VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Pět knih na léto aneb když musíte počítač nechat doma
Nepřihlášený návštěvník

Pět knih na léto aneb když musíte počítač nechat doma

Nejspíš se ani v létě v čase dovolených nehodláte oprostit od myšlenek spojených s počítači, ale na pláž nebo do lesa si prostě vaše stolní PC vzít nemůžete. Pro tento případ jsem pro vás přichystal výběr pět knih, které Vám tyto dny určitě zpříjemní, poučí vás a v neposlední řadě ulehčí i vašim očím.

Pracoval jsem pro Gatese aneb život mezi bajty

kniha

Začneme asi nejzajímavější knížkou. O jejím obsahu už leccos napovídá název a když řeknu ještě jméno Ivan Pilný, jistě si hodně z vás uvědomí o čem kniha asi je. Pro ty, kterým toto jméno nic neříká, uvedu, že jde o prvního ředitele české pobočky Microsoftu. V této knize popisuje svoje zážitky z doby po sametové revoluci a zřizování výše zmíněné pobočky. Dočtete se o mnoha zajímavostech a příhodách z let jeho působení ve funkci, kniha je navíc doplněna výstřižky z dobových novin a časopisů. S klidným svědomím ji můžu doporučit opravdu všem, jedná se o velice zajímavé čtení, při kterém si navíc s nostalgií můžete zavzpomínat na tehdejší „moderní“ techniku a situaci kolem počítačové techniky vůbec.

OOP bez předchozích znalostí

kniha

Kniha určená pro široký okruh čtenářů se (jak už jste jistě podle názvu poznali) věnuje objektově orientovanému programování, neboli OOP. Je určená jak začínajícím programátorům, tak i těm, kterým se po přechodu např. z jazyka C na C++ tato látka stále ještě plně nedostala do krve. Kniha vás naučí uvažovat „plně objektově“ a seznámí vás i s řadou pojmů a složitějších problémů. Jak už bylo řečeno, kniha je určena spíše uživatelům kteří mají s OOP problémy. Mohu ji však doporučit i těm, kteří OOP zvládají, ale chtějí si objektové myšlení zdokonalit a obohatit o nové tipy a postupy.

Instalujeme a konfigurujeme počítač

kniha

I když při čtení této knihy nejspíš budete mít někde vedle sebe počítač, stejně jsem ji zahrnul do výběru. Věnuje se totiž činnostem, se kterými mají nejen začátečníci, ale i pokročilí uživatelé poměrně dost problémů. Zatímco postavit počítač je poměrně jednoduchá záležitost, následné ladění BIOSU, instalace operačního systému, ovladačů a další s tímto spojené věci se mohou pro leckoho stát noční můrou. Kniha vás celým tímto procesem poměrně jednoduše provede a navíc přidá několik typů ohledně údržby systému. Je ale určena spíše pro méně náročné uživatele, procesem instalace a konfigurace neprovádí do přílišné hloubky. To ale ani nebylo cílem autora a pro běžné použití svůj účel dozajista splní.

Flexibilní webdesign

kniha

Kniha s podtitulem „Vytváříme přizpůsobitelné a přístupné stránky pomocí XHTML a CSS“ se věnuje tématu, které většina podobných publikací úplně vynechává, nebo se ho dotýká jen okrajově. Čtivým způsobem vás naučí vytvářet „nezničitelný web“ který se přizpůsobí i uživatelům s například nestandardním rozlišením nebo typem prohlížeče. Dozvíte se také, jak pracovat s plovoucími prvky a jak pomocí nich vytvořit layout stránek z několika bloků. Knihu napsal odborník v tomto tématu Dan Cederholm, takže o jejích kvalitách nemusíte pochybovat.

444 tipů a triků pro nákup počítače

kniha

Pokud se chystáte k nákupu nového počítače, komponent nebo jen periferií, možná by jste měli ještě před tím pouvažovat o koupi této knihy, která by vám mohla ušetřit některé finance a podat mnoho tipů. Poměrně unikátní knížka vás seznámí s řadou věcí kolem nákupu nového PC a komponent. Je velice poučná a na jednom místě nabízí řadu informací, které byste těžko sháněli. Po přečtení poznáte nekalé praktiky prodejců, porozumíte označení procesorů a grafických karet, zjistíte jak je to s pravidly reklamace a dozvíte se i informace typu „jaký je rozdíl mezi balení bulk a retail“. Celkově jde o povedený souhrn informací, které mohou dobře posloužit.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Jan Chvojka
Datum: 25.07.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 3 | Zobrazeno: 5368x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ