VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Apokalypsa uvnitř DVD mechaniky
Nepřihlášený návštěvník

Apokalypsa uvnitř DVD mechaniky

Apokalypsa uvnitř DVD mechaniky

LiteOn SOHW 1633S - $uch@rC – www.casopis-oci.xf.cz

Asi před třemi a půl roky jsem si koupil DVD-vypalovačku LiteOn SOHW 1633S s biosem BS0C. Vypalovala dobře. Jednoho dne (cca 3 roky zpět) večer jsem však hrál svoji tehdy nejoblíbenější hru Need For Speed Underground 2 a tehdy se to stalo. Vložil jsem CD do mechaniky s tím , že si zahraji NFSU2. Také že ano. Hrál jsem asi půl hodiny. Po půl hodině jsem hrál závody Okruhy, kde můj počítač potřeboval načíst zřejmě nějaké informace z CD, tudíž roztočil mechaniku. A v tom okamžiku něco v počítači bouchlo a mělo to zvuk jako benzínová motorová pila doslova. Okamžitě jsem vypnul natvrdo počítač, protože jsem byl tehdy lama a myslel jsem si, že vystřelil větrák od procesoru a nadělal mi v PC paseku. Otevřel jsem case, ale nic nikde nebylo. S HDD také nic nemohlo být, protože by se už před vypnutím nejspíše sám vypnul. Uvažoval jsem ještě o zdroji a mechanikách. Zdroj to nebyl. Ano byla to jedna z mých mechanik. S nejistotou a strachem jsem zapnul opět počítač. Děsivý hluk se rozléhal celým bytem. Jelikož už bylo hodně hodin, okamžitě jsem vysunul obě mechaniky a co jsem neviděl...... Horší spoušť v oblasti PC jsem snad v životě nezažil. Ani se to nedá popsat. Po té jsem opět vypnul PC a vyndal tu onu mechaniku.Celé 2 dny jsme to s taťkou čistili. Rozebírali, vyfoukávali smetí, vyklepávali...

CD - $uch@rC – www.casopis-oci.xf.cz CD detail - $uch@rC – www.casopis-oci.xf.cz

I po tomto čištění něco v mechanice rachtalo, při vložení CD. Byl to velký kus CDčka zabodlý uvnitř mezi plechem a elektronikou celé nechaniky. Kousíček vedle a mohl být poškozen laser na snímání disků. Další den v sobotu šel můj taťka se zeptat do počítačového obchodu, jestli je opravdu možné, aby se CD zozlítlo v mechanice. Oni potvrdili, že ano a že se jim to také párkrát stalo, tudíž všechna vina z rozstřeleného disku a případné poškození mechaniky ze mě spadla. Po té již mechanika záhadně fungovala, jak měla až do současné doby, kdy píši/vkládám tento článek. Mechanika v pohodě čte i vypaluje DVD disky +R/RW, -R/RW. CDčka však záhadným způsobem mechanika nepřečte ani nevypálí. Prostě se v Tento počítač neukáže nic. Jako by byla mechanika prázdná. Dávám vinu onomu rozstřelenému disku který poškodil čtecí a zapisovací hlavu CD laseru nebo pár spojů v elektronice, která až po dlouhé době dvou let po katastrofě přestala fungovat (např vlivem vlhkosti a tepla). Dnes už ji používám jen na čtení DVD. Vypalovat ani číst při vypalování z ní netroufám – asi víte z jakého důvodu. No přece, kdyby byl náhodou poškozen i laser :-). Teď už je mi jedno zda-li tato mechanika bude nadále fungovat nebo ne. Protože já už jsem na ní udělal mnodo experimentů.

Možné důvody rozstřelení disku v mechanice:

  • Jedna má teorie, proč se CD rozstřelilo může být tato: Když jsem vkládal disk do mechaniky, tak motůrek na roztáčení CD disk nakřápl ve středu a po znovuroztočení při hraní hry se to roztočilo tak na maximum, že prasklinka od motůrku se odstředivou silou začala rychle zvětšovat až nakonec CD prasklo, obě půlky se rozlítly a roztříštily se o plechové stěny mechaniky a zbytky vibrovaly v mechanice.
  • Druhá možnost by mohla být tato: I přes to, že CD bylo kvalitní od firmy Tevion s rychlostí 52x, mohl jsem mít smůlu na vadný kus CDčka. Prostě špatně vyrbené a pak již vše dokončila možnost číslo jedna.

Jinak musím říci, že me tato mechanika udivila. Vypalovala dokonale a rychle a to dokonce i po apokalypse, která se v ní odehrála. Stále mechanika drží, takže ještě snad nějaký ten pátek vydrží ;-D.

Mechanika detail - $uch@rC – www.casopis-oci.xf.cz Mechanika detail - $uch@rC – www.casopis-oci.xf.cz Mechanika detail - $uch@rC – www.casopis-oci.xf.cz
Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 15.10.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 3 | Zobrazeno: 12591x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Macka - 29.04.2013
:D Tak to je zakleté cd...čítala som tvoj článok a mala som pocit, že ho píšem ja :D Asi pred pol hodinou sa mi stalo to isté a s tým istým CD- NFSU2 a tiež som si najprv myslela, že je to větrák :D To bola šupa! Ale dvd mechaniku som rozobrala, vyklepala (malo to zvuk ako lentilky), ale zase to frčííí... X-)

fruti - 27.04.2007
mě se to uz stalo ano a vysypaval sem třísky ještě rok po explozi :). jednalo se o hudební cd verbatim, ale na středu byla milimetrová prasklinka

$uch@rC - 01.11.2006
njn :)

pavouk1 - 30.10.2006
aneb Nová chrana proti černým kopiím :-D X-) kam se hrabe StarForce :-D

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ