VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Techniky BSA a FBI proti softwarovým pirátům
Nepřihlášený návštěvník

Techniky BSA a FBI proti softwarovým pirátům

FBI se snaží dostat do vašeho počítače, aneb co dělat

stop piráti přezvzato z http://news.softpedia.com/images/news2/Microsoft-amnistiaza-guvernul-indonezian-2.jpg

Tento druh článků se stává v dnešní době velice frekventovaným tématem. Po tom, co po celém světe lidé stahují filmy, software, hudbu atd. se majitelé autorských práv snaží všemožně přístup k jejich nelegálnímu kopírování zamezit. Nejvíce se rozčilují, když se na internetu zobrazí kopie, která ještě vůbec není na trhu. FBI, česká BSA a jiné společnosti se rozhodly bojovat. Chtějí si posvítit na tzv. velké ryby. Co si pod tímto pojmem přestavit? Nu, jedná se o lidi, kteří díky velice rychlému připojení k internetu dokáží denně stáhnout stovky filmů a sdílejí mnohagigové disky naplněné warezem, nelegálním softwarem, filmy, hudbou. Účinná obrana ve své podstatě žádná není. Na internetu lze nalézt spoustu vychytávek na blokování přístupu do vašeho počítače, různé přesměrovače IP adresy, proxy servery a tak podobně. Ovšem žádná z těchto zmiňovaných ochran není stoprocentní. Vždy se najde nějaká skulinka, kterou si orgány najdou. Tak to bylo pár slov na úvod. A teď zbystřete své smysly, prozradím vám pár velice užitečných rad, jak snížit riziko, že vás softwarová policie najde u vás doma.

Jak uvažuje člověk, který krade software

Téměř každý si řekne, koupil jsem si nový vcelku drahý počítač, tak proč bych si měl kupovat software, který budu využívat jednou do týdne, ba dokonce jednou za měsíc. Názorným příkladem jsou třeba filmy. Lidé si stáhnout film, podívají se na něj jednou a pak po něm ani nepovzdechnou. Tak proč si kupovat film na DVD, který má byť zaručeně vyšší kvalitu než stáhnutá kopie, ale také patřičně stojí od 300-800 Kč. Kdo by za to chtěl utrácet. Odpůrci takovýchto praktik si mnohdy řeknou, tak proč nejde do kina, vždyť je to jen otázkou 120Kč. A odpověď softwarového piráta? Proč bych někam chodil a ještě za to platil, když si vše můžu užít v pohodlí domova. Co se týče programů, jakožto třeba různé grafické programy na úpravu fotografií mnohdy stojí jen pár stovek, ty profesionálnější ovšem stojí o mnoho více. Zde se cena pohybuje kolem několika tisíců. A softwarový pirát chce vždy to nelepší, za co nejnižší cenu. Nechci tady obhajovat softwarové piráty, ale v mnoha věcech s nimi souhlasím. Ušetří peníze a vše ovládají z pohodlí domova, vždyť je to tak lehké během pár kliků dát stáhnout onen toužený soubor a pak chvilku počkat v závislosti na připojení. Ovšem, když se přikloním na stranu výrobce softwaru či filmařů. Pro firmu jsou to pak velké ztráty a musí software prodávat mnohem dráž, než by si třeba přáli. Ovšem jednou jsem slyšel i teorii, která říká, čím více stahovaný software či film, tím vyšší je jeho kvalita. Nutno dodat, že něco pravdy na tom bude. Ovšem, že by každý film byl výborný?

zdroj BSA

Teplo domova

Mnoho naivních čecháčků si myslí, že z tepla domova je nikdo nemůže vyrušit, že je nikdo nenajde. Softwarová policie při kontrole u vás doma se musí dopředu nahlásit. Za tuto dobu již uživatel odstraní vše nelegální, v nejlepším případě celý disk naformátuje. Proto se vládní organizace po celém světě přiklánějí k tzv. špehování IP adres. Vše je ve své podstatě legální. Pouze sdružují IP adresy a koukají na poměr download a upload. Kdo má tento poměr vysoký, mrknou na něho ještě více zblízka. Díky tomu naše BSA odhalila hudebního MP3 piráta, který sdílel MP3 soubory na firemním počítači. Vzhledem k rychlosti a počtu sdílených dat byl tento člověk tak vyčnívající, že by si ho všiml snad i slepý. Co si o tomto počinu myslel toť otázka.

Možné ochrany proti špehování ze záhrobí

Jak jsem se již zmínil na začátku, žádná ochrana není stoprocentní. Nějaké maskování IP adresy či skrytí se za jinou není v případě P2P možné, protože při takzvaném „spoofingu“ už byste od druhé strany neobdrželi požadovaná data (ta by byla odesílána na falešnou IP, pod kterou byste na síti vystupovali). Klamavý pocit anonymity vyvolaný tím, že sedíte sami doma, je vlastně onou nejhorší zbraní proti vám samotným. Nejúčinnější ochranou je tzv. IP block. Tyto blokovače fungují na bázi seznamu IP adres, které by Vám mohly uškodit. Ochrana touto metodou je cca 80%. Nikdy nelze zajistit, i když tyto seznamy jsou denně aktualizovány, aby blokovaly všechny IP adresy. V tomto ohledu jsou organizace sledující přenos dat o několik kroků napřed. Nejznámější a asi nejlepší je program PeerGuardian 2.0. Návod na práci s tímto programem si můžete předčíst ---- zde -----.

Na závěr tohoto článku bych chtěl podotknout, že Vás nechci nabádat k jakémukoli stahování materiálů, které jsou chráněné autorským právem. Tento článek má informativní charakter a popisuje současnou situaci v internetové síti.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 14.11.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 1 | Zobrazeno: 9188x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Gopten - 28.11.2006
RE:Jack357 > Mno, ci ho ma cenu kupovat, to neviem, ale rec bola vedena trochu inym smerom a to na warez, to znamena crack ... Pokial to niekto potrebuje pouzit 3x rocne, staci mu trial verzia, ano mu to zrovna ta potreba bude asi vychadzat zakazdym aj na reinstal woken, oni totiz nejak dlho nevydrzia, zvlast ked sa PC pouziva naozaj na pracu a nie len pisanie vo word a v excel smích Je dost inych programov s takmer podobnymi funkciami ako ma photoshop, napriklad linuxacky Gimp. A je free. Ku tomu pohladu vyvojara. Myslim ze ten pohlad je uplne OK, kazdy rad dostane zaplatene za svoju pracu ;-) ano Pokial niekto nie je ochotny zaplatit za nejaky soft, nech si ho ani nestahuje a zrovna nech hlada nieco free, zvlast ked nepotrebuje tak strasne drahy profesionalny soft ;-)

Kosák - 25.11.2006
No, nechci dělat křena, ale musím vyvrátit toto tvrzení "Tudíž si dovolím tvrdit že KAŽDÝ majitel počítače v této republice je zloděj a kriminálník." Každý není takovej. I když lidí, co maj všechno legálně je hodně moc málo. Někdo řekne: No jo, ale já nejsem tak zazobanej, abych si moch dovolit koupit software, originální filmy a muziku. Ale na druhou stranu existuje i řešení, jak žít s klidným svědomím a nebejt chudinka bez počítače. Třeba já mám počítač, kterej jsem si postavil doma, díly jsem si koupil, mám na to dokonce doklad o koupy, mám počítač podle mých požadavků a za třetinovou cenu, než když bych si ho koupil postavenej, operační systém mám Linux, kterej je pod GNU licencí (to znamená že je zadarmo a open source), místo drahých MS office mám Open office, kterej je dalo by se říci stejnej jako MS office, a pro Linux je mnoho software, který je freeware, nebo dokonce pod GNU licencí. S filmama to dělám mazaně. Půjčím si to od někoho, vytvořím si image, vrátím to, a pak, když mám čas tak se na to mrknu a potom to smažu. To, že jsem měl půjčenej vypálenej film, to není můj problém, ale je to problém toho, od koho jsem to měl, takže to mě nes..e. Písničky poslouchám v rádiu. Takže to jde, mít vše doma legálně. Jenom nesmí bejt člověk nenažranej. No, teď si o mě 99,99% obyvatel ČR o mě řekne, že jsem asi pěkně velkej čů..., ale tak stáhnout něco z netu, vypálit to a mít to, to umí každej. Ale zkuste si mít doma všechno jen legálně.

Jack357 - 23.11.2006
RE: Gopten, tohle je pohled vyvojáře. Samozřejmě, že je to správný když ti za to zaplatí. Ale vem si, že třeba potřebuješ Adobephotoshop myslím že stojí něco kolem 15 tis. A použiješ ho třeba třikrát. Za rok má cenu si ho kupovat?? Pokud bych ho používal každý den a zároveň se grafikou živil tak ho samozřejmě koupím i kdyby stál třeba 50 000.

Gopten - 23.11.2006

Jack357 - 22.11.2006
No vše má své úskalí. Hlavně se to nesmí přehánět. Stáhnout si prostě jen to co člověk použije a nestavovat všchno co na netu je.

$uch@rC - 21.11.2006
Musim rict ze tento clanek je opravdu povedeny. Sam jsem se nad sebou zamyslel a uz mam strach....trochu :-) . Ale nejsem zase tak naivni, abych si myslel, ze z tepla domova me nemuzou najit :-D

Jack357 - 14.11.2006
Tak pánové koukám, že se tu objevuje asi nejvíce komentářů,ke článku. A to ještě nebyl zveřejměný na home. Omlouvám se za to že článek byl uveřejněný v sekci a přitom se ještě neměl objevit nikde. Tuto chybu jsem již nahlásil našemu programátorovi. Odkazy jsou již funkční a a text je zformátovaný. Předem děkuji za pochopení.

$uch@rC - 09.11.2006
no ale hlavni je uvodni stranka... to RSS se bude muset upravit aby se clanek tam zobrazil az bude schvalen

najd - 09.11.2006
;-) Ale v RSS byl

$uch@rC - 07.11.2006
Musim obhajit sefredaktora, jelikoz clanek jeste neni zverejnen na uvodu, tak asi bude jeste ve vystavbe ano . Je to takovej "koncept" nebo "náčrt" jako při kreslení na papír :-). Na takovej clanek bych teda ja ani nereagoval :) , pokud jeste nebyl na uvodu ... sory ale na ty prispevky LOL. Tak pane sefredaktore trrochu ten clanek upravte jinak budu za vola ja :) :) :)

zahon - 07.11.2006
To Najd: Ano, pan šéfredaktor nám ukázal, že umí pracovat s formátováním na svém vlastním webu. Jinak k tématu. Ať se na to díváte jak chcete, pirátství v jakékoli míře je zločin. Tudíž si dovolím tvrdit že KAŽDÝ majitel počítače v této republice je zloděj a kriminálník. Vím, že z pohledu uživatele, je lepší si něco cracknout, stáhnout atd. ale vemte si ty chudáky tvůrce, kteří na tom rok pracují, těší se že se jim to povedlo a že na tom snad aspoň trochu zbohatnou. No a co uděláme my? Stáhneme to, omrkneme a řekneme, je to super... Být tvůrcem, střílím...

najd - 07.11.2006
jeden z nejlepších článků ;-) joke... omg to je hrůza... žádné formátování. "Návod na práci s tímto programem si můžete předčíst ---- zde -----." tohle je taky v pohodě, škoda že na to nelze kliknout smích jen ta dál!

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ