VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > nVidia GeForce 8800 GTX 768 MB
Nepřihlášený návštěvník

nVidia GeForce 8800 GTX 768 MB

Brutální výkon ve velkém stylu

O této kartě se spekulovalo již delší dobu – na veřejnost pronikaly informace o brutálním výkonu a inovované architektuře čipu. Podrobnosti ale nikdo neznal, vše bylo opředeno hustou mlhou tajemství. Na toto téma se tak strhly četné diskuze, hovořící o milionech tranzistorů nebo 1GB DDR4 paměti.

Ale ještě takřka tři týdny před uvedením nebylo stále potrzeno nic víc, než že bude postavena na úplně novém jádru G80, na kterém v laboratořích nVidie usilovně pracovali dlouhé čtyři roky. A že se tato doba opravdu vyplatila, o tom teď rozhodně není třeba pochybovat. Ale začněme pěkně popořádku - uvedením skutečných parametrů.

nVidia GeForce 8800 GTX

Specifikace nVidiA GeForce 8800 GTX

  • Použitý grafický čip: G80
  • Paměti: 768MB DDR3
  • Frekvence čipu: 576MHz
  • Frekvence pamětí: 900MHz (1800MHz efektivně)
  • Vertex a pixel shadery: 128 unifikovaně (viz text)
  • Texturovací jednotky: 64
  • Šířka paměťové sběrnice: 384 b

Jak už bylo výše zmíněno, karta je postavena na zbrusu novém čipu G80. Co nám ale tento čip nabízí? Tak především je to první grafický čip s úplnou podporou rozhraní DirectX 10, což v praxi znamená např. podporu shader modelu 4.0 nebo zvýšení efektivity při hraní her díky možnosti zpracování operací grafickým jádrem, které by normálně prováděl k tomu méně vhodný procesor.

nVidia GeForce 8800 GTX 768MB

Další zajímavostí čipu jsou unifikované shadery, kterých je celkem 128. Shadery jsou prováděcí jednotky, které jsme byli donedávna zvyklí dělit na pixel a vertex shadery, podle toho nad čím prováděly operace. Firma ATI ale u Radeonů řady X1000 architekturu shaderů mírně přepracovala a tak se u těchto karet již nedalo mluvit přímo o pixel nebo vertex shaderech. nVidia šla ale ještě dál a místo nich použila unifikované shadery. To znamená, že tyto jednotky podle aktuální potřeby provádí operace buď nad vertexy nebo nad pixely, což má logicky za následek jejich vyšší efektivitu. (toto řešení nalezneme i v Xboxu 360)

Konečně jsme se také dočkali možnosti HDR zobrazení při zapnutém vyhlazování hran metodou multi-sampling, které konkrétně zajišťuje funkce nesoucí název FP16 blending. Tuto funkci ovšem zvládaly konkurenční Radeony již delší dobu a jednalo se o často vytýkanou nevýhodu čipů nVidie. Umožnění této funkce tedy vlastně bylo nutností, pokud chtěli v nVidii s kartou uspět. Jakoby ale chtěli hráčům vynahradit, že u karet z jejich dílny podpora chyběla, nabízí čip G80 ještě kvalitnější zobrazení při ještě větším výkonu. Za zmínku také stojí nový režim anti-aliasingu CSAA. Jedná se o obdobu multi-samplingu, s tím rozdílem, že se zajímavou metodou zoptimalizuje výkon a 16ti násobný antialiasing běží rychlostí 4násobného.

Všechny tyto vlastnosti jsou jistě skvělé, nejdůležitější je ale reálný výkon. A ten je doslova ohromující – GeForce 8800GTX s přehledem porazí každou současnou grafickou kartu a to s pekelným náskokem. Při srovnání s konkurencí – Radeonem 1950 XTX, karta nabízí až dvojnásobný výkon. Ostatní GeForce se před ní ale také jen krčí – GeForce 7900GTX je na tom podobně jako zmíněný Radeon. Nejzajímavější a zřejmě také nejočekávanější je ale výkonostní porovnání s GeForce 7950GX2. Ani tady ale karta nezklame a oproti této bývalé královně nabízí až o třetinu výkonu navíc!

Po uvedených vlastnostech nebo po zkušenostech s jinýmy výkonnými kartami, si možná si říkáte, jak se asi bude čip zahřívat a jak hlučný chladič asi karta má. Opak je ale pravdu - chlazení je překvapivě tiché, prakticky neslyšitelné a zjevně opravdu dobře navržené.

http://www.jdli.com/photo/488232-597516.jpg

Poměrně překvapivá je i spotřeba, která nedosahuje negativních odhadů. Pro nejvyšší výkon je doporučen 450W zdroj, pro režim SLI potom 850W. Tyto údaje se ale při testování na některých serverech ukázaly jako nadhodnocené, zvláště režim SLI, který byl schopen normálního provozu i na 650W zdroji.

Jedinou nevýhodou je ale cena, která vám v pěněžence udělá pořádný vítr – 17 000 Kč každý na nákup grafické karty nemáme. S tím je ale u karet nejvýkonnější třídy potřeba počítat. Na druhou stranu je ale třeba říct, že GeForce 8800 GTX za svou cenu nabízí opravdu odpovídající výkon a poměr cena/výkon je velmi dobrý, což se u karet této kategorie rozhodně příliš často nestává.

Ty, kteří by chtěli chtějí okusit výkon jádra G80, ale cena GeForce 8800GTX je pro ně přeci jen příliš vysoká, možná osloví karta GeForce 8800GST. Ta za cenu kolem 12 000 Kč nabídne stejné jádro, jen s menší velikostí paměti (640MB DDR3) a menším počtem unifikovaných shaderů. Hardcore hráči ale jistě sáhnou po plnohodnotné GeForce 8800GTX a musím říct, že je to první takto drahá karta, u které mi to nepřijde jako šílenství, GeForce 8800GTX se totiž opravdu povedla. Rukavice je hozena, teď už zbývá jen čekat na patřičnou odezvu z dílen ATI. Prozatím je však GeForce 8800GTX opravdovou královnou grafických karet.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Jan Chvojka
Datum: 20.11.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 12334x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Lexus - 25.11.2006
obrazek je uz v poradku palec

$uch@rC - 22.11.2006
tjn smích smích

Killa Dilla - 22.11.2006
super obrazek potlesk

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ