chtělo – takoví lidé si připlatí tisíc korun, aby získali stejně výkonný procesor a všichni jsou spokojeni – tihle se chlubí plnohodnotným označením, chytří se spokojí s nižším číslem v názvu a koupí si stejný výkon za nižší cenu.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Jan Chvojka
Datum: 11.12.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 8076x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ