VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Notebook HP Compaq nx7300 - Lehký elegán
Nepřihlášený návštěvník

Notebook HP Compaq nx7300 - Lehký elegán

Decentní černý design notebooku působí elegantně a stylově. Za poměrně dobrou cenu postačí i méně náročnějším lidem. Ohromuje především rozložením kláves. Klávesnice má standardní zdvih. Tichý průklep nikoho nevyruší i v té nejhlubší noci. Klávesy jsou standartně velké, tudíž nehrozí zbytečné překlepy. Co se mi na klávesnici líbilo, ale nejvíc byl velký „Enter“ jako u pevné stolní klávesnice. Čtyři multimediální klávesy. První zleva slouží k vypnutí a zapnutí Bluetooth a WiFi. Další tři ovládají zvuk. Vypnutí/zapnutí zvuku, ztlumení a zesílení. Další tlačítka s použitím FN slouží k úpravě jasu, zjištění stavu baterie a přesunu do režimu spánku.

Display HP Compaq nx7300

Obrazovka je bohužel lesklá. Při větším slunci není na obrazovce téměř nic vidět. Věrohodnost barev je výborná. Barvy nejsou zbytečné vybledlé jak se tomu stává u většiny notebooků. Z venkovní strany je obrazovka pokovená. To zvyšuje životnost nx7300. Panty u display mají drobnější charakter, přesto se chovají dost pevně. Bohužel životnost pantů není nikdy možné vysledovat během měsíce používání. Tohle lze vysledovat až tak po roce používání. Ovšem pozorovací úhly nejsou optimální. Díky použité technologii. Na obrázku vidíte jak si v tomto testu notebook nx7300 poradil.

HP Pozorovací úhly

Reproduktory

Oproti notebookům od firmy Acer mají všechny notebooky HP kvalitní zvuk. Reproduktory u HP Compaq nx7300 tomu nejsou nijak výjimkou. Reproduktory se nacházejí po stranách klávesnice. V mém testu jsem testoval při jaké hlasitosti začnou reproduktory takzvaně chrastit. Nahrávky si můžete stáhnout o pár řádků níže. A zvuk tak posoudit sami.

Zvuk reproduktorů při testu - Klikněte na předchozí text. Hlasitost návhrávky, není maximální hlasitost reproduktorů.

Zvuk jak říkám kvalitní. Jen občas si reproduktory neporadí s vysokými tóny.

Citlivost touchpadu

Touchpad u HP Compaq nx7300 je docela vydařený. Dvě tlačítka jako u myši. Co bych ale vytkl je absence prostředního tlačítka. Částečně ho nahrazuje scrollovací část vpravo na touchpadu. Tato část je označena vodorovnými proužky.

Vstupy a výstupy

Notebook nx7300 nabídne trojici USB 2.0 portů. Což při dnešní spotřebě není zrovna dostatečné. Absence PS/2 nutí k připojení externí myši jedině přes USB. Jeden výstup na modem, ethernet, mikrofon, sluchátka, D-SUB, externí konektor na baterii a Fire-ware.

Výkon

Vzhledem k tomu, že se jedná o notebook střední třídy nemůžeme očekávat extrémní výkon. HDD notebooku byl podroben testu v HD tune. Výsledky můžete zhlédnout na obrázku. Někomu se může zdát, že výsledky nejsou nijak výborné. To je způsobeno rychlostí otáček, jak už to totiž bývá, tak i zde byl kvůli energetické úspoře nainstalován HDD, který disponuje s 5400ot.

HD tune test

Jediné co stojí za zmínku je vytížení procesoru při plné zátěži harddisku. Bylo vytížení jen 3.5%. Běžně bývá od 5% - 13%. Co se týče rychlosti pamětí a vyrovnávací paměti. Tak jsou rychlosti přijatelné.

everest test

Co se týče rychlosti vypalování DVD nepatří mechanika zrovna mezi rychlíky. Doba čekání není, zase tak dlouhá, aby jste nad ní láteřili. Hravě si poradí se všemi dnešními formáty.

HP nx7300 HP nx7300

Klady a zápory

+ stabilní a pěkný design
+ pohodlné rozložení kláves
+ možnost připojení externí baterie
- lesklý display
- hlučnost v zátěži
- jen 3x USB 2.0

Pár slov na závěr

HP Compaq je zajímavým produktem od společnosti HP. Pěkní klasický design ho dělá použitelný jak při zábavě tak i při jednání. Funkce bluetooth mě potěšila, protože nerad tahám od mobilu nějaké kabely. Dostatečně citlivý touchpad. Notebook se nijak ani při té největší zátěži nepřehříval. Jako jiné jeho konkurenční produkty. Pokoušel jsem se na něm spustit i hru konkrétně The Battle for Middle Earth. Hra fungovala bez znatelnějších záseků na ultra high detail, při nejvyšším možném rozlišení. Lepší hratelnost ale byla na high detail. Tak to je asi vše. Máte-li dotazy či zkušenosti s notebookem, tak pište, komentáře maily. Prostě nebojte se dát světu svůj názor.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 20.09.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 11932x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Jozo - 03.10.2007
Sam ho mam z datapointu,kvalitka za babku:o) palec ano

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ