VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Fotoaparát Panasonic Lumix TZ-7
Nepřihlášený návštěvník

Fotoaparát Panasonic Lumix TZ-7

Značka Lumix je již delší dobu známa dražší cenou svých produktů. Přesto lze říci, že ceny odpovídají kvalitě a výjimkou není ani Lumix TZ-7. Lumix TZ-7 je nástupce modelů TZ-5 a TZ-6. Tyto modely mezi uživateli zaznamenaly velký úspěch zejména díky mimořádně velkému zoomu a kvalitě objektivu. Panasonic funkce z předchozích modelů převzal a ještě je vylepšil a tak vznikl Lumix TZ-7.


Fotoaparát Panasonic Lumix TZ-7

Lumix TZ-7 disponuje dvanáctinásobným zoomem a tím se dostává do kategorie ultrazoom. Druhým velkým trhákem tohoto fotoaparátu je pořizování kvalitního video záznamu ve formátu HD, tedy rozlišení 1280 * 720 bodů, takže bychom mohli s naprostým klidem fotoaparátu říkat kamera. Snad jedinou nevýhodou je použitý formát pro ukládání videa, AVCHD. S tímto formátem si poradí jen některé střihací programy, proto si předem zjistěte, zdali tento formát váš program podporuje.

Fotoaparát Panasonic Lumix TZ-7

Zpět ale k fotoaparátu jako takovému. Mimo ultrazoom a videa ve vysokém rozlišení Lumix TZ-7 nabídne 12,7Mpx. Někdo by namítl, že při tak velkém rozlišení bude fotka plná šumu. Ano u nekvalitních objektivů se to stát může, to však není případ TZ-7, kde byl použitý již osvědčený objektiv Lecia se světelností F3,3 – 4,9. Použitý CCD snímací čip je větších rozměrů a lze tak dosáhnout světlých fotek i za nepřízně počasí. Panasonic zareagoval na poptávku a Lumix TZ-7 vybavil funkcí detekující úsměv. Tato funkce je uživateli často vyhledávaná, především těmi, kteří navštěvují různé večírky a fotí obličeje lidí.

Celý fotoaparát je koncipován pro fotografa laika. Nejprve jsem si říkal: „Takových fotoaparátů už bylo, není nad to si vše nastavit sám, to budou zase fotky“. Ovšem toto tvrzení je naprosto špatné. Inteligentní automatický režim se postará o perfektní expozici snímků v podstatě za všech světelných podmínek. Režim ostření je daleko přesnější než u předchozích modelů, v režimu makro vždy fotoaparát automaticky zaostří, na to co právě potřebujete. Udělat rozmazanou nebo tmavou fotku je v podstatě nemožné.

Konstrukce fotoaparátu TZ-7

Oprosti předchozí TZ-5 a TZ-6 je fotoaparát štíhlejší. Design je na oko příjemný navíc se prodává v několika barevných provedeních, vždy v matné formě, aby nedocházelo k odleskům. Co mě ale trochu znepokojilo, je umístění spouště, které je nezvykle směrem doprostřed fotoaparátu. Toto je velice nezvyklé, jelikož všechny ostatní fotoaparáty mají spoušť umístěnou na pravém rohu. Po dvou dnech jsem si zvykl, naopak jsem poté měl problém přejít na klasické umístění. Chce to čas a člověk si zvykne. Další takový minusový bod je absence hledáčku. Na druhou stranu fotoaparátů, které ho mají je čím dál tím méně. O to větší je však obrazovka, která zprostředkuje ostrý obraz a prakticky i za ostrého slunce je možné vidět to, co fotíte. Velikost má 3“ a nabídne 460 tisíc barev. Což je oproti původním modelům dvojnásobek.

Závěrem bych snad řekl jen jediné, jedná se o velice povedený kousek. Určen je všem fotografům laikům, jelikož ovládání je naprosto jednoduché. Cena se pohybuje okolo 8399Kč. Pokud rádi fotíte, ale nechcete složitě měnit nastavení je to fotoaparát právě pro vás.

Fotoaparát Panasonic Lumix TZ-7


© Antonín Šebík
Datum: 09.10.2009 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 14270x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ