VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > GigaByte MAYA GV-N66T128D 128MB – rychlý běžec pro dráhu AGP 8x
Nepřihlášený návštěvník

GigaByte MAYA GV-N66T128D 128MB – rychlý běžec pro dráhu AGP 8x

GigaByte MAYA GV-N66T128D 128MB – rychlý běžec pro dráhu AGP 8x

Tato recenze je inspirována vlastní zkušeností s tímto produktem.

Důležité upozornění

Tato recenze byla mnou napsána o Vánocích roku 2005, proto nepište připomínky typu, staré, málo výkonné, k ničemu, cena?, apod... díky

$uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz

Procházka po parku. Narážíme na vzácnou dřevinu jménem GeForce 6600GT

Na vánoce jsem si chtěl pořídit nějaký ten komponent do mého mazlíčka. Cena se měla pohybovat kolem 5000 Kč s DPH. Po dlouhém váhání (aby to můj PC utáhl) jsem nakonec zvolil Gigabyte nVidia GeForce 6600GT 128MB GDDR3 128bit (16GB/s) AGP 8x, 500/1000 MHz GPU/GDDR3.

Parametry:

  • Počet pixel/texture pipelines: 8/1
  • Výrobce grafického čipu: nVidia
  • Grafický čip: GeForce 6600 GT
  • Chlazení: aktivní
  • Rychlost grafického čipu [MHz]: 500
  • Šířka paměťové sběrnice [bit]: 128 (16GB/s)
  • Typ grafické paměti: GDDR3
  • Velikost grafické paměti [MB]: 128
  • Rychlost grafických pamětí [MHz]: 1000
  • DirectX: 9.0
  • Pixel Shader: 3.0
  • OpenGL: 1.5
  • Výstupy: HDTV-Out, DVI, D-sub
  • null: ne
  • Rychlost sběrnice AGP: 8

Obecné informace:

Tato karta je postavena na čipu 6600GT pro střední část trhu. Karta má 8 pipelines. 128MB paměti GDDR3 taktované na 1000MHz využívá 128 bitová sběrnice s rychlostí 16GB/s. Grafický čip GeForce 6600 má příponu GT, což mu umožnilo dosáhnout 500MHz. Tento čip je spojen s HSI můstkem a tím je možno ho použít do starší AGP 8x sběrnice. Karta podporuje Pixel Shader 3.0 a v tom je taky její přednost, že karta má vysoký výkon i při použití této náročné technologie. Grafika podporuje také DirectX 9.0 a OpenGL 1.5. Dva výstupy na monitor (D-sub, DVI) dovolují použít různé kombinace CRT a LCD monitorů a HDTV se hodí při hraní her nebo dívání filmů při vysokém rozlišení na TV.

$uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz $uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz

S těmito měděnými pasívy to Gigabyte sice myslela dobře, ale hlučnost a průtok vzduchu větráku to velice kazí (vlevo). Orig. větrák zezadu (vpravo)

Objednání a doručení komponentu:

Komponenty byly doručeny rychle. Do ceny 5000 Kč s DPH jsem se vešel, takže jsem si objednal ještě další drobnosti, aby to dalo dohromady kolem 5000 Kč s DPH.

Výkon:

Karta používá 4 rychlé GDDR3 (128MB) paměťové moduly, které jsou natěsněny kolem čipu. Grafický čip je řady 6600 s příponou GT, což mu umožňuje být rychlejším a v kombinaci s rychlými paměťmi je to velice rychlá karta pro hry. Výkon této karty je tedy úchvatný. Když si vezmu poměr cena/výkon, je tato karta ideální pro toho, kdo hledá vysoký výkon za přijatelnou cenu. Výsledky v 3Dmarku03 jsou v mém PC průměrně kolem 8000 bodů bez přetaktování. Hry: UT03, UT04, CoD, NFSU2 jdou hrát na nejvyšší detaily bez „kousání“ a to už snad mluví za všechno!!

$uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz $uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz

4 rychlé moduly GDDR3 pracující na frekvenci 1 GHz. Celkem mají 128MB paměti

Výbava na kartě:

Karta má jeden analogový (D-sub) a jeden digitální (DVI) port, potom také nalezneme TV out s podporou HDTV. Kolem jádra je napasováno 128MB paměti. Jsou to 4 hranaté GDDR3 moduly. Karta má jeden aktivní chladič na měděné základně s pasivními také měděnými chladiči. Jinak jako každá jiná karta má i tato grafika kondenzátory, BIOS, ..... Karta je napájena přídavně a má HSI pro převod na AGP.

Další možnosti karty:

Lze také flashovat BIOS pomocí šikovné přiložené utilitky. To mi ale nešlo, tak jsem to musel flashnout přes DOS. O trochu se zvýšil výkon karty.

Chlazení:

Originální chlazení by nemuselo být tak špatné, musela by se ovšem použít jiná teplovodivá pasta a hlučnost by se musela hodně snížit. Původní teplovodivá pasta je tvrdá jak kámen, tak se nedivím, že nekonala svoji úlohu. To už je výhodnější si pořídit nový větrák. (Také se tak stalo :-) ). Konstrukce orig. větráku je pevná. Jsou to měděné plechy...dosti tvrdé a nesnadno ohnutelné. Měděné pasívy zpevňuje také měděná tyčka uprostřed pasívů. Přední a horní část je spojena třemi šroubky. Třemi šroubky je také upevněn malý plastový průhledný větráček k měděné základně. V horní části jsou samozřejmě otvory pro snadný vstup vzduchu. Odchodu vzduchu stojí v cestě horké pasívy, které hezky chladí odcházející vzduch. Pasív na HSI je velice pěkný a velký. Škoda ale, že pasív zezhora (na mém kresleném obrázku dole) nedali dolů, protože potom by vzduch procházel i přes pasív HSI můstku.

$uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz $uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz

HSI můstek + pasív

$uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz

Kreslené schéma větráku - mnou nakreslené :-)

$uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz $uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz

Větrák vypadá zepředu dobře, avšak teplovodivá pasta (no nevím, jestli se „tomu“ dá říkat teplovod. pasta) je k nepoužití = na vyhození (to samé na HSI můstku)

Instalace výkonějšího chladiče:

Instalaci výkonného větráčku a nanesení nové teplovodivé pasty jsem provedl já za pomoci mého taťky, jelikož pro jednu osobu je instalace velmi složitá. Někde píšou takové věci, že HSI můstek s pasívem překáží...no nevim. U mě tedy HSI nepřekáží. Dokonce ho nový větrák zároveň chladí.

$uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz $uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz

Zde je vidět, že HSI můstek nepřekáží....alespoň ne v mém případě :-)

$uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz $uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz

Pohledy na instalovaný nový chladič a HSI. Nový chladič je tak velký, že chladí i paměti a HSI můstek

Teploty:

Ááá...ty naše teploty...

S originálním chladičem byly teploty ve windowsech kolem 60ºC a při zatížení šly rychle nahoru – až na 87ºC. I když jádro zpomalí až při 145ºC mě se zdály i tyto teploty dosti velké. Po instalaci nového větráčku a nové teplovod. pasty jsem ho zapojil do 12V molex rozdvojky a má pusa byla skoro na zemi – ve windowsech byly teploty kolem 42ºC a při zatížení pak kolem max. 53ºC. Pro mě je to dost dobrý výsledek.

Teploty přehledněji:

Původní větrák:

  • Windows - 60ºC
  • Hry - až 87ºC

Nový větrák:

  • Windows - 42ºC
  • Hry - do 53ºC

Teploty byly naměřeny v přetaktovaném stavu. Orig chladič na nejvyšší otáčky (12V) a nový chladič na nízké otáčky (5V). Vidíme, že i když má orig. větrák vysoké otáčky a nový chladič nízké, jde vidět velký rozdíl.

Overclocking:

Jádro se mi ze základní frekvence 500 MHz podařilo i za pomoci výkonného chlazení a prográmku V-Tuner od Gigabytu přetaktovat maximálně na 585 MHz a paměti z 1000 MHz na 1230 MHz. Paměti šly docela snadno a ani „nertefaktovaly“. Mé pravidlo, které vždy dodržuji (až na vyjímky): „ Takt pamětí = 2x takt GPU“ jsem porušil z toho důvodu, že paměti jsou velive dobře taktovatelné, takže jsem si to nechtěl nechat ujít. Vše běhalo stabilně. Při přetaktování jsem nepozoroval nějaké extrémní zvýšení teplot. Maximálně jen o pár stupňů C.

Napájení:

Karta potřebuje přídavné napájení z molex kabelu. Jinak, jak jsem říkal, nový větráček jsem zapojil do rozdvojky molexu do 12V konektoru.

$uch@rC - http://casopis-oci.xf.cz

Napájecí konektor je opravdu potřeba zapojit... nebojte se... nevypadne, drží pevně

Kompatibilita - testovací sestava:

Na to, že mám 3 roky starou základovku a jen 250W zdroj, je kompatibilita dokonalá = žádné znaky nestability. Slyšel jsem, že nVidia doporučuje jako minimum pro tuto kartu buď 300W nebo 350W zdroj na stabilní chod této grafiky. No vidíte ... a já mám 250W zdroj, MB MSI MS-6701(M-ATX), CD-RW, DVD-RW DL, 120GB Seagate UATA, tuto náročnou grafiku GF6600GT, P4 Northwood 512kB L2 2,67 GHz + 6 výkonných větráčků na nejvyšší výkon a PC jede jako po másle a to si myslím, že na takovou konfiguraci PC mám docela dosti slabý zdroj, protože ještě když jsem měl GF4 Ti 4200, tak jsem si nechal udělat test na internetu a vyšlo mi, že na tuhle konfiguraci potřebuji min. 350W. A teď mám daleko výkonnější grafiku a jede to stabilně i s 250W.

Testovací sestava přehledněji:

  • Gigabyte GeForce6600GT 500/1000 AGP 8x 128MB 128bit(16GB/s) (N66T128D)
  • MB ASUS P4P800SE s i865PE
  • Intel Pentium 4 2,4GHz (18x133MHz FSB), sc478, 1,35V, 1MB L2
  • 768 MB RAM (512+256/PQI+Samsung)
  • Seagate Barracuda 7200.8 ST3200826AS - 200GB SATA NCQ
  • CD-RW Sony + DVD-RAM LG GSA-4167B +new Firmware
  • Eurocase 450W

Příslušenství (SW+HW) v krabici aneb co na nás čeká v balíku:

V krabici je „mnoho“ příslušenství, jak z HW tak i ze SW. Hned po otevření krabice na mě mrkla grafická karta a vyzvala mě, abych jí zapojil. DVI redukci jsem ani nemusel zapojovat, protože je na kartě i jeden D-sub. Ke kartě je dodáván i manuál, a protože to není ani SW ani HW, tak to píšu sem. Manuál je napsán v čínštině a angličtině. Naštěstí umím anglicky.

HW:

  • Redukce z DVI na D-sub
  • A redukce z TV-outu
  • Karta s grafickým čipem GeForce 6600GT

SW:

  • Hra Spell Force: The Order of Dawn
  • A CD s příslušenstvím na němž je: Power DVD 6, Ovladač grafiky, Gigabyte utilita(V-Tuner2, flashovací program BIOSu, update .....) a DirectX 9.0, OpenGL

Celkový dojem a závěr:

Jde, za tu cenu, o výkonnou a slušně vybavenou kartu, ale jako daň za toto všechno jsou vysoké teploty. Ty ale snadno snížíme výkonějším chladičem. Takže kdo má AGP 8x, 5000 Kč , slabou grafiku a kvalitní zdroj, ať neváhá a skočí po této 6600GT pro AGP 8x. Já z vlastní zkušenosti vím, že čím více fotek k recenzovanému komponentu, tím lépe.

Srovnání cen s jinými grafikami do AGP na CZC ke dni 20.2.2006:

Vezmeme-li v úvahu, že ATi Radeon X800XL stojí přes 9000 kč a výkonem se vyrovná nVidii GeForce 6600GT, která navíc stojí kolem 4 600 kč (o několik tisíc méně) a podporuje Pixel Shader 3.0, je tato 6600GT ideální.

Klady a zápory:

Klady:(+)

  • Slušné příslušenství (HW+SW)
  • Pixel Shader 3.0, 8 pipelines, HDTV
  • Výkon ve hrách i v 3Dmarcích
  • Cena/výkon, výbava
  • Funguje i na 250W zdroji (závisí částečně na konfiguraci a hl. na kvalitě zdroje)

Zápory:(-)

  • Zahřívání HSI můstku a GPU
  • Hlučnost originálního větráku, nevyhovující teplovod. pasta

Převažují klady, tak také hodnotím tento komponent jako zdařilý.

(Fotky byly pořízeny webovou kamerou)

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 26.01.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 8630x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ