VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Jak dobře a účinně chladit PC
Nepřihlášený návštěvník

Jak dobře a účinně chladit PC

Jak jistě už všichni, kteří měli někdy co do činění s HW vědí, chladit počítač dobře a účinně není tak jednoduchá záležitost. Chladit PC je velmi důležité z několika hledisek jako je například životnost komponent v počítači. Pokud komponenty v PC dobře chlazené, tak se dožijí vyššího věku, a z toho vyplívá, že se vyplatí někdy i na úkor ticha chladit PC. Největším zdrojem tepla je procesor, ten má během několika málo sekund bez větráku teplotu okolo 100°C (mluvíme o dnešních procesorech). Dále jsou také velkým zdrojem tepla disky, u těch je chlazení nepotřebné, ale pokud jim ho umožníme, tak nám za to budou jenom vděčné. A nakonec grafická karta, to je hned po procesoru největší producent tepla, proto je na ní téměř vždy aktivní ventilátor. A jak to tedy v CASE funguje, když všechno jen vyrábí teplo??? Funguje to následovně: zdroj, který je ovšem také zdrojem tepla, vše v CASE nasává a odvádí ven. Z tohoto také můžeme udělat závěr, že není vhodné nechávat PC ve stísněných prostorech, pokud byste takto učinili, vzduch by koloval kolem PC a nedošlo by tak k proudění ve skříni.

Jak chladit procesor?

Procesor je vhodné chladit velkým ventilátorem a dále pak na procesor dát teplovodivou pastu, která dokáže snížit teplotu procesoru o 10°C. Myslím si proto, že je vhodné koupit kvalitní pastu třeba s kousky stříbra, kterou je možné zakoupit tak za 120Kč. Pasta vydrží na 10 procesorů.

Jak chladit disk?

Disk je možné chladit hned několika způsoby, a to dát pod disk ventilátor, což by nebylo prospěšné jen disku, ale celé PC skříni. Pak je zde ještě jedna možnost, která je poněkud dražší, a to dát disk do hliníkového obalu. Tyto obaly můžeme zakoupit v každém specializovaném obchodě. Musíme pak ale počítat s tím, že disk už budeme muset připevnit do 5,25“ zdířky.

Jak chladit grafickou kartu?

Grafickou kartu bych chladil pouze dodaným materiálem na grafice. Většinou to dostačuje, ovšem pouze pokud se nechystáte na přetaktování.

Jak chladit vnitřek CASE?

CASE můžeme chladit, jde o velmi důležitou část PC, a to z důvodů odvádění tepla. Pokud bychom ze skříně teplo nijak neodváděli, tak by se žádná komponenta nemohla chladit, protože by okolo ní proudil pouze ohřátý vzduch. Proto je velmi důležité vytvořit ve skříni větrný tunel. Tohoto tunelu docílíme tak, že z přední strany CASE dáme nízkootáčkový větráček, který tím pádem nebude téměř vůbec slyšet. Dále pak ze zadní strany dáme větráček, také může být nízkootáčkový, a pokud máme skříň uzpůsobenou tak, že můžeme dát větráček i na stranu naproti základní desce, tak ho tam dejme. A jak to bude fungovat??? Fungovat to bude následovně: první nízkootáčkový větráček bude vzduch nasávat a druhý nízkootáčkový větráček bude vzduch naopak ze skříně spolu se zdrojem nasávat ven a ten třetí, který není až zas tak důležitý, bude přebírat (nasávat) teplo přímo od procesoru. Toto byla varianta pro ty, co nemají tolik peněz. Varianta číslo 2 je kombinace varianty číslo 1 a k tomu ještě dokoupit jeden z luxusních CASE, které je možné zakoupit v normálních PC obchodech. Tyto CASE jsou většinou z hliníku, jsou velice prostorné a již v sobě mají zabudovaný větrný tunel. Cena těchto CASE se pohybuje okolo 2000-5000Kč. Na CASE je vhodné nešetřit. Záleží na tom budoucnost celé vaší sestavy.

Příklad hliníkového CASEhlinik-CASE

Poznámka:

Nelze mít jen přídavné větráčky a mít v PC bordel. V PC musí být pořádek, mám tím namysli dobře svázané kabely, aby nepřekážely a mít okolo PC prostor a nemít ho na přímém sluníčku a u topení. Přeji úspěšné chlazení PC.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 24.02.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 16024x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ