VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > SLI reklamní trik nebo spása
Nepřihlášený návštěvník

SLI reklamní trik nebo spása

SLI reklamní trik nebo spása

Jaké pokroky přinesla technologie SLI od nVidia

SLI tento nový trend nastává u grafických karet s jádrem od nVidie. Podobnou technologii si vymyslela firma ATI , zvaná Crossfire, ta funguje na podobném principu jako SLI o této technologii se dozvíte v dalším odstavci. Abyste mohli SLI uplatnit , musíte mít základní desku s dvěma sloty PCI-Express 16x (PCI-E) a s chipsetem s názvem SLI např. (nForce4 SLI) a samozřejmě grafickou kartu s podporou SLI a stejný typ grafické karty.

Háček je tom, že je to docela drahý špás hlavně v ceně dvou grafik. Po zapojení dvou grafických karet nikdy nedostanete plný výkon druhé karty. Další problém je nevyhnutelnost dvojité komunikace , to znamená , že první karta musí čekat na druhou třeba při vykreslování obrázku. Většina starších her SLI také nepodporuje, dělalo problémy.

picture

Výhoda je , že po zapojení SLI dostanete nejvíc 90% procent výkonu navíc a tu už opravdu stojí za to. Bude to docela žrout elektřiny a obě karty budou vydávat dvojnásobné teplo, doporučujeme dostatečné odvětrávání bedny. Musíte mít dobrý zdroj doporučujeme tak 500W a více, pak by to dělalo problémy.

Rozdíl mezi CrossFire a SLI je v tom ,že SLI nastává u karet značky čipu nVidia a obě karty musí být stejného typu a od stejného výrobce. Hlavně se musí spojit SLI můstkem.

Naopak u CrossFire karty musí mít čip od firmy ATI a nespojují se SLI můstkem. V poslední době se používá více SLI. Protože firma ATI zaostává ve výrobě nových čipů. Na rozdíl od nVidie, ta v poslední době vydala více a lepší čipy ,například GeForce 8800 GTX a také docela starou , ale výkonnou kartu GeForce 7950 GX2.

ATI má poslední výrobek ATI Radeon X1950 XTX TOXIC, ale tato karta nikdy nedožene nové karty od hlavního nepřítele nVidie.

picture

Posledním trendem je Quad SLI to znamená mít čtyři grafické karty v počítači zapojené do SLI. Ideální karta stvořena pro Quad SLI je nVidia GeForce 7950 GX2.Tato karta je vybavena velikostí grafické paměti 1024Mb, 1200Mhz, jádro 500 Mhz. Po zapojení karet do SLI dostanete 2048Mb grafické paměti,takže si můžete zahrát jakoukoliv novou náročnou hru bez problémů ,pochopitelně musíte mít doladěný zbytek hardwaru v počítači, ale to je na dlouhé povídání, možná se to dozvíte časem v dalším článku na tomto webu.

picture picture picture

Shrnutí na konec. SLI je poměrně drahý špás , ale opravdu stojí za to.
Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Jakub kmošek
Datum: 30.01.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 18752x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

HOGaWare - 15.03.2007
ano

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ