VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Digg.com - nevysychající studnice zajímavých článků
Nepřihlášený návštěvník

Digg.com - nevysychající studnice zajímavých článků

Krátce poté, co jsme se už stihli vzpamatovat z raketového vzestupu serveru YouTube, který se stal jedním z nejoblíbenějších webů a následně byl odkoupen za neuvěřitelnou částku společností Google, se na nás hrne další web, s taktéž jednoduchým, ale velice přitažlivým nápadem, stávající se den co den navštěvovanějším.

Statické katalogy web stránek v nichž se uživatel musí prohrabávat desítkami kategorií a prohlížet spousty nezáživných stránek aby se dostal k zajímavému výsledku už zjevně nikoho nebaví, pár chytrých hlav ale napadl koncept katalogu, jehož obsah by ale formovali sami uživatelé. Ano, server Digg.com je vlastně jakýmsi webovým katalogem. Jeho obsah ale tvoří hlasováním samotní uživatelé a navíc neodkazují na weby, ale přímo na jednotlivé články. Jak to funguje v praxi?

Jak už bylo řečeno, Digg nemá žádný vlastní obsah, ten mu dávají jeho uživatelé. Základní princip je takový: Registrovaný uživatel nalezne na internetu zajímavý článek a tak odkaz s popiskem přidá na web. Tento odkaz se objeví na stránkách pod záložkou Upcoming stories. A pak už je jeho osud jen v rokách čtenářů. Pokud si ho nějaký uživatel přečte a bude se mu líbit, může ho „diggnout“ klinutím na nápis „digg it!“, což znamená hlasovat pro něj, doporučit ho, prostě ho vykopat do výše. Příspěvky se automatický třídí podle počtu „diggnutí“ a dostávají se v příčkách serveru výš a výš. Ty nejlepší se nakonec dostanou i na hlavní stránku své kategorie (články jsou tříděny do kategorií a vy tak můžete číst třeba jen ty z oboru technika) a na přední příčky celého serveru. Zde se po nějakou dobu pozdrží, po nějaké době je už ale nahradí další.

Díky tomu, že je server založen na hodnocení uživatelů a tím pádem většinou celkově objektivním hodnocení, naleznete na něm denně zajímavé články, z nichž některé nabízejí opravdu pěkné informace či návody. Velká výhoda Diggu je i jeho aktuálnost a obměna článků. Pořadí se rychle mění a přibývají nové a nové příspěvky. Často se stane, že se na server podíváte ráno a když si v poledne chcete přečíst články které jste nestihli, musíte už jí na starší stránky v archivu.

Samozřejmě že web takového charakteru příom vybízí k publikování reklamních článků, které by popularitou webu mohly vydělat slušné jmění. Odkazy na volání s T-Mobilem zdarma nebo USB klíčenky za poloviční cenu tak patří mezi ten nechtěný obsah webu. Mezi ten horší obsah patří i odkazy na bulvární články, přece jen to, že si Jessica Alba nechala zvětšit porpsí patří přece jenom jinam. Ačkoliv ale na takovéto odkazy také občas narazíte, naštěstí brzy nenávratně zmizí do hlubin webu. Ostatně tomu můžete přispět i vy sami – kromě diggnutí odkazu ho totiž můžete také kliknutím na „Bury“ zahrabat.

Z Diggu se tak stává výborný a aktuální zdroj informací, tipů, triků, návodů, nápadů, názorů a všeobecně všeho, co můžete na webu najít, v té kvalitní podobě. A to se cení, zvlášťě když celý internet plní otřesné blogy mladistvých s nic neříkajícím obsahem a obrázky idolů. Na ty naštěstí na Diggu nenarazíte a můžete se probírat jen (většinou) skutečně zajímavým obsahem.Z Diggu se tak stává výborný a aktuální zdroj informací, tipů, triků, návodů, nápadů, názorů a všeobecně všeho, co můžete na webu najít, v té kvalitní podobě. A to se cení, zvlášťě když celý internet plní otřesné blogy mladistvých s nic neříkajícím obsahem a obrázky idolů. Na ty naštěstí na Diggu nenarazíte a můžete se probírat jen (většinou) skutečně zajímavým obsahem.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Jan Chvojka
Datum: 22.01.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 3 | Zobrazeno: 8422x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ