VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Jak postavit PC
Nepřihlášený návštěvník

Jak postavit PC

V této sekci se dozvíte, jak postavit PC. Je to ve své podstatě velmi jednoduché, stačí mít několik šroubováků a zručné ruce. Dále je pak také dobré mít určitou představu o tom, co budete na počítači chtít dělat. V sekci tipy se můžete dočíst o několika vybraných sestavách. Nezapomeňte, že Vás to bude něco stát, a tak si předem rozmyslete, kolik do svého vytouženého PC chcete vložit. Já osobně si myslím, že pokud chcete mít kvalitní PC, na kterém můžete hrát dnešní hry, tak byste měli do PC vložit alespoň 20 000 Kč. Tak to bylo něco málo na úvod a teď se dáme do toho. Předem ale upozorňuji, že za škody způsobené Vaší nešikovností neberu žádnou zodpovědnost.

CASE:

Počítač musí být v nějakém obalu a to právě v CASE (počítačová skříň). Pokud nevíte jaký koupit, tak se podívejte na článek „Počítačové skříně“. Na počítačové skříni se dá poměrně ušetřit, ale dle mého osobního názoru je dobré koupit si kvalitní počítačovou skříň, a to z jednoho prostého důvodu-kvůli chlazení. Do každé skříně můžete dnes vložit přídavné větráčky, minimálně by měla skříň nabízet prostor, pro umístění alespoň dvou přídavných větřáčků. Zdroj by měl být položen naležato, a ne jak bylo zvykem u starších CASE nastojato. To bylo zopakování co to je vlastně CASE, ale teď co s ním. Vybalíme ho z obalu, víc s ním nic moc dělat nemůžeme, protože právě do této komponenty PC budeme dávat další komponenty. Dále dle popisu, co do něj budete dávat a jak.

Základní deska:

Základní deska je součást počítače, do které připevňujeme další komponenty jako např. grafickou kartu, procesor … Základní desku musíte připevnit k jedné straně CASE, aby tam jen tak neležela. To uděláme pomocí šroubků, které jsme dostali buď s CASE, nebo se základní deskou. Deska musí být připevněna opravdu napevno, protože jinak by hrozilo, že upadne. Během připevňování je vhodné mít na sobě antistatický náramek, pokud ho nemáte, tak se musíte čas od času uzemnit o topení. Dělá se to kvůli statické elektřině, pokud byste nějakou měli , hrozí, že základní desku zničíte a ona by pak už nefungovala, proto dbejte na to, abyste byli v dosahu nějakého topení. Co tedy připojit k základní desce, když nemáte žádnou další komponentu, kromě CASE? K základní desce musíte připojit diody a tlačítka vedoucí z přední strany CASE a pak přívodní kabel ze zdroje tzv. Main Power konektor (o něm jste se mohli dočíst v odborném článku „Zdroj“ v sekci složení PC). V zapojení diod a tlačítek Vám tento návod nepomůže, protože každá základní deska má jiné zapojení, proto budete muset otevřít manuál a podívat se do něj. Na obrázku vidíte, kam Main Power konektor zapojit.

main-power

Main Power se nachází na základní desce a je to takový velice široký konektor ve tvaru obdélníku. Je to opravdu teď vše? Ne to tedy není, pokud stavíme nový PC, tak budete muset připojit k základní desce ještě jeden konektor, který také viděte na obrázku, a pokud by to někdo opět nepochopil, tak ho popíšu, jak vypadá a kam ho zapojit.

power

Tento konektor se jmenuje Power +12V. Je čtvercového tvaru a tím pádem se zapojuje, jak už z tohoto textu vyplívá do nějakého čtverce na základní desce (nevím jak se tento čtverec jmenuje, a proto ho jmenuji pouze čtverec).

HDD (harddisk)

Zapojení HDD je jednoduché, je k tomu potřeba více času, protože k disku musíte připojit zdrojový kabel, datový kabel a pak ho musíte ještě nastavit master nebo slave a nakonec připevnit do CASE, což není vždy úplně jednoduché a to z důvodu místa. Většinou totiž už máte zamontovanou grafickou kartu a ta Vám překáží. Pokud i tyto problémy vyřešíte, tak máte vyhráno. A jak poznáte, jaký kabel tam patří? To poznáte jednoduchým způsobem, je vyfocen na obrázku a popis snad není třeba.

hdd-cable

Máte vybrané kabely, ale nevíte, jak tam patří a jaký kam. Tak podle tvaru poznáte asi všichni, kam to patří, ale problém nastává tehdy, když jste nepozorní a rvete to tam hlava nehlava. Každý kabel má totiž určité ochranné prvky, datový kabel má jeden pin vynechaný, zdrojový kabel má zkosené rohy. A co máte udělat matster a slave a co to je vlastně za pojem? Master znamená v českém překladu hlavní, primární tuto položku nastavíte tehdy, pokud máte jen jeden disk. Jak to udělat? Uděláte to snadno, pomocní propojky na HDD. Na disku je nálepka a na ní je napsáno kam umístit propojku. Pojem slave jak už asi vyplívá, je v českém překladu něco ve smyslu sekundární, podřadný, tuto položku nastavíte jen tehdy, pokud se v PC nachází více než jeden HDD. Tak tohle bylo všeobecně o discích, ale v dnešní době vznikl disk tzv. SATA je několika násobně rychlejší než ATA disk, ale má velice mírně odlišnou instalaci a jiný datový kabel, zapojení je ale stejné akorát koncovka jinak vypadá. Bohužel nemám k dispozici SATA disk, abych mohl názorně ukázat na obrázku. A to je vše o zamontování HDD do CASE a připojení k základní desce.

Montáž CD-ROM a DVD-ROM

CD-ROM a DVD-ROM je dnes nezbytnou součástí každého PC. Proto tuto část článku nevynechejte a čtěte ji pozorně. Optické mechaniky se zasouvají ze předu CASE. Co ale musíte nejdříve udělat? Nejprve musíte udělat několik velice důležitých věcí a to jsou: vylomení plíšku (nachází se zevnitř CASE, pouze u obyčejných CASE) dále odstranění plastové krytky (nachází se vně CASE, odstraňuje se z vnitřku CASE), pokud tedy máte tyto věci splněny, můžete se dát do celé operace připojení mechaniky. Mechaniku vsuňte z přední strany CASE, měla by tam velmi lehce zajet a neměla by přečuhovat. Mechanika je na svém místě, bohužel teď nastane věc, která nikoho moc nebaví a to je zašroubování 16 šroubků, které jsou po stranách mechaniky. A teď je to už téměř vše stačí připojit datový kabel, který vypadá úplně stejně jako u HDD má i stejné opatření proto nehrozí žádný omyl špatného zasunutí. A jako nakonec připojíme zdrojový kabel opět stejný jako u HDD. Poznámka a doporučení k montáži: pokud máte více mechanik je nutností mít jednu mechaniku slave a druhou jako master. Dále pokud máte jednu mechaniku i disk na jedné kšandě (datovém kabelu), tak to okamžitě napravte. Je zapotřebí, aby HDD a CD-ROM byli zvlášť. Pokud by jste totiž takto neučinili, tak by se Vám PC zpomalil.

Připojení FDD

FDD je disketová mechanika, která se dnes již téměř nepoužívá. Já bych ji ale doporučil, dát do každého PC, nikdy totiž nevíte, kdy Vám vyplivne CD-ROM či jiná optická mechanika. FDD se připojuje podobně jako CD-ROM. Jediná změna je velikost datového kabelu a dále také jinak vypadající napájecí konektor, který je, jak už to bývá, opatřen ochranným zámkem. Není tedy možné, aby došlo k přeplování. Datový kabel ale žádnou takovou ochranu nemá, a proto se Vám napoprvé nemusí podařit rozjetí FDD, nemusíte ovšem vůbec zoufat, FDD se tím nezničí. To, že mechanika není plně funkční, zjistíte naprosto snadno, když otevřete „Tento počítač“ (v rozhraní Windows), tak tam mechanika bude chybět. A teď konečně k montáži. Montáž je snadná, řekl bych přímo banální záležitostí. Nejprve si řekněme, co budete potřebovat: jeden malý křížový šroubovák, čtyři malé křížové šroubky (jsou součástí CASE) a šikovné ruce. Otevřete CASE a do přední části vložíte FDD. Pak připojíte zdrojový kabel viz. obrázek a datový kabel opět na obrázku.

power-fdd

data-fdd

Až toto máte připojené tak vše přišroubujte.

Montáž procesoru

Musím říci, že jsem zatím stavěl takové PC, které využívalo procesoru od firmy INTEL tohoto důvodu může dojít k nepřesným informacím ohledně montáže procesoru pro AMD. A jako další bod podotýkám, že nemám zkušenosti s montáží nových procesorů do patice LG 775 a 939. Proto se tento návod týká pouze montáže procesorů pro patice, které zde nebyli zmíněné. A teď se skutečně dáme do montáže procesorů. Procesor je srdce PC, a proto byste si na jeho výběru měli dát alespoň trochu záležet. Upozorňuji, že musíte koupit takový procesor, který je kompatabilní s Vaší základní deskou. Nelze tedy měnit zálkladní desku určenou pro procesor AMD za desku určenou pro INTEL , když máme procesor AMD. Jak vypadá procesor vidíme na obrázku, takže byste si ho s ničím neměli splést. U tohoto PC dílu si dejste pozor na statickou elektřinu a na to, abyste nezlomili nějakou nožičku nebo ji neohnuli. Toto jsou vlivy, které mohou celý procesor zničit. Procesor dejte do patice. Uchopte komponentu a vložte ji již předem na určené místo na základní desce. Patice má páčku ta musí bát odklopena, jinak tam procesor nejde dát doufám, že ho již máte pevně daný, pokud ano tak páčku můžete pomalu zaklapnout (půjde to teď o něco více ztuha než to šlo před tím). Předpokládám, že i tento krok jste zvládli, a pokud ano (a jako že jo), musíte na komponentu nanést teplovodivou pastu (tato pasta odvádí teplo více o ní v článku „Jak dobře chladit PC“). Teplovodivou pastu nanášejte ve velmi malé vrstvě a hlavně rovnoměrně (doporučuji žiletkou, s tou se to dobře dělá). A pokud máte již toto vše za sebou, montáž procesoru tímto končí.

Připevnění chladiče na procesor

Jak jsem podotkl- viz montáž procesoru, zatím nemám zkušenosti s montáží chladiče na AMD, postup by měl být ale totožný. Montáž chladiče na procesor není nijak obtížná. U montáže chladiče na procesor budete potřebovat: teplovodivou pastu, chladič a hlavně jak už to bývá šikovné ručičky. Nejprve budete potírat procesor pastou. Doporučil bych pastu, která obsahuje kousky stříbra, je ale trošku dražší. Pastu natírejte v malé vrstvě, můžete prstem, ale lepší je žiletkou ta zaručí opravdu tenkou vrstvu a hlavně rovnoměrnou.Pak uchopte chladič a pomalu ho přikládejte na připevněný procesor potřený pastou. Chladič dosedl na procesor. Jak asi tušíte, nebude to vše. Chladič musí nějak držet. K tomu slouží takové pacičky po stranách chladiče. Musím říct, že montáž je u P4 a P III jiná, vše je ale popsáno v manuálu procesoru, teda pokud jste koupili box balení. To si myslím, že je nejlepší pro normální uživatele, co nechtějí PC přetaktovávat. Poznámka: pasta slouží k odstranění mezery mezi chladičem a procesorem, když jí tam zapomenete dát tak by se stát nic tragického nemělo, ale počítejte s tím, že může být teplota procesoru i o 10 stupňů vyšší.

Připojení grafické karty

Montáž grafické karty je snad to nejjednodušší, co jde. Stačí mít po ruce šroubovák a šroubek. Na základní desce vyhledejte slot AGP nebo slot PCI-e 16x. Opět dochází v tomto článku k malým nedostatkům, neměl jsem zatím příležitost zapojit grafickou kartu do slotu PCI-e 16x, a proto to zde nebude nijak popsáno. Pokud tyto předpoklady k montáži grafické karty splňujete, tak se do toho můžete vesele pustit. Nejprve budete muset upravit AGP slot způsobem následovním. Na slotu se nachází páčka (u novějších desek) tu odklopte, u starších desek budeme muset přijít k drastičtějšímu řešení. Je tam také páčka ale ta odklopit nejde, tu musíte násilně páčit od slotu. Pak vezměte grafickou kartu a vložte ji do slotu. Páčku zaklapněte a u příkladu 2 ji pusťte. Dále vezměte šroubek a šroubovák a přišroubujte grafickou kartu k CASE. A máte hotovo.

Montáž přídavných karet

Je téměř stejná jako u montáže grafické karty, jen tam nejsou žádné páčky, ale šroubovák a šroubek budete muset použít. A vsouvat budeme buď do PCI slotu a nebo do PCI-e 1x slotu.

Tak to je vše o stavbě PC. Doufám že Vám článek pomohl.


© Antonín Šebík
Datum: 10.03.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 51453x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

pls - 26.05.2009
dobrý den já bych se potřeboval zeptat mam několyk starých hdd ale potřeboval bych jeden nastavit jako hlavni a jeden vedlejší poradí mi někdo pls hmm :-(

pikyp - 14.01.2009
no já tam mam ramku jednu a to 256 gb a potřeboval bich aspoň eště jednu 512 a na ten typ se podívám a omlouvám se že píšu ze dvou profilú ale nějak mi to blbne

$uch@rC - 13.01.2009
MSI,... tak přesné to být nemuselo :-D , napsal jste mi výrobce, ale já potřebuji typ desky (Např.: Asus PSCH-SR/SATA)...ale pokud jsou RAMky DDR1 tak počítám, že v závislosti na slotech a podporované kapacitě budete moct do PC vložit tak celkem od 2 do 4GB, ale 400 to stát nebude. Hold starší technologie je dražší (i když by to možní mělo být naopak) :-(

pikyp - 13.01.2009
dobrý den ty ramky jsou DDR1 a základová deska je typu MSI a chci do ní dát co nejvíc GB ale tak do 400 stovek děkuji

mavej - 13.01.2009

$uch@rC - 30.12.2008
Dobrý den, předpokládám, že ty vaše současné RAMky jsou DDR(1), tomu odpovídá nizké CL a frekvence. Za DDR2 to v tom případě vyměnit nelze, kvůli nekompatibilitě. Napište mi typ vaší základovky a já se pokusím najít info o ní. Počítám, že do desky vložíte 2x 1GB DDR(1), no uvidíme... :-)

pikyp - 23.12.2008
Dobrý den rád bych se zeptal, když mám ramku ms 4002-256mb pc3200 256mb cl 2,5 18124 jestli ji mohhu zaměnit za DIMM DDR2 2048MB 800MHz TRANSCEND CL5 JetRam. Pokud to nelze, tak mi prosím poraďte, jak ji nahradit, potřebuji větší kapacitu. Dík

Jack357 - 10.01.2007
RE: novinovik velice mě teší, že se Vám článek líbí.

novinovik - 05.01.2007
Jo tak tohle je super dlouho jsem tohle hledal, protože nikde to nemaj líp než tady !!!!! ;-)

Matrej - 18.03.2006
no jo je to hned lepší :)

Jack357 - 12.03.2006
RE:Matrej tak obr už tu sou. Jak se ti líbí.

Matrej - 11.03.2006
A obrázky by nebyly? ;-) Myslím že by to lidem pomohlo víc než jen slova :-)

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ