VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Základní deska
Nepřihlášený návštěvník

Základní deska

Základní deska je část PC, která rozhoduje o tom, jakou komponentu do PC budete moci dát a naopak jakou ne. Základní deska dále rozhoduje o další možnosti upgrade celého PC.

Z jakých prvků se skládá základní deska?

Rozměry základní desky:

Dnes se používají jen dva rozměry základních desek, od rozměru základní desky se odvíjí i koupě CASE.

Typ deskyRozměr
ATX 305x244 mmMiniATX 284x208 mm

zakladni deska

Integrované prvky na desce

Na základních deskách můžete často vidět integrované prvky, jedná se o zvukové karty, síťové karty, modemy a občas i grafické karty (mít desku s integrovanou grafickou kartou se hodí tak pro kancelářské PC).

Při výběru základní desky nás zajímají určité parametry

Chipset

Tato součástka je srdcem základní desky. Je na každé základní desce. Od tohoto prvku se odvíjí takt FSB, podpora procesoru atd. Skládá se ze dvou částí.

Severní most (North Bridge)

Je blíž k procesoru a zajišťuje rychlé přesuny dat mezi klíčovými oblastmi PC. Je připojen k procesoru FSB sběrnicí a zajišťuje tak veškerou jeho práci s ostatními částmi základní desky. Dále spojuje sběrnici AGP, jejíž frekvence je odvozena od kmitočtu FSB, protože obě strany používají stejný frekvenční generátor. Také je k severnímu mostu připojena sběrnice paměťových modulů.

Jižní most (South Bridge)

Jižní most je připojen na další periferie.Jeho parametry rozhodují o tom, jakou maximální přenosovou rychlost budou mít disky, USB a další porty na základní desce. Dále zajišťuje služby BIOS.

Výběr základní desky záleží na:

  • použitém chipsetu
  • patici procesoru
  • počet PCI a dalších slotů na desce

malý obrázek pro znázorněníchipset

Patice procesoru

Na patici procesoru také velmi záleží. Patice je čtvercového tvaru. Pokud nemáte peníze, ale chcete PC už rozjet je vhodné myslet dopředu, co všechno do patice procesoru bude možné zapasovat.

Rozšiřující sloty základní desky

slot PCI:

Tento slot je velmi známý. Do tohoto slotu připojíte téměř všechny přídavné karty PC, jako jsou například: modem, síťová karta, TV karta a dříve dokonce i grafickou kartu (Dnes se s takovou grafickou kartou v obchodě nesetkáte). Na základní desce bývají tyto sloty v počtu 3-6. PCI slot má na sobě zabudovaný ochranný zámek, aby tam například někdo nedával grafickou kartu.

slot AGP:

Opět asi všem známí slot. Jedná se o slot pro grafickou kartu. Dříve to byl nejrychlejší slot na základní desce, proto se do něho dávala grafická karta. Dnes je nejrychlejší slot PCIe 16x, o něm si povíme později.

slot AMR:

Tento slot se téměř nevyužívá. Na základní desce je ho možno spatřit v počtu jednoho, což bohatě stačí. Je navržen pro přídavné karty typu Faxmodem a audio karty.

slot CNR:

Stejně jako slot AMR se téměř nevyužívá. Na trh přišel o dva roky později po AMR. Je navržen pro síťové karty.

slot ACR:

Jedná se o podobný slot jako AMR a je s ním i dokonce kompatibilní akorát není od firmy Intel jako je slot AMR ale od firem AMD, VIA, 3COM…

slot PCIe:

Sběrnice PCIe (dříve známá jako 3GIO) je sběrnice typu point-to-point, která přenáší data po paketech. Data jsou enkodována 8b/10b a propustnost každé linie je 2,5GB/s. Linie jsou celkem dvě, každá pro jeden směr. Základní sběrnice 1x dokáže data přenést tak, jakoby putovala po paralelní virtuální sběrnici o volitelné šíři: 1, 2, 4, 8, 16 a 32 bitů. Jako náhrada 32bit PCI postačí PCIe 1x.

typ/prostupnost

  • PCI expres/ 1x250 MB/s
  • PCI expres/ 2x500 MB/s
  • PCI expres/ 4x1000 MB/s
  • PCI expres/ 8x2000 MB/s
  • PCI expres/ 16x4000 MB/s
  • PCI expres/ 32x8000 MB/s

Operační paměť (slot pro ni)

O funkci operační paměti (RAM) tu psát nebudu, ale spíš si zde přiblížíme, kam se dává RAM. Operační paměť se dává do slotu, odborníci tento slot nazývají BANK. Každý slot pro RAM není stejný, neboť je několik druhů RAM např. SDRAM, DDR, DDR2, RDRAM…. Pro každou paměť je jiný slot, čím má slot větší prostupnost dat, tím lépe. Pokud byste měli rychlý procesor a pomalou RAM, celý PC by byl značně zpomalen, a pokud by to bylo naopak, je to to samé a bylo by to ještě dražší. Také záleží, kolik maximálně podporuje základní deska GB RAM. Pokud by tedy deska podporovala maximálně 4GB, můžete tam dát víc, ale PC rozpozná pouze 4GB, někdy se ale může stát, že deska s RAM nebude vůbec spolupracovat. Do budoucna je tedy důležité přemýšlet, kolik deska maximálně podporuje.

Rychlost FSB

Toto je nejdůležitější. Od této rychlosti se odvozuje celá rychlost vaší sestavy. FSB je spojena s procesorem. Čím rychlejší je, tím lépe.

BIOS

Na základní desce se nachází malý pavouček tzv. BIOS. Málokdo ví, že na základní desce něco takového je, ale už to tak je. BIOS je vlastně první operační systém na PC. Je na něm uložena spousta informací o základní desce o typu HDD, FDD, DVD atd. V něm najdete téměř všechny informace o sestavě je v něm také uložen čas. To vše je udržováno malou baterií na základní desce. O konfiguraci BIOS a jeho podrobný popis tu psát nebudu, protože si myslím, že se to v tomto článku nehodí.

Poznámka od autora článku

Na základní desce se nevyplatí šetřit.

Zdrojem informací a inspirací mi byla kniha „Repasujeme počítač“. Tuto knihu napsal Jaroslav Horák. Musím říci, že je opravdu povedená a vřele jí doporučuji všem, můžete si jí zakoupit na www.cpress.cz

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 24.02.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 47264x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Grabbel - 11.03.2013
Zdravíčko...chtěl bych se zeptat,jak a kde bych zjistil maximální podporu RAM pro svou desku...název je K9N6VGM-V s CPU AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3600+ 1908Mhz. Děkuji za reakci:) ano palec

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ