VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Kolik paměti je pro dnešní PC optimální
Nepřihlášený návštěvník

Kolik paměti je pro dnešní PC optimální

Dnes, jak všichni víme, nejvyššími žrouty paměti jsou grafické aplikace a hlavně hry. Některé dnešní hry jsou tak náročné, že jim už jen stěží stačí 512MB. Dříve tento počet MB měly jen výkonné sestavy, ale dnes je to standart. Je tedy namístě se tímto tématem zabývat, neboť paměti nejsou zrovna nejlevnější. Člověk, který hraje hry by měl mít minimálně 512MB ovšem mnohem lepší je 1GB a to buď v podání dvou 512MB modulů a nebo jednoho 1GB. Osobně bych se přikláněl k první varientě z důvodu duálního řazení pamětí, což značně zvyšuje datovou prostupnost.

ramky převzato z http://images.tomshardware.com/2005/12/12/how_much_ram_do_you_really_need/intro.jpg

Pro naprosto bezproblémové hraní her bylo ale přece jen rozumnější, mít na svém PC 2GB. Osobně si myslím, že za rok bude standardem 1GB čili 2GB nebudou ničím neobvyklým. Asi si říkáte, proč rovnou 2GB, proč ne třeba 3krát 512MB. Jak již sem říkal, duální řazení zvyšuje výkon, proto se snažte mít paměti vždy do páru. Duální řazení pamětí je velice znatelné u čipových sad od INTELu u AMD není nárůst tak veliký. Je ovšem nutné dodržet několik podmínek, paměti by měli mít stejného výrobce, stejné časování pamětí a stejnou velikost. Nejlepší ovšem je když paměti jsou úplně stejné. Nejlepší značky na našem trhu jsou Kingmax a Kingstom. Na většinu těchto pamětí je záruka doživotní a jsou velice vhodné pro přetaktování. Bohužel tyto značky nejsou nejlevnější.

Tip na uvolnění paměti a zadarmo:

Pokud nepoužíváte dosové drivery nebo dosovou češtinu, můžete upravit následující soubory autoexec.bat a config.bat. A to následujícím způsobem klikněte na pole Start, vyberte položku spustit a do prázdného pole napište sysedit.

  • V souboru config.sys deaktivujte tyto řádky:
rem DEVICE=C:WINDOWSEMM386.EXE
rem DEVICE=C:WINDOWSCOMMANDdisplay.sys con=(ega,,1)
rem COUNTRY=042,852,C:WINDOWSCOMMANDcountry.sys
rem DEVICE=C:WINDOWSsetver.exe
  • v souboru autoexe.bat deaktivujte tyto řádky
rem MODE con codepage prepare=((852) C:WINDOWSCOMMANDega.cpi )
rem MODE con codepage select=852
rem KEYB cz..C:WINDOWSCOMMANDkeybrd2.sys

Tip na zrychlení PC. Když máme operační paměti nedostatek, tak se méně používané soubory přesouvají do takzvaného stránkovacího souboru. Pokud máme ale paměti dostatek, můžeme pomocí jednoduché úpravy registrů stránkovací soubor zmenšit či nastavit jeho hodnotu na nulu. Pokud se k této úpravě odhodláte, nejdříve si ujasnětem kolik máte paměti - pro kanceláře by měl být cca 1GB a pro herní sestavy rozhodně 2GB. Některé programy jako Adobe Photoshop stránovací soubor vyžaduje a proto ho nastavte na úplně minimální hodnotu.

Přibližná cena pamětí:
Název256MB512MB1GB
DDR400 DIMM 550Kč 1000Kč 2200Kč
DDR2-533 DIMM 600Kč 1200Kč 2500Kč
DDR400 SO-DIMM 800Kč 1290Kč 3200Kč
DDR2-533 SO-DIMM 750Kč 1500Kč 3200Kč
Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 05.05.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 13345x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Tomas - 12.03.2010
potlesk potlesk potlesk

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ