VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > CoolerMaster HyperTX - Nástupce Arctic Cooling Freezeru
Nepřihlášený návštěvník

CoolerMaster HyperTX - Nástupce Arctic Cooling Freezeru

CoolerMaster Hyper TX

Ne každý si může dovolit ty nejdražší a nejlepší chladiče (např. skvělá Noctua NH-U12F) nebo vodní chlazení . Spousta uživatelů se spokojí sice s o něco méně výkonnými, zato ale mnohem levnějšími chladiči střední třídy a pokud si dobře vyberete, jistě vás uspokojí. Zářným příkladem je dnes už legendární, ale stále ještě velmi prodávaný Artic Cooling Freezer 7Pro (a 64Pro), který za příjemnou cenu nabídl velmi dobrý výkon a stal se velice populárním. O tomto chladiči se nezmiňuji náhodou, CoolerMaster HyperTX, který vám v dnešní recenzi představím, totiž nezapře inspiraci právě v Artic Coolig Freezeru. Hlavní rozdíly tkví v inovovaném větráku, plastovém usměrňovači vzduchu a snad nejjednodušší instalaci ze všech procesorových chladičů. Navíc je HyperTX plně kompatiblní s paticí AM2, narozdíl od Freezeru, který ji oficiálně nepodporuje a u většinu desek časem poškodí oblast socketu. Hyper TX ale podporuje i patici LGA775, vyrábí se totiž ve dvou různých verzích – RR-DCH-S9-U1 (pro AM2, 940, 939 a 754) a RR-PCH-S9U1 (LGA775).

Velkou výhodou tohoto chldiče je jeho tichost, disponuje totiž 4pinovým konektorem, což umožňuje plynulou regulaci otáček, v tomto případě 650 – 1800 R.P.M. . Ačkoliv na nejvyšších otáčkách už o sobě dá větrák vědět, na hodnotě kolem 1200ot./min., při které spolehlivě uchladí většinu procesorů už je tišší než pevný disk. Stejně jako Freezer pro od Artic Coolingu ochlazuje i komponenty na základní desce, což se zvláště u žhavých čipových sad a napájecích obvodů velice hodí. Co se týče instalace, jak už jsem zmínil, CoolerMaster Hyper TX patří k chladičům s nejjednodušší instalací vůbec.Nejen že není potřeba demontáž základní desky, upevňování různých kovových výstuh a rámečků, ale dokonce se nemusíte zabývat ani teplovodivou pastou. Ta je totiž ve formě jakési žvýkačkové samolepky již upevněná na měděné základně a odpadají tak starosti s mnohdy problematickým rovnoměrným roztíráním. Na druhou stranu by přece jen důkladně rozetřená pasta předčila v účinnosti tuto pohodlnou formu, výrobce se ale zřejmě snažil koncovým zákazníkům vše co nejvíce ulehčit. Hyper TX tak stačí pouze nasadit na rámeček dodávaný k vaší základní desce, upevnit pomocí tuhé kovové spony a otočit jistící páčku.

Chladící výkon tohoto kousku je vynikající, jeden z nejlepších v cenové relaci do 1000Kč. V poměru účinnost chlazení/otáčky ventilátoru se ale velmi odlišuje od Freezeru. Zatímco ten měl při nízkých otáčkách nízkou účinnost ale přidáváním rychlosti výkon velmi stoupl, CoolerMaster Hyper TX nemá s nižšími hodnotami velké problémy a naopak zvyšováním rychlosti příliš velké teplotní rozdíly nezaznamenáte (cca 5-8 °C). Tím nechci říct že by bylo nejlepší provozovat ho na nejnižích otáčkách s nejmenším hlukem, v těch by s přetaktovaným Pentiem 4 asi měl problémy, nicméně na již zmíněných 1200 R.P.M je mnohem účinnější než Arctic Cooling Freezer.

CoolerMaster Hyper TX se prodává za výbornou cenu kolem 550Kč a je tak výbornou koupí pro všechny, které už otravuje jejich neúčinný a hlučný boxovaný chladič na procesoru. Mimo jiné také dokazuje, že není potřeba vlastnit ty nejdražší chladiče, ty totiž plně využijete jedině v případě, že máte jinak naprosto tichý počítač včetně odhlučněného pevného disku.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Jan Chvojka
Datum: 15.02.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 5845x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ