VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Klasickým HDD ještě neodzvonilo – Ceny klesají, buďte také ECO
Nepřihlášený návštěvník

Klasickým HDD ještě neodzvonilo – Ceny klesají, buďte také ECO

Klasickým HDD ještě neodzvonilo – Ceny klesají, buďte také ECO

Jestliže jste se v poslední době podívali na ceny pevných disků, asi se radujete stejně jako já. Již dnes si můžete pořídit 1TB pevný disk za cenu rovných 3 tisíc Kč s DPH. Můžeme ale počkat ještě déle a těšit se z dalšího propadu cen. Pokud tedy uvažujete nad koupí nějakého toho velkokapacitního disku, tato doba je ideální.

O bezpečí a péči o svůj pevný disk jsem se již zmínil ve svém předchozím článku "Zvyšte životnost vašeho pevného disku", který si též můžete přečíst.

Klasickým HDD ještě neodzvonilo – Ceny klesají, buďte také ECO

Pamatuji tu dobu. Před dvěma roky jsem kupoval 400GB pevný disk Seagate za cenu 4000Kč. Před rokem jsem kupoval 500GB pevný disk Samsung za 3400Kč a hle, již 1000GB (1TB) pevný disk utočí na cenovou hranici 3000Kč. O flash pamětích ani nemluvě. Z toho jasně plyne, že každým rokem, ba dokonce každým měsícem, klesají ceny úložných médií. Proč si tedy nějaké takové velkokapacitní médium nepořídit? Lepší míti jeden 1TB pevný disk nežli čtyři 250GB disky. Jak v zabírání místa, tak i ve spotřebě. Přesně o kapacitě a úspoře bude celý tento článek.

Můžete...

Můžete dnes levně rozšířit disková pole v serverech, vlastníte-li nějaký ten server či výkonnou pracovní stanici. Sami si zhodnoťte situaci, zdali vám jde o výkon nebo o kapacitu a podle toho zvolte vhodný disk. Ceny rychlých a úsporných Green Power disků jsou již vyrovnány a tak máte možnost volby. Za koupi úsporných disků už také nemusíte platit velikou daň. Osobně mi to přijde velice ubohé, jak výrobci udělají úsporný výrobek a cena je drasticky přemrštěná - a tím nemyslím jen ohledně počítačů. Kdo chce ušetřit za elektriku (u aut třeba nafta), si musí hold tučně zaplatit. V oblasti počítačů a především pevných disků bych ale spíše měl mluvit v minulém čase. Jak jsem se zmínil, ceny jsou vyrovnány, a tak kdo chce být ekologický, má možnost, a to bez vysokého výpalného. S tím souvisí i nižší množství vyzařovaného tepla. Úsporné disky vyzařují méně a také mají větší životnost.

SSD disk? Zatím ne. Děkuji!

Po novém zjištění ohledně spotřeby SSD jistě přechod na ně nebude tak drastický, jak se očekávalo, především pro notebooky a další přenosná zařízení vyžadující bezpečnost dat. Připočtěme cenu a kapacitu – stále vítězí klasické plotnové pevné disky. Hlavní je, že ceny jsou dole a výběr je opravdu široký.

Jak jsem říkal. Výběr HDD je opravdu rozmanitý. Výrobci, kapacity, parametry a dokonce v dnešní době se dbá na ekologičnost produktu. A to jak v ohledu recyklovatelnosti, tak i spotřebě. Zrovna teď hledím na jeden 1TB disk Western Digital Green Power. Rychlost ploten 5400 otáček za minutu + RoHS technologie. Nízká spotřeba, malá hladina hluku a vibrací, nízká cena, ale vysoká kapacita – to vše nahrává jen pro ukládání velkých objemů dat, kde není kladen důraz na výkon, rychlost přenosu a přístupovou dobu, ale zato jsou kladeny nároky na kapacitu, nízkou spotřebu zároveň a úsporu místa v PC skříni - přímo určené do NAS serverů a jiných file serverů.

Pokud bych si měl dnes pořizovat SSD, tak jedině jako systémový, a to kvůli přístupové době. Ale i to bych si pečlivě rozmyslel, neboť bych váhal, zdali si za tu samou cenu nekoupit raději Western Digital (Veloci)Raptor. V noteboocích by ale dominovala jistě také odolnost vůči nárazům. SSD snesou více hrubého zacházení daleko za hranicí klasických plotnových disků. Pojďme si tedy provést takové malé srovnání mezi SSD a HDD.

Klasickým HDD ještě neodzvonilo – Ceny klesají, buďte také ECO

Srovnání disků

SSD

Klady

  • Nízká přístupové doba
  • Odolnost
  • Rychlost

Zápory

  • Diskutabilní spotřeba energie
  • Kapacita

Plotnové disky

Klady

  • Kapacita
  • Rychlostí stále překvapují
  • Široký výběr disků

Zápory

  • Zahřívání
  • Odolnost

NAS server? Správná volba!

Mohl bych zde uvést mnoho dalších faktorů u SSD a HDD - mohl bych pokračovat dále u obou typů disků a bylo by nalezeno mnoho dalších kladů a záporů. Tak či onak je teď ideální doba pro pořízení také NAS serverů pro ukládání dat. Dostupnost dvou-diskových řešení je vysoká s rozmanitým výběrem. Spolu s nízkou cenou pevných disků tento fakt přímo nahrává ke koupi. Buďto do menších firem nebo do domácností. Pro velké firmy bych volil už jedině file servery postavené jako klasické servery nebo PC

Zrovna i já stále přemýšlím pořídit si NAS server a vložit do něj právě ony úsporné pevné disky – Green Power. Do roka plánuji něco takového zrealizovat. NAS server se vždy hodí. Stahování z internetu, přístup k datům odkudkoli z internetu, ukládání dat přes lokální síť, streamování videa, sdílení rodinného videa, fotografií apod. Díky úsporným technologiím v NAS serveru (vypínání disků v nečinnosti) tak máte daleko menší účet za elektriku, což v dnešní době rozhodně přivítáte. Říkám si ale, když už koupit NAS server, tak jedině čtyř-diskový, pro lepší budoucí rozšiřitelnost kapacity a větší možnosti RAIDu. Oproti WD Raptorům, Velociraptorům a jiným serverovým diskům zde není kladen důraz na výkon, ale spíše na kapacitu pevných disků a bezpečnost dat samotných. Přece jen ani LAN by nedokázal využít celý potenciál HDD.

Dle mého kapacita 4TB je pro jednoho běžného smrtelníka zatím velice dostatečná, dokonce možná i pro malé firmy, pokud nebudou ukládat každou "blbinu". Prvně bych já koupil NAS server s jedním 1TB pevným diskem. Postupně, až ceny budou opět klesat a nám bude docházet kapacita, budeme přikupovat další pevné disky. V závěru máme veliký úložný prostor pro celou rodinu, malou firmu chcete-li.

Většina nových dnešních NAS serverů podporuje Gigabit LAN – tedy 10/100/1000Mbps. GLAN již tedy je schopen více využít potenciál pevných disků v NAS serveru. To samé i síťové karty na novějších počítačích. Proto, pokud budete stavět domácí síť, kupte kabely typu Cat5 a Gigabit router. V současné době jsou tyto komponenty stále poněkud dražší, ale i když nebudou zlevněny, investice se vyplatí. Domácí síť, pokud všechny síťové prvky podporují přenosy Gigabit LAN, bude schopna rychlého přenosu a hlavně se u NAS serveru nebudou tvořit fronty na data.

Klasickým HDD ještě neodzvonilo – Ceny klesají, buďte také ECO

A závěr?

Zatím se ještě nevyplatí kupovat SSD. Co se kapacity týče, tak také ne. Kapacitou mají klasické plotnové disky stále navrch. Pokud máte server, NAS server nebo prostě chcete nějaké to úložiště na veliké objemy dat, kupte velkokapacitní HDD. Záleží-li vám i na životním prostředí, můžete za tu samou cenu pořídit pevné disky Green Power.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte paměťová úložiště, SSD a HDD výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 25.07.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 9672x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ