VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > MicroStar MSI EX610X - Elegance a síla za lidovou cenu
Nepřihlášený návštěvník

MicroStar MSI EX610X - Elegance a síla za lidovou cenu

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu

Tak jsem zase vzal jednu prácičku. Musím nainstalovat ovladače a celkově dát nový notebook MSI EX610X do kupy, aby sloužil systému Windows XP. Stroj byl koupen bez OS (pokud se nepočítá FreeDOS) a musel proto být nainstalován nějaký operační systém. Kamarádka se rozhodla pro Windows XP. Testy budou zjevně zajímavé vzhledem ke konfiguraci. Na cenovou kategorii je to totiž opravdu dobrý notebook. Tak se na něj pojďme společně podívat – na notebook za méně než 16000Kč s DPH.

Systémové parametry

  • AMD Athlon 64 X2 Mobile TK-55 1,8GHz L2 2x512kB
  • ATI Mobility Radeon HD2400 128MB GDDR3, DX10
  • LCD 15,4" WXGA (1280x800), ACV (Amazing Crystal Vision)
  • Realtek 8.1ch Azalia sound, podpora Dolby Home Theater (RealTek ALC888)
  • RAM 2x1024MB DDR2 667MHz
  • Chipset ATI RX690+SB600
  • LG Hitachi GMA-T20N DVD-RW/RAM
  • GLAN (RealTek 8110C), Wake On LAN, LAN Boot
  • WLAN 802.11b/g
  • Bluetooth, modem 56k/V.92
  • ExpressCard, cardreader 5v1 (xD/SD/MS Pro/MMC/SM)
  • CMOS Webcam 1.3MPx
  • Touchpad se dvěma tlačítky a scrollovací ploškou

Displej

Displej je veliký lesklý 15,4“. To je nevýhodné především ve dne, kdy jsou na displeji vidět stále odlesky, na duhou stranu snadněji čistí než matný. Vadí mi jeho menší rozlišení. I když dostačuje, hodilo by se pro MSI EX610X možná trochu větší - 1440x900. Je velmi ostrý, má vysoký jas a velmi velkou věrohodnost barevného podání. Panty jsou dva, sice malé, ale vcelku tuhé, proto, aby displej byl na svém místě, když ho naklopíme do určitého úhlu. Uvidíme, co bude říkat spolužačka, po letech :-).

Pozorovací úhly jsou vcelku dobré. Nejhůře se na displej kouká zespodu. Odezva je i v rychlých scénách vynikající. Je to vcelku logické. Když je v notebooku, dá se říci, herní grafická karta (v porovnání s integrovanými), proč by MSI integrovalo spolu s ní LCD, které nestíhá zobrazovat. Tedy LCD musí být adekvátní výkonu grafické karty. To platí i o tomto LCD displeji v recenzovaném notebooku MSI EX610X.

Fotky pozorovacích úhlů můžete stáhnout ZDE

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Klávesnice a touchpad

Klávesnice má černou barvu s bíle natištěnými písmeny. Rozložení je velmi dobré, alespoň tedy pro mne, avšak v ergonomičnosti oproti jiným výrobcům zaostává. Sice neznám z vlastní zkušenosti nové notebooky řady Acer Travelmate, ale dle fotek si dovolím konstatovat, že mají ergonomičtější klávesnici, která je v notebooku velmi silný faktor. Klávesnice je rozložena na celé šířce notebooku a je jinak vcelku vynikající. To je určitě proto, že MSI vměstnalo na notebook ještě i numerickou část klávesnice, a tedy já, zvyklý na klávesnici ze stolního PC, toto rozhodně vítám. Klávesnice přes celou šířku notebooku také vypadá designově dobře. Nelíbí se mi totiž stroje, kde je klávesnice bez numerických tlačítek a jako bonus má velké plastové pruhy okolo sebe. Tlačítko Fn se mi zdá umístěno trochu nešťastně. Je úplně nalevo dole a pořád si ji tak pletu s CTRL. Některým uživatelům pak ono přehozené tlačítko Fn za CTRL může vadit. Tlačítko Windows je jen jedno a to na levé straně. Zprvu jsem si nemohl zvyknout, především, chtěl-li jsem zmáčknout kombinaci kláves CTRL+ALT+DEL nebo WIN+L apod. Nyní si dávám pozor a už nemám přehmaty. Horší to mají uživatelé, jež nějaký notebook vlastnili.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Numerická klávesnice je stejná jako na obyčejné klávesnici stolního PC, jen nad ní se nachází Insert, Delete, PgUp (Home), PgDn (End), jež známe z umístění nad šipkami na klasicé klávesnici, přičemž funkce v závorkách je vyvolána za pomoci stisknutí klávesy Fn. Klávesnici s čísly můžete (de)aktivovat jednoduše klávesou NumLock. Pokud vás nebaví při každém startu notebooku stále aktivovat NumLock, je jednoduchá možnost. Vlezte do BIOSu a potvrďte spouštění numerické klávesnice automaticky po spuštění. Ostatně na vše se můžete detailně podívat na fotkách, a to i ve vysokém rozlišení.

Vzhledem k jeho multimediálnímu založení bych čekal větší tlačítka šipek a daleko více multimediálních tlačítek, která jsou jen: e-mail, internet, Wi-Fi a BlueTooth, search. Avšak kupodivu ani mé velké prsty se šipkami nemají sebemenší potíže, i když sem tam nějaký přehmat. Oceňuji dlouhý backspace, jelikož jsem na něj zvyklý ze své klávesnice. Ve škole mě totiž nejen to vždycky dokáže naštvat - třeba když při hodině počítačů se stále jen přehmatávám. Shift tlačítka jsou dvě. Pravé je malé, mohlo by sice být větší, ale buďme rádi za levý Shift, jenž je velký asi jako na stolní klávesnici. Beztak levý Shift používám častěji. Nejmenší jsou klávesy „tečka“ a „pomlčka“, které asi prošly velmi drastickou odtučňovací kúrou, o trochu větší jsou tlačítka „ů“, „§“, „ú“, „)“, jež neměla tak přísného trenéra.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Na touchpad jsem si první den nemohl vůbec zvyknout. Je totiž hrubý, no spíše matný nebo zdrsnělý, na rozdíl od lesklých. Touchpad je bílý a není moc prohloubený a zapuštěný do těla notebooku. Po chvíli jsem měl z touchpadu znecitlivělý ukazováček :-D, jak je zdrsnělý. Asi také nejsem zvyklý. Stále více výrobců osazuje své notebooky srollovací ploškou jako náhradu scrollovacího kolečka na myši. Je to výhodné, i já jsem z toho nadšen, že nemusím tak složitě posouvat internetové stránky. Scrollovací ploška je na pravém boku touchpadu. Pro změnu mi trvalo, než jsem se s ní naučil zacházet. I tak občas mi okno ujede kam nemá a než se „vyscrolluju“ zpět tak na PC už bych to měl 3x. No, hold myš je myš :-), a když někdo chce mobilitu, tak musí zaplatit určitou daň. Právě jsem si uvědomil, že touchpad už ovládám jak king, scrollovací plošku brzy a klávesnici se brzy dostanu pod kalhoty :-D. Touchpad vypnete klávesami Fn+F3, aby vám při psaní kurzor myši neklikal jak šílený, když se o něj opřete rukou.

Celkový vzhled, materiál a design

Notebook je 15,4“, na povrchu černé barvy a je matný, tím pádem je jasné, že na něm jde vidět každá nečistota a prach (ale naštěstí ne otisky prstů, tím trpí jen lesklé povrchy – tj. třeba displej, ale na ten nesahám :-). Kolem dokola notebooku MSI EX610X je světle šedivý pruh, jenž pěkně ladí a je součástí vnitřního plastu. Uvnitř je klávesnice i nad ní černo, avšak pod klávesnicí je světe šedivá. Pěkný kontrast dvou barev, a přitom nebije do očí. Stejnou barvou jsou i tlačítka pod touchpadem, která se zdají být dobře zapuštěna a pěkně splývají. Uprostřed tlačítek „myši“ je prohloubené místo, nejspíše na čtečku otisků prstů u dražších modelů. Šedivá barva pod klávesnicí doplňuje šedivý touchpad, který ji má trochu tmavší. Na tomto plastu nalezneme i dvě díry, pro držení víka při zavření displeje. Diody indikující stav notebooku, náležící do šedivého přední části, jsou pod průsvitným plastem, nad nimiž kralují i ikonky, jež nám napoví, co která dioda signalizuje. Modrá na levém kraji signalizuje zapnutí notebooku. Pokud bliká, notebook právě spí. Notebook celkově je utvořen z plastu mající matný povrch – alespoň zevnějšek (není divu vzhledem k ceně), i tak se vyvyšují svou tvrdostí a hlavně nikde nic nevrže. Klávesnice je černá s bílými písmeny.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Plasty jsou na svoji cenovou kategorii kvalitní. Všechny plasty drží při sobě a hlavně nevržou. Dva černé, malé ale tuhé panty dobře udrží celý displej. Pokud budete víko notebooku otevírat pomalu, otevřete ho i jedním prstem respektive jednou rukou. Víko je pro změnu též zahaleno do černého kabátu, kde si uprostřed kraluje nápis MSI ve stříbrném kolečku. Nejhezčí je v noci, kdy displej podsvítí a spolu s ním i logo MSI. Tlačítko zapínání je též pěkně podsvětleno, a to modře. Světlo je intenzivní a docela oslňující. Mě osobně zatím nijak nerušilo dokonce ani v noci, zatím. A to už MSI EX610X testuji „hezkejch pár dní“.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Rozměry: 358x259x27~33mm při váze 2,68kg. Notebook je ve své kategorii těžký/lehký akorát a i jeho rozměry nevybočují ze standardu jak v horším, tak v lepším smyslu. Váží 2,68Kg a měří na šířku 36cm, na délku 26cm, na výšku 2,7cm při otevřeném víku a 3,3cm při víku zavřeném. Víko není tedy nijak tlusté.

Porty, konektory a jejich rozložení

Umístění portů a konektorů shledávám relativně dobrým. Určitě bych ale přesunul pár portů podle svého gusta, nejlépe pár dalších USB na zadní stranu. Jinak s výbavou konektory jsem relativně spokojen, hlavně těmi multimediálními.

Zadní strana

Na zadní straně je veden vývod opravdu horkého vzduchu ze systému chlazení notebooku MSI EX610X. Poté vstup na zámek Kensigton a toť vše. Kde nic tu nic. Osobně by mi vyhovovalo mít další dva USB konektory na zadní straně.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Přední strana

Přední strana skrývá tři zvukové 3,5mm jack konektory: Line-in, mikrofon a 2.1 reproduktorový výstup. Poté najdeme čtečku paměťových karet 5v1 (xD/SD/MS Pro/MMC/SM) krytou záslepkou, proti prachu popřípadě jiným nepříjemným vlivům a šoupátko pro otevírání víka notebooku. Díky audio čipu Realtek HD možno zapojit reproduktory až do 5.1 konfigurace (v SPDIF až 8.1). Růžový vstup na externí mikrofon se stane výstupem na center reproduktor a subwoofer, modrý Line-in vstup se stane výstupem zadních reproduktorů a nakonec zelený výstup na stereo reproduktory bude plnit funkci předních reproduktorů. Konektory zvuku bych především z tohoto důvodu umístil na pravou nebo levou stranu. Už jen z multimediálního hlediska. V SPDIF konfiguraci dokáže audio kodek až 8.1 kanálový zvuk.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Pravá strana

Pravá strana je nejlépe vybavená strana, plná mnoha konektorů. Nalezneme zde tedy především ty multimediální. Odzadu je skryt konektor pro napájení notebooku z adaptéru, dále VGA port na zapojení CRT monitoru nebo staršího LCD, TV-Out pro připojení k TV, HDMI port, jenž přenáší obraz i zvuk ve vysokém rozlišení do moderních LCD TV nebo plasma panelů. Následuje dvojice USB 2.0 a jeden mini FireWire. Říká se to nejlepší na konec, ale v tomto případě vás asi trochu zklamu. Pod ExpressCard slotem se skrývá i možnost připojení externí antény pro integrovanou TV kartu. Nyní přichází ono zklamání, jelikož TV karta je dodávána jen s dražšími modely. Ale po dokoupení příslušné karty se dá určitě TV karta zprovoznit. Vždyť i samotné MSI na svém webu dává ke stažení ovladače TV karty.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Levá strana

Je chudší než pravá strana ale rozhodně bohatší než přední a zadní dohromady, nejen z hlediska počtu, ale reálné využitelnosti. Využitelná je (zřejmě) druhá Kensigton zdířka na zámek, konektor RJ45 GLAN 10/100/1000 (Gigabit Ethernet), RJ11 pro zapojení telefonního modemu. Následují dva USB 2.0 (480Mbps) porty a nakonec klasická slim DVD-RW/RAM mechanika. Nechápu logiku výrobců, proč jich většina umisťuje zvukové konektory na přední stranu. Vždyť na této levé straně by byly konektory daleko lépe přístupné a pohodlnější.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Grafická karta a výkon

Grafická karta je podle výrobce a utilitek AMD ATI Mobility Radeon HD2400 s těmito parametry:

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Nainstaloval jsem ovladače grafické karty, které jsem stáhl z oficiálních stránek výrobce MSI přímo na určený typ notebooku, jelikož stáhnuté ze stránek AMD nefungovaly – při instalaci se totiž vyskytla chyba ovladače. Chyba nastala i při spouštění 3Dmarků, a tudíž musel být nainstalován hotfix, který se zapíše do počítače a díky němu jsem byl schopen provést benchmarky.

Benchmark

Benchmarky:3Dmark03, 3Dmark05, 3Dmark06, Aquamark, přičemž mě překvapila rychlost verze 06. Jelikož jsem výkon shledal podoben se svojí nVidia GeForce 6600GT ve stolním PC, srovnání výkonů jsem se rozhodl vložit do recenze. Přidám i výkony starších mobilních grafik jako např: mobile 6200, 7000... Ostatně, výkon ve 3D aplikacích je stejný při zapnutých i vypnutých šetřících technologiích. Maximálně se lišil jen o pár bodíků, ale to je malá odchylka. Vzhledem k přehřívání, jsem tedy spolužačce nechal šetřící technologie zapnuty. Výkon se jí nesníží (max. o pár jednotek %) a výdrž se rapidně prodlouží. Grafika Mobility Radeon HD2400 je chladná karta, v nečinnosti může mít jen 30 – 35C za pokojové teploty.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

CPU, RAM a výkon

AMD Athlon či Turion?

CPU je dle výrobce AMD Athlon 64 X2 Dual-Core TK-55. Aplikace však hlásí, že se jedná o AMD Turion 64 Mobile TK-55. Dle mého se jedná o přeznačené AMD Turiony a AMD dělá jeden velký marketingový tah na nic netušící zákazníky. Když si to tak vezmu, ani já bych nevěděl, že tyto „Athlony“ jsou ve skutečnosti Turiony, kdybych si to sám nemohl okoukat. Ostatně i další specifikace tomu napovídají. Možnost, že programy nerozeznají procesor není na místě, jelikož tvůrci aplikací již vydali nové verze programů. aby rozeznaly nové procesory. Všechny programy CPU označují jako AMD Turion Mobile, ale jeho název je AMD Athlon... Ha! A teď sem je dostal :-). Podíval jsem se na internet a vzal si na mušku AMD Athlony 64 a Turiony 64 a jádro onoho CPU v notebooku mající název Taylor. A světe div se, jádro Taylor je pouze pro Turiony.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Velký vliv na spotřebu a TDP má i ona technologie AMD PowerNow!, která sníží násobič na minimum a sníží i napětí, pozor sníží se i výkon (to má vliv jen na hry a aplikace náročné na CPU). Kupodivu na hry to má dopad ne tak veliký, jak jsem očekával a na který jsem byl psychicky připraven. Můžete přesvědčit v testech výdrže, notebook vydrží díky šetřícím technologiím naživu déle a má proto i menší teploty jader. Zrovna teď mám před sebou monitoring teploty komponent a obě jádra kolísají kolem 45 - 50C, zatímco při vypnuté spořící technologii mají teplotu obě jádra kolem 58 – 65C. AMD PowerNow! doporučuji mít zapnutou téměř pořád, kromě her, tam se hodí i každý kousek výkonu navíc. Zatímco v kancelářských aplikacích nebo při pouštění filmů je lepší technologii zapnout.

Operační paměti jsou vskutku výkonné. Výkonu navíc přidává dual channel. K dispozici jsou pouze 2 paměťové sloty, a tak jsou oba zaplněné. Pro případnou výměnu modulů za větší kapacitu při zachování dual channelu budeme muset tedy vyměnit obě RAM. Paměti zvládnou až 667MHz a proto je divné, že jedou jen na 600MHz. Pro využití plného potenciálu pamětí by pak propustnost mohla být větší – možná v řádech stovek MB/s a při hrách to již jde sakra znát.

Další testy CPU a RAM lze zhlédnout ZDE

Benchmark

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Zvuk a repro

Pokud se mám přiznat, zvuk z notebooku vychází, pro mě, vskutku kvalitní na to, jaké to jsou chrastítka malé. Vzhledem k faktu, že se jedná o zvukovou kartu Realtek s 8.1 kanálovým zvukem Azalia sound a s podporou Dolby Home Theater (RealTek ALC888), pocity z filmů stanou daleko lepší podívanou.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Výdrž a baterie

Měření probíhalo od 100% do 5% baterie, kdy se PC přepnul do režimu spánku. Technologie AMD PowerNow! je technologie, jež sníží násobič a napětí jádra. V tomto případě násobič z 9x na 4x a napětí z 1,1V na 0,9V. Testy byly prováděny za normální pokojové teploty.

Kancelářská práce: (zapnuté Wi-Fi, jas 50%, prohlížení webu, občasný zápis na disk)

  • S vypnutým AMD PowerNow!: 1hod 15min (01:15:00)
  • Se zapnutým AMD PowerNow!: 1hod 46min (01:46:00)

Sledování filmů: (vypnuté Wi-Fi, jas 50%, sledování DivX filmu z HDD

  • S vypnutým AMD PowerNow!: 1hod 13min (01:13:00)
  • Se zapnutým AMD PowerNow!: 1hod 35min (01:35:00)

Hraní her: (vypnuté Wi-Fi, jas 50%, spouštění benchmarků a her)

  • S vypnutým AMD PowerNow!: Test nezdařen, zamrzání systému (vysoká teplota CPU?)
  • Se zapnutým AMD PowerNow!: 1hod 31min (01:31:00)

Překvapily mě velice příjemně testy výdrže na baterie při herních testech. Se zapnutými šetřícími technologiemi vydržel MSI EX610X běžet, na kapacitu baterie, kupodivu 1,5hodiny, což je skoro stejné jako při přehrávání filmu se stejným nastavením spotřeby, které ani nijak drasticky neovlivnily výkon v 3D aplikacích, jak většina naříká v diskusích. Teď mě „dodělala“ skutečnost, že když jsem testoval výdrž na baterie ve 3D aplikacích při vypnutých šetřících technologiích, tak notebook stále zamrzal, podle mě je to vysokou teplotou, která dosahuje až přes 75C. Grafickou kartou (ovladači) to není, jelikož to dělá jen s vypnutým PowerNow! Kdybych testy prováděl někde venku, určitě by se procesor nepřehříval. Třeba to zkusím :-D

6ti článková Li-Ion baterie s kapacitou 4400mAh je chráněna dvěma zámky. Jeden zámek je na odemčení baterie, ten druhý je jako záloha. Baterie má výstupní napětí 11,1V a kapacita 4400mAm umožňuje napájet podle výrobce notebook až 2 hodiny. Podle mých testů baterie vychází výsledky jiné, přibližně o půl hodiny méně, avšak to může být zapříčiněno jiným nastavením, například podsvícením LCD, připojitelnými zařízeními atd. Baterii nabíjí 19V adaptér, který je dostatečně dlouhý. Skládá se ze dvou částí - napájecí kabel a adaptér napětí. Adaptér dokáže krmit notebook až 90Watty za vstupního napětí 100-240V - 50/60Hz, což je pro tuto konfiguraci notebooku více než dostačující.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Hlučnost, teplota, chlazení

Naopak hlučnost notebooku byla značně vysoká. Poté, co jsem nainstaloval ovladače ke komponentům, se otáčky a tím pádem i hlučnost větráku snížila při nečinnosti na minimum. Od této doby byla hlučnost minimální. Jen při zatížení potřeboval systém profouknout vzduchem a tak si na okamžik zvýšil otáčky. Jinak je notebook MSI EX610X tichý a nerušil mě. To sem spíše daleko více slyšel svůj stolní PC, od něhož jsem seděl 3 metry, než notebook, jenž mi byl posazen na klíně. V diskuzích právě se množily problémy s větrákem, který odvádí teplo. Prý běžel stále na 100% i při nečinnosti, většina lidí to vyřešila updatem BIOSu, u mě pomohlo nainstalovat ovladače. Pokud by ovladače nepomohly, zkuste flash BIOSu. Možná již nový BIOS má automaticky aktivovanou šetřící technologii AMD PowerNow! a proto již ostatním větrák neběžel stále naplno. Kdo ví.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

I při běžné práci při nečinnosti nemá problém se CPU dostat nad 60C, GPU kolem 45C. HDD je o něco lepší – kolem 40C, což je tak hranice, kdy je disk v bezpečí. Za tak vysoké teploty může žroutský AMD Athlon 64 X2, který se hlásí v aplikacích jako Turion. Nechápu proč si konečně AMD nevymyslí nějakou novou mobilní platformu. Není totiž zrovna nejideálnější cpát do notebooků staré Turiony přeznačené na Athlony. Mnoho lidí má zafixováno, že Athlon = výkon a tak se AMD dokonale zbaví sklady zátěže od starých Turionů. Abych nekritizoval jen AMD, vzpomeňme si na Intel, který do svých notebooků cpal Pentia 4 s vysokým TDP. To také nebyl nejchytřejší krok. Jako náhrada stolního počítače – doslova „přenosný PC“ – byla využitelnost dobrá. Ale nikdo není dokonalý.

Celkové chlazení je postaveno dobře. Přes několik mřížek na spodku notebooku protéká chladný vzduch a obtéká tak komponenty uvnitř. Nejdříve je chlazen procesor a poté grafika. Okamžitě poznáte rozdíl pokud máte aktivovány šetřící technologie, jelikož pokud nemáte tak teplo z procesoru je odváděné více a grafika je tak obtékána teplejším vzduchem a je tedy teplejší. Vzduch z výfuku chlazení dá tak vědět, že notebook využívá výkonnou grafiku a CPU. Z výfuku vzduchu odchází totiž jen horký vzduch. V dnešních zimních studených dnech je to výhoda. Hlavně když komponenty uvnitř vyhřívají klávesnici, touchpad a i spodek notebooku. Takže když ho mám na klíně pěkně mi hřeje na nohy, ruce mi rozmrazí výfuk vzduchu vzadu a klikání na klávesnici a na touchpad je příjemné... Je vám tedy v zimě zima? Není nic snadnějšího než si pořídit tento notebook MSI EX610X za 16 tisíc korun českých s DPH.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Vlevo teploty při aktivovaných šetřících technologiích a vpravo bez nich.

Pevný disk (HDD)

Pevný disk je typu 2,5“ SATA s 5400 otáčkami za minutu a svou tichostí předčil několikanásobně i hlučnost chladícího systému. Hlučnost je tedy minimální, jestli opravdu funguje je nutno se přesvědčit sám přiložením ucha přímo pod disk. Seek neslyšíte vůbec ani při náročné zátěži. Rychlostí opět překvapil. Pokud vás jméno výrobce nenapadá... Výrobce disku je prověřeným a kvalitním dodavatelem nejen pro notebooky (samozřejmě), stolní PC, ale i pro servery – Ano řeč je o Western Digital. Rozhodně pro mě lepší než nějaký Hitachi, který všude cpou.

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Benchmark

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Přídavné karty a příslušenství

Notebook disponuje, v dnešní době již samozřejmým integrovaným Bluetooth a Wi-Fi od výrobce Atheros. Jako příslušenství moc u notebooku nenajdeme vzhledem k jeho ceně. Adapter píská - Součástí balení je: MSI EX610X, baterie 6-článková s kapacitou 4400mAh, napájecí zdroj s výkonem 90W, napájecí kabel 230V, recovery DVD s ovladači, CZ manuál, CZ záruční list. Adaptér, zapojený v zásuvce, ale jaksi píská, avšak jde to slyšet jen v noci nebo při absolutním tichu. V případě, že by vás pískání rušilo, stačí jednoduše dát ho někam do poličky nebo zavřít do šuplíku jako já. Ve velkém vytížení se adaptér dle mého souzení docela zahřívá, až jsem se bál, aby mi přes noc neshořel pokoj :-D. Tak to zase ne, to je extrém.

BIOS

BIOS je skutečně chudý. Není divu, jedná se totiž o AMI BIOS notebooku, na nichž se ani nepočítá s přetaktováním nebo laděním výkonu. Avšak alespoň více možností napájení, nastavení šetření energií, thermal monitoring. Vlastní změna násobiče. Fotky BIOSu si můžete prohlédnout níže. Vidíte tu chudobu? Ani ta nejhorší současná základní deska nemá tak příšerné možnosti nastavení

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Zaměření notebooku

Zaměření je multimediální, jak již jsem výše zmínil. Neodpovídá tomu však výdrž, hlučnost však shledávám na příjemné úrovni. Bylo by také lepší, kdyby výrobce MSI přidal více multimediálních tlačítek například volume up/down, mute, play, pause, stop... Vím, že tyto funkce lze částečně praktikovat i pomocí tlačítka Fn, ale speciální multimediální klávesy by se hodily. Částečně notebook nabádá ke koupi i lidi pracující v kancelářích, kteří by si chtěli v nějakém tom volně zahrát i nové hry. Za tu cenu tak velký grafický výkon, 2GB RAM a dualcore CPU, zabaleno do pěkného designu pod křídly MSI.

Závěr

Tento pěkný a elegantní notebook má jednu velikou nevýhodu, a to procesor. Spotřeba jak „jeden panelák“ pomalu :-). Ne, dělám si srandu. TDP musí být opravdu vysoké, když teplota je stále kolem 60C a větrák fouká stále horký vzduch. Jinak jde, za tu cenu, o vysoce výkonný notebook a s pěkným designem. Za ty peníze to opravdu stojí, jen si budeme muset zvyknout na častější hluk ventilátoru a nižší výdrž na baterie. Výkon ve Windows XP je vynikající a dokonce předčil i má očekávání. Dokonce i samotné repro překvapilo. Z herních testů nejsem nijak nadšen ale ani nijak zklamán. Kdyby Mibility Radeon HD2400 měla být moji budoucí grafikou v notebooku určitě bych nelitoval. Co se monitoru týče, asi bych já sám zvolil matný displej, lesklý mně osobně moc nevyhovuje. Pomineme-li fakt, že baterie toho moc nevydrží a nebudeme notebook MSI EX610X moc často přenášet, je to ideální výkonný společník do nepohody za opravdu lidskou cenu. Kdybych notebook MSI EX610X měl zhodnotit v porovnání s notebookem Acer Aspire 5520, určitě bych zvolil MSI EX610X. Acer má sic modernější design, avšak má daleko vyšší výkon v poměru k cenové kategorii (i kdybych odmyslel cenu Visty v Aceru). Myslím, že Vista Home Premium padne na MSI EX610X jak ušitá. Dále kapacita baterie se dá překousnout vzhledem k ceně a výkonu. MSI EX610X je přece jenom spíše na takové to malé domácí přenášeníčko :-) mezi obývákem, pokojem, ložnicí, popřípadě jinou místností. Doslova „přenosný PC“. Baterie by tedy zde sloužila jako UPS. Když vás někdo bude rušit při své práci, odpojíte notebook z adaptéru a půjdete na půdu, kde opět zapojíte adaptér chcete-li, a nebo necháte dojít na baterie. Na dlouhé výlety si pořiďte nějaké 12“ notebooky s výdrží až 4 hodiny.

Klady a zápory

Klady

  • Scrollovací ploška na touchpadu
  • Numerická klávesnice
  • Multimediální založení
  • 2048MB RAM v Dualchannelu
  • Vysoký výkon výpočetní i 3D v poměru k ceně
  • Kvalitní provedení a design

Zápory

  • Výdrž na baterie
  • Málo multimediálních tlačítek
  • Rachtání v pravé dolní části klávesnice
  • Přehozené Fn tlačítko

Info: Notebook je prodáván bez OS, respektive FreeDOS, což je asi tak užitečné jako lednička s kompresorem o výkonu 0,1W. Tedy i cena notebooku je bez OS.

Cena: cca 15 500 Kč s DPH

Pozn redaktora: Nyní jsem z MSI EX610X tak zblblý (v dobrém slova smyslu), že když jsem teď seděl u svého stolního PC, tak jsem hledal všude možně po stole touchpad a divil se, že ho nemohu najít :-D. (Dodatek: Stalo se mi to znova a už několikrát :-). To ale přejde.)

MicroStar MSI EX610X – Elegance a síla za lidovou cenu - Vseohw.net

Za zapůjčení notebooku MSI EX610X děkuji své spolužačce a kamarádce Danušce :-).

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte notebooky MSI a jiné výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 20.02.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 15201x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

combo22 - 17.05.2010
Prosim ta vedel by si mi poradit ako flashnut ten bios na aktualnu verziu??Nejde mi taktovat grafika a bios mam uz stary viac ako 2roky..diky :-)

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ