VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Dinosaurus Pleo – robotická forma života
Nepřihlášený návštěvník

Dinosaurus Pleo – robotická forma života

Člověk se neustále snaží vše zdokonalovat a vylepšovat, někdy se mu to daří méně, někdy lépe. Již dříve byly náznaky robotických pejsků, kočiček, ale dinosaura snad ještě ne. Dinosaurs Pleo je výjimečný svým chováním a příznivou cenou pro koncové zákazníky.

Dinosaurus Pleo – robotická forma života

Druh dinosaura Camarasaurus

Jelikož výrobce chtěl být skutečně věrohodný, vzal si za předlohu pravé týden staré dinosauří mládě druhu Camarasaurus. Provedení je vskutku věrohodné. Kůže je hladká a příjemná na omak.

Camarasaurus je rodem čtyřnohých býložravých dinosaurů. Jedná se o nerozšířenější rod sauropodů, který obýval Severní Ameriku. Byli však jen průměrné velikosti - asi 18 metrů - dlouzí a vážili zhruba do 20 tun. Ve vykopávkách byly nalezeny fosílie patrně mnohem větších jedinců, kolem 25 metrů dlouhých. Camarasaurusi pravděpodobně žili v malých stádech. Jejich fosílie pocházejí z pozdní jury, období před zhruba 155 až 145 miliony let.

Co dinosaurus Pleo umí?

Vše záleží na tom, jak si ho vychováte. Dinosaurs Pleo je chytrý, dokáže rozeznat zvýšený hlas, či jak do něj mlátíte nebo mu kroutíte ocasem. Robotek sám chodí po místnosti a díky senzorům předvádí autentické reakce na různé podněty - je neklidný, třese se strachem, klidně leží, má radost. Díky těmto vlastnostem se na stejné podněty chová jinak. Chování je zcela nelineární a vychází z jeho aktuální nálady a situace. Když si dinosaura nevšímáte, nic se neděje. Dinosaurus Pleo dokáže bez problémů prohledat až 100 metrů čtverečních. Robot je vybaven stereo mikrofony, dokáže tak lokalizovat zdroj zvuku. Dále mu pak s orientací v prostoru pomáhá barevná minikamerka, která je umístěna na nose. Nejzajímavější jsou dotykové senzory, které má Pleo po celém těle. Nejsou to jen jakási tlačíka, ale skutečné dotekové senzory. Pleo tak pozná, zda ho hladíte nebo mlátíte.

Dinosaurus Pleo – robotická forma života

UGOBE Live OS

Zdatnější uživatele (programátory) bude jistě zajímat, zdali je možné robota taky nějakým způsobem naprogramovat. Ze stránek výrobce je možné stáhnout intuitivní programovací nástroj pomocí, kterého je možné upravovat náladu dinosaura. Vše si pak uložíte na SD kartu, kterou následně vložíte do robota. Hmotnost robota je 1,6 kg, což ho zrovna neřadí mezi drobečky. Přesto potěší určitě všechny, co hledají náhradu za živé zvířátko.

Nabíjení:2 - 4 hodiny
Možnosti připojení:IR, USB, SD card
Technické parametry:2x 32bit CPU, 14x zpětnovazebný motor, 100 převodů, 8x dotykový senzor
Cena:9490,-

© Antonín Šebík
Datum: 18.01.2009 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 8590x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ