VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Asus X80L-4P083(P) – Malý, levný a výkonný studentský notebook
Nepřihlášený návštěvník

Asus X80L-4P083(P) – Malý, levný a výkonný studentský notebook

Asus X80L-4P083(P) – Malý, levný a výkonný studentský notebook

Pořizoval jsem sestře nějaký ten notebook, který by měl výhodný poměr cena, výkon, mobilita. 12“ notebook se zdál býti příliš malý, 13“ zase příliš drahý. 15“ a větší notebooky byly sice dobré, ale má je každý a navíc účel mobility by to nesplnilo. Na řadu přišly 14“ notebooky. Sice jsou také málo výkonné a drahé, nicméně zaujal mě jeden čerstvě nový notebook v nabídce jednoho nejmenovaného e-shopu. Cenou byl (je) na velice příjemné úrovni 12 000 Kč bez operačního systému a nabízející vskutku slušný výpočetní výkon.

Důvody koupě

Menší, elegantní, kvalitní, levný, výkonný notebook bez operačního systému se všemi dnes dostupnými moderními technologiemi. Integrovaná grafika bohatě sestře stačí na přehrávání filmů, občasné zahrání nějaké nenáročné hry a na psaní seminárních prací. S notebooky značky Asus jsem se nikdy předtím nesetkal a ani se mi designově nelíbily. Tento 14“ krasavec mě však zaujal. Dost udělaly i masivní panty, které dávají pocit robustnosti. Když jsou tak masivní, doufám tedy, že i vydrží alespoň nějaký ten pátek.

Systémové parametry / Vlastnosti

  • Dual-core Intel Pentium T2370 - 533MHz FSB
  • 2GB RAM - 2x 1024MB dualchannel
  • Grafika Intel GMA X3100
  • 160GB Pevný disk
  • 14" lesklý LCD monitor
  • Wi-Fi + BT
  • 1,3MPx webová kamera
  • DVD-RW Super Multi
  • Celosvětová záruka 24 měsíců
  • + brašna a myš

Vzhled a materiál

Notebook je celý černý a elegantní. Nikde se nenacházejí žádné kontrasty ani přechody barev. Má tak propracovaný design, že vypadá, jako kdyby byl vyroben z hořčíku. Je pokryt ale jen černým plastem, jenž má kostičkovanou povrchovou úpravu. Tím je zajištěno, že na notebooku nebudou vidět žádné otisky prstů a omatlání. Abusu se povedl touchpad, konkrétně jeho povrchová úprava. Vypadá také tak, jako by byl z kovu, avšak při bližším prozkoumání jde jasně o plast. Asus X80L je na stranách zkosený.

Tlačítka touchpadu jsou spojena, to má za následek špatnou ergonomii. Poslepu, v noci nebo pokud se díváte na monitor, tlačítka prostě nenahmatáte. Naštěstí je však dodávána praktická myš na USB s 0,5m kabelem. Myška je optická, velmi malá a lehká, příjemná. Kolečko je čtyř-směrné. Celková práce je s ní opravdu pěkná. To jsem totiž nečekal. Já zvyklý na Razer, musím opravdu pochválit přídavnou myš. Dokonce se i dobře drží, a to i mně se svými velkými dlaněmi.

Asus X80L-4P083(P) – Malý, levný a výkonný studentský notebook Asus X80L-4P083(P) – Malý, levný a výkonný studentský notebook

Víko displeje je též černé, stejného vzoru i typu jako celý notebook. Uprostřed si kraluje stříbrné logo ASUS. U pantů je plast jen matný, nikoli kostičkovaný. Panty jsou dva mohutné a dostatečně tuhé. Je jasné, že panty musí vést i kabely od monitoru webové kamery a samozřejmě i antény na Wi-Fi. Otevírání je jištěno dvěma úchyty, které uvolníte stisknutím tlačítka PUSH na přední straně. Velice zajímavé jsou na víku druhé úchyty - jsou železné. Všude jsou plastové háčky a zde železné pevné plechy s otvory. Však můžete zhlédnout na fotkách. Tím se domnívám nemůže stát, že byste si ani po několika letech háčky utrhli. Vnitřní strana víka, tedy tam, kde se nachází displej, je tedy osazen železnými úchyty, 14,1“ displejem, webovou kamerkou , logem ASUS dole pod displejem a nesmí chybět gumové nožičky, aby víko displeje nešoupalo o druhou styčnou plochu.

Celkově notebook vypadá štíhle, alespoň tedy od ostatních notebooků též úhlopříčky. To je určitě dáno černou barvou a zešikmenými hranami společně s úpravou povrchu.

Výkon je v poměru k ceně vysoký, pro Windows XP jako stvořený. Avšak na Windows Vista by bylo potřeba alespoň 4GB operační paměti, aby to alespoň trochu vykompenzovalo nižší výkon procesoru, který je skoro při čemkoli zatěžován na 75%. Na Windows XP by byla situace jistě jiná.

Displej je lesklý TN panel s rozlišením 1280x800 pixelů. Veliký je 14,1“, rozlišení je k němu tedy adekvátní. Ve vypnutém stavu má monitor zelený nádech, při zapnutí je pěkně černý. Díky jeho lesklé povrchové úpravě jdou poznat lepší barvy a kontrast. Prach a otisky je ta druhá temnější stránka. Vidíte každé smítko, jež dopadne, i otisk prstu. Pokud tedy rádi šmatláte po displeji, raději vyberte notebook s matnou povrchovou úpravou.

Lesklým povrchem jsou sice lepší barvy a kontrast, ale naopak horší údržba, což se týče prachu a otisků. Co s tím naděláme. K výrobě displeje byla použita technologie ColorShine.

Výdrž je vcelku dobrá a s úspornými technologiemi při kancelářské práci není problém přesáhnout i hranici 3 hodin. Je logické, že při přehrávání HD filmů bude výdrž nižší. Procesor totiž musí zpracovávat více dat a tím i více vycucá vaši baterku až se nakonec přepne do úsporného režimu.

Celkově musím shledat baterii opravdu vynikající. Se správným nastavením, úsporou, a sníženým jasem se klidně můžete přehoupnout přes hranici 3 celých hodin, což je úctyhodný výkon. Především tedy v kancelářských aplikacích, pro které je notebook primárně určen. Tím máte jistotu, že přednášku na vysoké škole si v pohodě zaznamenáte.

Příslušenství

  • Baterie
  • Napájecí adaptér na 230V
  • CD s ovladači a užitečným SW
  • Instalační příručky, manuály
  • Brašna
  • Myš

Asus X80L-4P083(P) – Malý, levný a výkonný studentský notebook Asus X80L-4P083(P) – Malý, levný a výkonný studentský notebook

Přibalený software

Softwaru je opravu kvantum, většina je ale naprosto k ničemu. Dodáván je i Norton Antivirus, jenž je v 90 denní zkušební verzi. Hlavně je obsaženo mnoho ovladačů, a to jsem rád, že nikde nemusím nic hledat. Jen vložím dvě CD s ovladači, kliknu na tlačítko Start instalation a vše se samo nainstaluje - bohužel i ten balast kolem. Instalaci tedy zvládne i naprostý amatér.

Rozložení portů

Má osoba je velice uspokojena rozložením. Takovéto rozložení konektorů bych si přesně představoval u svých budoucích přenosných strojů. Postupně se tedy podíváme na každou stranu, kde se jaké porty nacházejí.

Přední strana

Neskrývá žádný konektor. Jen tlačítko na otevření víka a reproduktory. Malé, ale dostačují. Reproduktory jsou překryty jakousi mřížkou. Umístění vepředu je výhodné pro poslech hudby hlavně při zavřeném víku. Pokud chcete sledovat filmy je lepší míti reproduktory pod displejem.

Levá strana

Levá strana nese 3,5mm jack výstup na sluchátka popřípadě reproduktory, ale poslouží i jako výstup S/PDIF. Vedle něj se nalézá vstup na přídavný externí mikrofon. Následuje IEEE 1394 neboli FireWire a jedno USB 2.0. Vzadu stále na levé straně těla notebooky Asus X80L je zapuštěna DVD vypalovačka a nad ní čtečka SD, MMC a MS (PRO) karet, pro prohlížení fotografií ze svého digitálního fotoaparátu. Kritizuji velice tlačítko na otevírání DVD mechaniky. Velice špatně se nahmatává a ještě hůře se mačká. Bude hold nutné najít ten správný grif. Ten ale hledám již pěkně dlouho a nevím zda-li vůbec existuje.

Pravá strana

Zde naleznete jen dva USB 2.0 porty. Ideální pro zapojení myši a flash disku nebo konkrétně zařízení, které dennodenně používáte, odpojujete a zapojujete.

Zadní strana

Většina výrobců totiž nechává zadní strany prázdné a bez využití, avšak právě zadní strana je ta část, na kterou by měli výrobci obracet větší pozornost. Asus tedy vsadil na zadní stranu a udělal dle mého dobře. Nachází se zde konektor na zámek Kensington, čtyřžílový RJ11 pro připojení dnes již mrtvého pomalého vytáčeného spojení, RJ45 s osmi žílami pro napojení notebooku Asus X80L do gigabitové lokální sítě. Mezi dalšími rozhraními starý VGA port, TV-Out, dvě USB 2.0 nad sebou a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Ocenil bych asi místo VGA spíše DVI. Všiml jsem si i záslepky vedle síťových konektorů. Možná ve vyšších modelech jsou přidány k využití i jiné porty.

Zhodnocení rozložení portů

Všimněte si USB 2.0 portů. Na každé straně nějaký je. Výhodné nemyslíte? Nejste tedy omezeni jen na dvě strany. Zadní strany bývávají osazovány konektory především u profesionálních a firemních notebooků a jsem tedy rád, že ji Asus nenechal prázdnou. Je to i logické. Když baterii umístil na pravou přední stranu. Ostatní výrobce cpou baterie dozadu a tím si uzavřou cestu na tu nejlepší zadní stranu. Na zadní straně se tedy nachází to nejlepší jako LAN, VGA a TV-Out a dvě USB 2.0. Dokáži si představit tu nepraktičnost u jiných notebooků, které mají tyto výše jmenované konektory rozprostřeny na levé nebo pravé straně.

Naštěstí Asus neudělal další závažnou chybu. Tou je umístění audio konektorů vepředu. Přední umístění audio konektorů je nepraktické a nevíc nehezké, jak pro připojení sluchátek, tak i externích reproduktorů. Jde poznat, že Asus se učí z chyb druhých a umístil audio konektory nalevo. Na sluchátka ideální řešení. Co se reproduktorů týče, tam by bylo také lepší řešení, avšak vidíme zlepšení oproti konektorům zepředu.

Rozložení lze tedy souhrnně označit za velice povedené až vynikající. Mé hodnocení: 95%. Těch 5% je za absenci DVI portu, trochu za audio konektory, které by se mohly posunout ještě o kousíček dozadu a za USB konektory na zadní straně, jsou příliš blízko u sebe. Tlustší flash disky se nevejdou.

Klávesnice a touchpad

Klávesnice je sice česká ale postavené na americkém typu. To znamená, že má rozložení jako americká ale má české znaky. A takováto klávesnice mi přesně vyhovuje. Tedy malý Enter, dlouhý levý Shift a tlačítko přehlásek nad enterem. A hlavně... žádné tlačítko lomítka u levého Shift. Rozložení kláves je tedy pěkné Zdvih a hlučnost také hodnotím kladně. Nikde se klávesnice neprohýbá ani neposouvá. Někomu může vadit přehozené tlačítko Fn. Do záporů to napíši, ale nemějte obavy, určitě si na to zvyknete. Neboť jsem měl štěstí a i předchozí recenzovaný notebook měl přehozené Fn, dávám si na to větší pozor. Teď si uvědomuji, že na to, jak je notebook malý, má vlastně velké klávesy. Oproti předchozímu notebooku MSI, který měl vloženou i numerickou klávesnici, a proto byla drasticky zmenšena některé ostatní, nejsou velké ale ani malé. A to ještě trochu místa zbylo.

Asus X80L-4P083(P) – Malý, levný a výkonný studentský notebook Asus X80L-4P083(P) – Malý, levný a výkonný studentský notebook

Touchpad je pěkný. Vypadá jako kovový, avšak je vyroben z plastu. Je umístěn více na levé straně, výhoné tedy pro praváky. Vyroben je firmou Synaptics, jako snad každý jiný touchpad. Na něm se nachází vpravo i scrollovací ploška zastávající funkci scrolovacího kolečka u myši. Dokonce ani po nainstalování ovladačů se mi však nepodařilo správně posouvat okna. Jinak ale funkci myši zastává perfektně. Nevím, jestli jsem neschopný, ale pravděpodobně bude vina na straně touchpadu. Ať dělám cokoli, scrolovací ploška si dělá co chce. Jednou funguje a pak zase stávkuje. Mohla by si podat ruce se stávkujícími doktory :-). To už je moje druhá špatná zkušenost se scrollovacími ploškami (Ze 2 notebooků, které ji obsahovaly, ani jedna nebyla dobrá). Do touchpadu náleží ovšem i tlačítka. Pravé a levé – ta jsou spojena v jedno celistvé. To není vůbec ergonomické. V noci nebo celkově za tmy (tedy bez zraku) jen stěží nahmatáte touchpad stejně tak jako tlačítka. Už jsem s tím měl problém. Ve dne ale používáte k nalezení touchpadu oči, tak nemusíte nic řešit. Touchpad by mohl výrobce trochu více zapustit do těla notebooku Asus X80L nebo ho obehnat nějakým rámečkem. To proto, aby byl přechod více cítit.

Výkon

Výkonem opravdu odpovídá kancelářskému nebo studentskému notebooku. Výkonem sice nijak neohromí, ale dvě jádra vše stačí pobírat, a to i na snížená výkon v úspornějším režimu. Operační paměti je akorát, ale i tak by se hodily dva 2 gigabytové moduly. Grafická karta odpovídá a tak od ní žádné zázraky nečekejme. V dlouhých nudných chvílích ale můžete zahrát alespoň nějakou jednoduchou hru nebo karty. To zase ano. Možnosti konektivity jsou dnes již běžné Wi-Fi, BT + Ethernet. Výkon nijak nesnižují a Wi-Fi s BT se dají vypnout tlačítkem pro větší úsporu energie a delší chod na baterie.

Závěr

Pokud by se takovýto 14“ notebook objevil i v silnější konfiguraci při zachování nízké ceny uvažoval bych o jeho koupi také. Další důvod je dvouletá celosvětová záruka. Asus X80L bych zařadil jako prostředníka mezi profesionálními, studentskými a multimediálními notebooky. I přes svou cenu tedy Asus stvořil pěkné dílo s kvalitními komponenty.

Cena: cca 12 000Kč s DPH

Klady a zápory

Klady

  • Velice nízká cena
  • Vysoký výkon v poměru k ceně
  • Opravdu pěkný povedený design
  • Pevné masivní panty víka
  • GLAN
  • 14“ displej
  • Výdrž
  • Celosvětová 24 měsíční záruka

Zápory

  • Neergonomická tlačítka touchpadu
  • Scrollovací ploška
  • Chybí DVI port

Notebook je prodáván bez operačního systému. Tento fakt nezahrnuji do kladů ani záporů, neboť je to každého věc. Preferuji spíše bez OS. Windows si mžete kdykoli koupit, stejně tak Linux doinstalovat a nemusíte vyhazovat peníze za Windows Vista v ceně, pokud jste Linuxák. Také do kladů a záporů nebudu umisťovat lesklý displej. To si musí každý zhodnotit sám. Přehozené tlačítko Fn je pro někoho zápor, poněvadž je zvyklý jinak. Uvádět ho do záporů však nebudu.

Info: Omlouvám se, ale testy výkonu a výdrže jsem nemohl provést, neboť mi sestra notebook nechtěla půjčit.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte notebooky výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 27.10.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 8546x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ