VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > „HotSwap“ na každém PC během chvilky...
Nepřihlášený návštěvník

„HotSwap“ na každém PC během chvilky...

„HotSwap“ na každém PC během chvilky...

Jednoduchý trik, na který jsem přišel sám ve Windows XP tkví ve falešné HotSwap funkci, kterou nemusí podporovat ani váš řadič jako například SCSI nebo eSATA. Trik jsem provedl za jeden večer mnohokrát jak s HDD na UATA tak SATA, protože stačí jen v nastavení disku přenastavit jednu hodnotu.

UPOZORNĚNÍ:

Autor článku nenese žádnou zodpovědnost za ztrátu dat či zničení hardware špatnou manipulací komponent. Proto vše děláte na vlastní riziko!!! Také nedoporučuji níže popsaným způsobem odpojovat systémové disky s vaším operačním systémem!!!

ODPOJENÍ DISKU ZA CHODU SYSTÉMU

Nyní vám prozradím návod, který je zcela jednoduchý. Stručně. Trik tkví jen v deaktivaci zařízení – pevného disku – ve vlastnostech disků pod záložkou Hardware. Pro vyjmutí disku vyberte možnost „Nepoužívat toto zařízení (zakázat)“ a poté OK. Po zmizení ikonky disku v Tento počítač můžete HDD bezpečně odpojit z vaší základní desky.

„HotSwap“ na každém PC během chvilky...

PŘIPOJENÍ DISKU ZA CHODU SYSTÉMU

Možnost PRVNÍ:

Uvedu můj případ. Mám dva fyzické disky. Systémový a datový. Datový mám v šuplíku s tlačítkem ON/OFF. Říkal jsem si, proč toho nevyužít, jelikož se mi nechtělo stále restartovávat počítač pro vypnutí disku. Zkoušel jsem totiž disk vypnout za chodu PC a vždy PC zamrznul. Naopak při zapojení HDD za chodu se nic nestalo, protože jsem nevěděl jak na to. Šmátral jsem ve vlastnostech disku a ovladačů a pak mě napadlo, že jsem vlastně nikdy nepoužil u disku volbu „Nepoužívat toto zařízení (zakázat)“ ze strachu, aby to nepoškodilo systém. Nyní mi však došlo, že ona funkce je právě pro HotSwap jako dělaná a tím asi tam Microsoft nevědomky otevřel cestu pro výměnu disků za chodu PC bez poškození dat na disku, PC i systému. Má ruka pomocí myši označila možnost „Nepoužívat toto zařízení (zakázat)“ a pevný disk přestal být po stisknutí tlačítka OK vidět. Řekl jsem si, že už to asi je. Na svém šuplíku jsem proto vypnul napájení disku a hle, počítač stále stabilně běží beze známek poškození HW či SW. Po té zkusím tím samým, ale opačným způsobem zpět připojit do systému. Jen zapojit napájení a povolit zařízení ve vlastnostech diskových zařízení. Toto je možnost pro disky, které máte zapojené již od startu vašich Windows --> Tzn., že můj operační systém již od spuštění věděl o přítomnosti mého datového disku a tak stačilo jen znovu aktivovat zařízení.

„HotSwap“ na každém PC během chvilky...

Možnost DRUHÁ:

Máte zaveden operační systém a chcete připojit nový disk, o kterém váš systém ví jen pomocí ovladačů ale ve správci zařízení nikde není = nebyl od startu systému připojen, o disku tedy OS neví. Tudíž není možné disk nijak aktivovat jako např. USB disky. Aby operační systém disk našel, musíte zapojit disk do sběrnice na základové desce (za chodu PC), zapnout napájení a použít v ovládacích panelech funkci najít nový hardware a vybrat jej ze seznamu nově připojených zařízení. Poté jen proběhne začlenění disku do systému dokončíte a máte vyhráno. Nový disk je plně k dispozici k vašim potřebám ve složce Tento počítač. Lze ho samozřejmě opětovně odpojit funkcí „Nepoužívat toto zařízení (zakázat)“ ve vlastnostech disku

Je to naprosto bezpečné protože váš HDD před odpojením hardwarovým odpojíte ve Windows softwarově. Tudíž data se nemají jak poškodit. Avšak i tak vám říkám, že toto děláte jen na vaše vlastní riziko.

Video ZDE

STAHUJ VIDEONÁVOD ZDE. K přehrátí je potřeba mít kodek FLV. Nebo stáhněte KMPlayer

Tip: Pro servery na normálních desktopových komponentech radši vašemu operačnímu systému nechte instalovat ovladače HDD, abyste nemuseli restartovat server. Proto trik „HotSwap“ bych doporučoval používat, má-li váš systém již o za chodu připojovaném HDD instalovány nějaké ovladače.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte pevné disky výhodně na Mallu

© Čestmír Suchý
Datum: 14.11.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 14865x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ