VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Zkrocení pevného disku - jak se o něj dobře postarat a už nikdy ho neslyšet
Nepřihlášený návštěvník

Zkrocení pevného disku - jak se o něj dobře postarat a už nikdy ho neslyšet

Pevný disk jakožto poslední zcela mechanická součást pc dokáže být pěkně nepříjemným obyvatelem jinak zcela tiché skříně s dobrým chlazením. Pokud jste se někdy pokoušeli ztlumit hluk vašeho počítače na minimum, jistě víte o čem je řeč. Vyměníte chladič procesoru, grafické karty, osadíte pomaloběžné ventilátory, pořídíte tichý zdroj,... jenže ouha, najednou zjistíte, že tomu aby jste o své sestavě už nevěděli, brání právě harddisk. Zvuk otáčení ploten a posouvání čtecích hlav vás najednou začne neuvěřitelně rozčilovat. A jako by to nestačilo, pokus máte víceplotnový disk ještě se nepříjemně zahřívá. Výrobci chlazení jsou si těchto nepříjemností naštěstí velmi dobře vědomi, a tak jsou už i na našem trhu k dostání pomůcky, které vám pomohou s řešením těchto problémů. Liší se ale především cenou a tak si dnes představíme tři z nich, každou z jiné cenové kategorie, aby si tak mohl vybrat opravdu každý.

Sharkoon HDD Vibe Fixer

Sharkoon HDD Vibe Fixer

Velmi levné řešení a oblíbené řešení, to je Sharkoon HDD Vibe Fixer 2. Nutno však poznamenat že se nejedná o komplexní řešení odhlučnění, zbavíte se sice nežádoucích vibrací, zvuk otáčení ploten ale bude přesto celkem patrný. Hodí se tak pouze do skříní s horšími plechy či špatným rešením uchycení. V tom případě ale dokáže velmi dobře posloužit, nároční uživatelé ale příliš spokojeni nebudou, navíc není nijak vyřešen odvod tepla. Prodává se za cenu kolem 250Kč.

Xilence HD-COOLER ICEBOX

Xilence HD-Cooler Icebox

Xilence je známý výrobce levných a přitom velmi kvalitních ventilátorů a v tomto duchu se také nese jeho kit pro pevné disky. Ten je primárně určen hlavně k chlazení pevného disky, obsahuje totiž dokonce heatpipe trubičky, které jen tak v systémech chlazení harddisků neuvidíte. Stará se ale samozřejmě i o odhlučnení, i když opět ne v celoplošném provedení, a tak se zvuku ploten zcela nezbavíte. Rozhodně se ale jedná o zajímavé řešení, zvlášť při své ceně kolem 490Kč.

Xilence HD-COOLER ICEBOX

Silentmaxx HD-silencer

Výrobek od Silentmaxxu je tím nejlepším, co můžete vašemu harddisku dopřát. Pokud vás neodradí poněkud vyšší cena (kolem 1100Kč), získáte opravdu špičkový box, který vyřeší všechny problémy spojené s pevným diskem na výbornou. Tato černá krabička, do které harddisk uložíte, nejenomže dokonale utlumí všechen hluk, ale navíc se perfektně postará i o odvod tepla. Silentmaxx HD-silencer je jasná volba pro fajnšmekry, na druhou stranu ho ohrožuje často mnohem levnější konkurence, která ale není schopná nabídnout tolik.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Jan Chvojka
Datum: 07.03.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 12347x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

A2C - 07.03.2007
Seagate, WD, Samsung sú skvelé disky ale Maxtor je absolútny brak toto čo mám je už 3kus, 2 som už vyreklamoval a to po roku používania nedivím sa že Maxtora musel kúpiť Seagate skrachovali tým že každému užívatelovi dali najmenej jeden disk navyše hmm

$uch@rC - 07.03.2007
Slysel sem ze Samsunáče sou jedny z nejtissich disku. No ja osobne mam 3 Seagaty (120GB UATA, 200GB SATA a 400GB SATA2) a nemuzu si stezovat, to ticho!!!! Ale pripojil sem jednou ke svymu kompu bratrankovo SATA 160GB Maxtor ale neslysel sem ze by byl nejakej hlucnej mozna to byla nahoda a ma stesti na kus kdyz vsude slysim takovy kritiky na Maxtory ;-) potlesk

prontosaur - 07.03.2007
Souhlasím s A2C, bohužel jsem taky majitelem jednoho Maxtoru, ale pockat... nic neslysim... aha, je zapla pracka :-)

A2C - 07.03.2007
Pridal by som že to neplatí pre disky Maxtor :-D smích tie neskrotíte a budete ich počuť vždy (vlastná skúsenosť)

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ