VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > FON: Internet zdarma kdekoli a kdykoli - 3.část
Nepřihlášený návštěvník

FON: Internet zdarma kdekoli a kdykoli - 3.část

Uběhla nějaká doba, web FONu se změnil, přibyly nové produkty, zmizely staré produkty a já už jsem zase o něco chytřejší ohledně, hlavně v zahraničí známého, projektu FON.

FON: Internet zdarma kdekoli a kdykoli - 3.část

FAQ

Tak jsem níže sepsal nějaké otázky a odpovědi na ně, na které byste se eventuálně chtěli zeptat, nebo se bojíte napsat. Jinak klidně pište další dotazy.

  • Jak zaplatím router La Fonera? Platba proběhne přes PayPal, přičemž musíte mít buďto virtuální platební kartu nebo fyzickou kartu s povolenými internetovými transakcemi. PayPal účet není třeba zakládat.
  • Lze objednat zboží i do ČR? Ano! Přestože kampaň ještě u nás neproběhla, do naší země je La Fonera též posílána s adekvátním napájecím adaptérem.
  • Kdo mi přiveze router? Přiveze vám ho kurýrní služba, doporučuji zadat adresu vašeho zaměstnání + vaše mobilní telefonní číslo na případnou domluvu dodání.
  • Co potřebuji k instalaci routeru? Prakticky je potřeba jen elektrická energie a internetová konektivita zajištěná přes kabel typu RJ45. Vše ostatní se po zapojení provede automaticky během pár minut.
  • Signál nedosáhne daleko, lze rozšířit pokrytí? Jistě! Dokoupením jakékoli přídavné antény kompatibilní s konektorem RSMA.
  • Lze se na router La Fonera připojit RJ45 LAN kabelem? Na La Fonera nikoli. Ta obsahuje pouze jeden WAN port pro přístup internetu. Pokud chcete připojit počítač přes kabel, pořiďte si La Fonera + (Nebo L.F.2). Ta disponuje dalším jedním LAN portem pro připojení počítače přes kabel. Můžete připojit switch pro zvýšení počtu portů
  • Co když již mám svůj router. Nenaruší La Fonera funkčnost obou? Ne nenaruší, sám takto provozuji La Foneru. Mám hlavní router a do toho je pak zapojená La Fonera.

V zahraničí nemusíte mít EDGE/GPRS/3G

Nemusíte tedy kvůli vysokorychlostnímu pohodlnému internetu vyhledávat kavárny nebo místa s free hotspoty. Jako vždy já v Praze v nejmenovaném rychlém občerstvení XYZ. Dnes však je již mobilní internet celkem levný a docela i rychlostně nabírá na obrátkách, avšak do zahraničí to stále není, neboť by se vaše peněženka prohnula. Takže do zahraničí jedině FON. Já sám mám aktivovaný balíček internetu v mobilu na půl roku zdarma. Tento mobilní internet přes EDGE nebo GPRS se hodí zejména a hlavně na IM sítě. Normální stránky v tom také otevřete, jen vše trvá nějakou tu chvíli. Už víte, proč porovnávám mobilní internet přes GPRS a EDGE s WiFi od FONu?

FON: Internet zdarma kdekoli a kdykoli - 3.část

Anténa routeru

Přemýšlel jsem o výkonu 2dBi anténky, která je dodávána k routeru La Fonera a došel jsem k závěru, že FON úmyslně dodává tak málo výkonné anténky. Z jednoho prostého důvodu. Jak jsem se totiž v minulém dílu zmínil, komunita FONu je taková, jakou si jí dělají sami uživatelé. FON přídavnými anténami k dokoupení, dává možnost každému uživateli zlepšit signál a tím kladně přispět do celé komunity. Avšak naštěstí lze připojit i jiná kompatibilní (RSMA) anténa, takže nejsme omezeni jen na koupi jedné antény. Zde je jasně naznačeno, že FON dává možnost volby. I tak bych však spíše ocenil, kdyby se společně s routerem La Fonera dodávala alespoň 5dBi anténa případně 8dBi. Cenu by to zvedlo jen tak o 200Kč a já bych do toho šel.

Za tu dobu, co mám router La Fonera, se ke mně nikdo cizí nepřipojil (jak jsem předpokládal). To ale nic nemění na tom, že kdykoli a kdekoli se můžu připojit já na někoho jiného zadarmo. Abyste si nemysleli, že router La Fonera je zbytečný, povím vám, že jsem ho již využil. Konkrétně privátní (soukromou) síť na sdílení internetu.

Pro vychytrálky...

Existuje mnoho lidí, kteří se domnívají, že si koupí router La Fonera, zapojí, registrují a poté odpojí, a myslí si, jak budou moci využívat internet. FON ale kontroluje váš La Fonera router z internetu a pozná, zda-li je La Fonera připojena. Přesný čas jsem nikde neviděl, avšak pokud budete mít většinu času vypnutý router, na internet u jiného Fonero se asi nepodíváte, respektive jen na chvíli. Jak jsem se zmínil v minulých článcích. Komunita je založena na „Každý každému“. A pokud třeba právě vy máte router La Fonera po většinu času vypnutý, nečekejte, že se v cizině připojíte na celý den.

Novinky z FONosféry

Také bych vám chtěl oznámit, že obyčejná La Fonera již není a je prodávána pouze její lepší verze La Fonera +, kterou vám níže popíši. Kdo má zájem stát se členem komunity FON, může ode mne získat slevový kupón na nový router La Fonera +. (Pro pozvánku mi prosím napište přes interní vzkazník Vseohw.net, ostatní dotazy směřujte do diskuse pod článkem.) Originální cena La Fonera + --> €29,95, s použitím pozvánky se slevovým kódem --> €19,95. Dále je ve vývoji nový router La Fonera 2, který můžete zakoupit, ale stále se jedná o testovací produkt. La Fonera 2 je podobná routeru La Fonera +, nicméně má jeden USB port pro připojení tiskárny, externího paměťového úložiště, nebo i webové kamery. Samozřejmě vylepšení není jen toto. Administrace také byla totálně předělána a vylepšena.

FON: Internet zdarma kdekoli a kdykoli - 3.část

Za tu dobu, mezi 2.a 3. článkem o FONu, FON uzavřel další dvě partnerství. S Ruskem a s portugalským operátorem ZON.

A pozvánky...?

(V době psaní tohoto pokračování článku jsem již poslal čtvrtou pozvánku k připojení se do FON komunity a další lidé žádali, přičemž ji už asi dostali od někoho jiného, ale i to je dobré.)

Join the FON movement!

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte WiFi a síťová zařízení výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 30.11.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 5679x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

all13 - 22.03.2010
Díky za článek.Na Fon jsem narazil asi před třemi dny a musím říct že mě to velmi zaujalo.Takže jsem to objednal a budu zvědavý jelikož odjíždím na nějaký čas do zahraničí. ano palec

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ