VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > 6 zásad ochrany svých dat a počítače
Nepřihlášený návštěvník

6 zásad ochrany svých dat a počítače

V dnešní době rychlého internetu a velmi rychlého rozvoje počítačů, v době kdy zakoupíte nový kus hardwaru a za měsíc se objeví lepší, bychom neměli zapomínat na to, proč vlastně počítač máme. Důvod je jednoduchý. Na našem počítači jsou data, různě důležitá a dokonce v některých případech i tajná. A tato data my musíme chránit. Neboť po tomto nedokonalém světě se na síti potulují tisíce spywarů, virů a dalších prográmků, které nám denodenně znepříjemňují život. Pojďme tedy společně začít dodržovat pár zásad, abychom ochránili náš počítač.

Nejdříve si však osvětlíme dva pojmy, důležité pro pochopení dalšího textu:

Vir - program, který se samovolně šíří po internetu a snaží se infikovat co nejvíce počítačů. Po většinu doby přítomnosti na našem počítači je neaktivní, aktivuje se v určitý čas/datum... Nejvíce se vyskytují viry tzv. destruktivní, které mají za úkol ničit naše data na pevném disku nebo škodit třetí osobě prostřednictvím našeho počítače.
Spyware - program, který zaznamenává naše osobní údaje, hesla, na jaké stránky chodíme atd. Poté je posílá jeho stvořiteli. V současné době je to nejrozšířenější typ nežádoucích programů.

Operační systém

Není nijak zvlášť důležité jaký operační systém používáte, poměrně důležité ovšem je, aby byl pravidelně aktualizovaný. Např. ve Windows XP bylo od roku jejich vydání nalezeno velké množství bezpečnostních děr a tak bez aktualizací šance útočníka rapidně stoupá. Naprosté minimum je u tohoto operačního systému mít nainstalovaný SP2 (service pack 2). O Windows 95/98 ani nemá smysl se zmiňovat. V době jejich vydání byl internet jako takový okrajová služba, a tak jejich zabezpečení se rovná téměř nule. Ani aktualizacemi nedosáhnete velkého zlepšení, a tak doporučuji jednoznačně sáhnout po novějším systému. A to v současné době pro většinu lidí znamená sáhnout po WinXP a nebo si chvilku počkat na Windows Vista.

Pro ty z Vás, kteří se v počítači již vyznají, a nebojí se vyzkoušet něco jiného, je zde zcela zdarma alternativní operační systém Linux. Často se říká, že pro Linux neexistují viry. Bohužel musím říci, že to není úplná pravda. Avšak je pravdou, že je mnohonásobně těžší pro něj vir napsat. A také, proč bych psal vir pro Linux, který využívá mizivé procento nadšenců a měl s tím hromadu práce, když tu na mě čeká 90% uživatelů Windows XP?

1. zásada zní: „Aktualizuj svůj operační systém.“

Brouzdejme s rozmyslem

Většina z nás za den navštíví více jak 10 webových stránek. A na každé z nich na nás čeká potencionální riziko nákazy virem či spíše spywarem. Skoro nejdůležitější pravidlo, je nelézt na stránky, jejichž obsah je nějakým způsobem závadný. Na nich se totiž vyskytuje velmi mnoho různých nežádoucích programů. Obratem „závadný obsah“ se samozřejmě myslí stránky s pornografickým materiálem, cracky, pirátskými filmy a jiným, zákony ČR zakázaným, materiálem. Mnoho spywarů a virů se ovšem kupodivu také vyskytuje na bulvárních webech a webech o celebritách.

Další věcí je prohlížet si webové stránky v kvalitně zabezpečeném internetovém prohlížeči. Z nejpoužívanějších jmenujme např. Mozilla Firefox, Opera a v neposlední řadě Internet Explorer. Jeho poměrně stará verze 6 však mnoho chvály ohledně bezpečnosti neposbírala. Proto se doporučovalo přejít na dva výše zmíněné prohlížeče. V těchto dnech však Microsoft vypustil do bitvy o uživatele mezi internetovými prohlížeči novou verzi - IE7. A ačkoliv je to zatím horká novinka, vypadá to, že co se týče zabezpečení na tom není vůbec špatně. A samozřejmě i zde platí, že aktualizací člověk nikdy nic nezkazí.

2. zásada zní: „Nelez kam nemáš a pohybuj se po neklidných vodách internetu na bezpečné lodi“

V emailu přichází nákaza

Mnoho virů a spywarů se do vašeho počítače může dostat právě přes email. Často nám přicházejí tzv. spamy, tedy nevyžádané emaily s jakýmsi obchodním sdělením. Ty nejsou samy o sobě nijak nebezpečné, kromě toho, že nám ztrpčují život. Nebezpečí spočívá v přílohách takovýchto emailů. Otevřete přílohu a nahraje se Vám do počítače vir. A to neplatí pouze o přílohách spamů. I přílohy od našich přátel a známých mohou být nakažené. A od toho zde máme antivirové programy, které, jak si řekneme v další části, jsou schopné vir najít a smazat. Nedůvěra rozhodně není v případě příloh emailů na škodu.

Možností, jak spravovat svou emailovou poštu, je mnoho. Pokud spravujete svou emailovou schránku přes web, tak Vás další kousek textu rozhodně nebude zajímat. My ostatní, troufám si říci chytřejší uživatelé, si povíme, že je zde mnoho programů pro správu emailové pošty. Všeobecně zase nejsou nijak dobré zkušenosti z hlediska zabezpečení s programem Outlook od Microsoftu. Já osobně mám výborné zkušenosti s produktem Mozilla Thunderbird, avšak mnozí z Vás budou mít jistě svůj oblíbený program. Těm z Vás, kteří ho ještě nemají, doporučuji jeho výběru věnovat zvýšenou pozornost a nalézt si o něm doplňkové informace na webu, popřípadě se poradit se zkušenějšími přáteli. Dbejte také na to, aby Váš emailový klient spolupracoval s Vaším antivirem.

3. zásada zní: „Opravdu se nevyplatí otevírat každý email, který nám dorazí do emailové schránky.“

Antivir

Konečně se dostáváme k jednomu z hlavních témat. Antivir je Vaše zbraň proti virům. Jeho účinnost proti spyware je mizivá, od toho zde máme antispywary. Na počítači většinou máme pouze jeden antivir. Tyto programy se totiž spolu často nesnesou. A také, přiznejme si to, většina kvalitních antivirů je placená a nejsou to úplně malé peníze. Přehled antivirů a antispywarů, abyste se mohli pěkně svobodně rozhodnout, proč si který zvolit, připravujeme a naleznete ho na těchto stránkách v nejbližší možné době. Samozřejmě je také řada zcela jistě kvalitních freeware antivirů, ty v našem přehledu naleznete také.

Antivir má povětšinou velmi jednoduchou instalaci a většinou si vše nastaví hezky sám. Nezasahujte do jeho výchozího nastavení, pokud dobře nevíte, co děláte. Hlídejte si také pravidelné aktualizace a funkčnost kontroly emailové pošty. Důležitá je také funkčnost rezidentního štítu, tedy permanentní ochrany vašeho počítače (tato funkce testuje soubor na přítomnost virů při jeho otevírání). Jinak nezbývá než poradit, abyste se řídili podle návodu a nezapomínali jednou za čas spustit test počítače. Jak často budete test spouštět je na Vás, já doporučuji tak jednou za měsíc.

4. zásada: „Just simply, měj funkční a aktualizovaný antivir.“

Antispyware

Ze strany spyware nám v dnešní době hrozí větší nebezpečí než ze strany virů. Sice nám většinou nerozbijí počítač, ale opravdu chceme, aby naše heslo od internetového bankovnictví věděl někdo jiný? Pro zbavení se spywaru slouží malé a jednoduché prográmky se jménem antispywary. Většinou jsou freeware a jsou poměrně výkonné. Rozhodně však v jejich případě nestačí mít na počítači jen jeden. Vhodný počet jsou dva až tři. Ze zkušenosti rozhodně doporučuji Lavasoft Ad-Aware SE personal a Spybot - Search and Destroy. První jmenovaný má velmi pravidelné a časté akutualizace a je šetrný k počítači. Druhý jmenovaný zase většinou s větší účinností najde proniknuvší spywary a nekompromisně je smaže. Tyto dva Vám většinou stačí pro to, aby Váš počítač nebyl zahlcen spywary. Pokud chcete mít opravdovou jistotu, nainstalujte si ještě jeden antispyware. Jak jsem již psal, jejich přehled se připravuje.

5. zásada: „Aspoň dva antispywary měj, na aktualizace dbej.“

Firewall a důvěra

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

V neposlední řadě slouží k obraně našich dat firewall. Tento program má za úkol kontrolovat veškerou komunikaci ať již tu směřující z počítače nebo do počítače. Windows XP mají v sobě již zabudovaný základní firewall. Tento firewall nám poskytuje základní ochranu před přímými útoky z „venku“ (z prostředí internetu). Avšak nijak nezamezuje programům cokoli odesílat na internet. Tím pádem, pokud máme na počítači nějaký spyware, ten může svá data pěkně v klidu odesílat... Proto bychom měli používat i klasický, neintegrovaný firewall. Jeho použítí je poměrně jednoduché. Povětšinou se sám zapne při startu operačního systému a pak již běží. Problém je se základní konfigurací. Ta je ve většině případů poměrně složitá a bohužel nutno říci, že špatně nakonfigurovaný firewall má stejný účinek jako žádný. Věnujte proto konfiguraci firewallu zvýšenou pozornost. Pokud jste začínajícími uživateli, raději se poraďte se zkušenějším kamarádem, popřípadě se nebojte zeptat v naší poradně. Přehled firewallů naleznete v některém z následujících článků.

Největší chybu jakou můžete na internetu udělat je, že budete něčemu slepě věřit. Je to jako s reklamou, také jí nijak zvlášť nevěříme. Buďme proto trošku podezřívaví k tomu, kde všude na nás číhá nebezpečí v podobě virů či spywarů. Internet opravdu není ráj na zemi. A tak i zde platí všeobecně platné klišé:

6. zásada: „Důvěřuj, ale prověřuj.“

6 zásad bezpečnosti - shrnutí:

  1. Aktualizuj svůj operační systém.
  2. Nelez kam nemáš a pohybuj se po neklidných vodách internetu na bezpečné lodi.
  3. Opravdu se nevyplatí otevírat každý email, který nám dorazí do emailové schránky.
  4. Just simply, měj funkční a aktualizovaný antivir.
  5. Aspoň dva antispywary měj, na aktualizace dbej.
  6. Důvěřuj, ale prověřuj.

Tak tolik k bezpečnosti práce s internetem a počítačem. Poslední důležitá věc, kterou bych chtěl podotknout je, abyste si udržovali jakýkoli program, který máte na svém počítači, v co nejaktuálnějším stavu. Výrobci programů totiž pravidelně vydávají aktualizace, ve kterých opravují již nalezené chyby Vámi používaného softwaru.

A na úplný závěr pár užitečných odkazů:
Zabezpečení počítače 1.díl [www.nawebu.cz]
Zabezpečení počítače 2.díl [www.nawebu.cz]
Fórum o zabezpečení počítače [www.abclinuxu.cz]
Odborné články o bezpečnosti [www.lupa.cz]
www.spyware.cz
www.viry.cz


© Honza Sládek
Datum: 29.10.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 1 | Zobrazeno: 8860x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ