VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Čím nejlépe chladit
Nepřihlášený návštěvník

Čím nejlépe chladit

Čím chladíme

V dnešní době je několik možností, jak odvést zbytečné teplo v pasivů pryč. Vzduch, voda, HeatPipe, Peltierovy články.

Vzduch

Je to základ. Když koupíte PC, nebo grafickou kartu, nebo cokoliv, co vytváří teplo, tak nejspíše budete mít chlazení vzduchové. Ať již si vystačíte s pasivním, nebo bude připojena aktivní část na pasiv. Tou aktivní částí bude větráček, který bude odhánět z žeber teplý vzduch. Jeho nevýhoda spočívá v nedokonalém odvodu tepla a jeho hlučnosti, pokud máte i aktivní část. Ale je to standart. Výhody jsou 2 – levnost tohoto řešení a jeho nenáročnost. Můžete ale mít výkonný PC a chlazený ho jen pasivně. Toto řešení vám ale provětrá peněženku a kapsy. Jeho výhodou je ale NAPROSTÁ bezhlučnost. To pak chod PC poznáte jen podle vrčení disku, nebo podle diod.

fan

Voda

Řešení v dnešní době velmi aktuální. Na tomto webu mu bude věnováno nejvíce místa. Již dneska se dají koupit sestavy, které mají vodní chlazení "v základu". Jeho nevýhodou je trvalé riziko, že voda vyteče a přijdete tak o nějaký ten hardware. Mezi jeho výhody patří nízká hlučnost, chladící výkon a v neposlední řadě i estetický dojem.Vodou se dá uchladit opravdu všechno. Teda pokud nejste HARDCORE ladiči a nesoutěžíte v tom o kolik. To pak přijde na řadu nejspíše tekutý dusík.

vodník

Tekutý dusík

Extrém na poli chlazení. V domácích podmínkách ho nikdy nepoužijete. Používají ho opravdový fajnšmejkři. Když toto použijete, tak se vám nikdy už nestane, že se bude něco přehřívat. Otázka je, kde seženete tekutý dusík, a jestli ho opravdu potřebujete. Ale jestli se někdo k tomuto rozhodnete, tak dokumentujte a pak se přijďte podělit.

dusík

Nádoba na tekutý dusík

HeatPipe

Tepelné trubičky. V nejjednodušší verzi to je trubička ve svislé poloze, ve které je vakuum a je naplněna malým množstvím kapaliny. Dolní konec se zahřívá a kapalina se mění v páru. Tudíž stoupá. Nahoře se sráží a opět stéká dolů. Díky nízkému tlaku je i bod varu nízký. jako náplň používá destilovanou vodu. Toto řešení je v dnešní době možno vidět v kombinaci se vzduchem na chladičích pro procesory.

postup

Princip HeatPipe

Pasiv

Při tomto způsobu máme v celém PC pouze pasivní chlazení. To potom není poznat, zda máte bednu zapnutou či ne a musíte se podívat na diody, nebo se zaposlouchat, jestli Váš disk dělá to "krásné" vrrrr vrrrr vrrr:-) Ale nádherně se u toho spinká.

pasiv

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Jakub Plšek
Datum: 19.04.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 7959x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ