VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Linux+ 02/2008
Nepřihlášený návštěvník

Linux+ 02/2008

Linux + 1/2008

V únorovém čísle časopisu LINUX+ se kromě tradičních krátkých zpráviček ze světa Ubuntu, Mandrivy, ale i jiných oblastí svobodného softwaru přináší i řadu zajímavých článků.

Toto číslo obsahuje dvoustránkovou recenzi distribuce Mandriva v relativně nové verzi 2008, ve které už zvládne mj. zápis na NTFS diskové oddíly (používané novou řadou Windows - 2000, XP i Vista). Mandrivu 2008 najdete samozřejmě také na DVD.

Total/Windows Commander určitě znáte. Bezpochyby nejkvalitnějším souborovým správcem pro prostředí KDE je aplikace Krusader (crusader = křižák, tzn. víc než pouhý dobyvatel - Konqueror, tradiční správce souborů pro KDE). A právě o něm je článek od Luboše Tomana. Popisuje jeho vychytávky, vysvětluje jak se s ním pracuje a přináší i několik tipů a triků.

Vzdálený přístup pomocí SSH - pro někoho nutnost, pro většinu začátečníku však španělská vesnice. Pomoci v této oblasti se dočkáte od článku Bezpečně a pohodlně - OpenSSH. Provede vás vším od instalace až po přenos obrazu. Pomocí několika jednoduchých schémat vám i vysvětlí, jak SSH funguje technicky.

Nebojte se práce s editorem Vim od Jana Polzera se ve vás pokusí potlačit strach z něčeho, co můžete buď milovat, nebo nenávidět. Editor Vim je aplikace, u které zapomenete na myš, aplikace ovládána příkazy. Pokud programujete a umíte psát všemi deseti, uvidíte, že efektivita vaší práce stoupne minimálně o 50%.

Skype v Linuxu už dávno není žádný problém a ve verzi 2 už fungují i videohovory. Co to Skype je a jak ho nainstalovat a používat se dozvíte v tomto článku.

V době kdy se Linux dostává do podvědomí uživatelů, kteří nevědí, co jsou to iptables, se hodí článek Firewall v Linuxu, který píše o několika grafických aplikací sloužících jako Firewall, nebuďte však příliš paranoidní.

Máte-li starosti o váš pevný disk, článek od Filipa Malého vám ukáže, jak svůj disk chránit. Pokud starosti nemáte, po přečtení jeho článku je mít nejspíš budete. Naštěstí se ke každé hrozbě dozvíte i řešení, jak ji potlačit či úplně odstranit. Pevným diskům je však věnováno celých 14 stran časopisu, dozvíte se třeba i jak na šifrování dat.

Mít Linux v mobilu už není díky systému Android od firmy Google žádná divná věc. WiFi roaming, normalizace formátů či Perl pro vás po přečtení tohoto čísla nebudou prázdné pojmy. Pokud uvažujete o koupi nějaké odborné literatury, určitě vás potěší recenze knih Mistrovství v PHP 5 a Teoretické základy informatiky. Nechybí ani tradiční fejeton, tentokrát na téma Indoš.

Ačkoli nemůže každého oslovit vše, musím přiznat, že do únorového čísla se toho vešlo opravdu hodně. Dle mého si každý uživatel, či fanda Linuxu přijde na své. Není špatnou volbou ani pro uživatele, kteří o Linuxu zatím pouze přemýšleli.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Miro Hrončok
Datum: 17.02.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 6416x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ