VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Internetová reklama, proč?
Nepřihlášený návštěvník

Internetová reklama, proč?

Internet je mnoha účelný lidé zde publikují své články, různá videa a mnoho jiných zajímavých tipů a triků. Vše má ale jedno úskalí. Jsou to peníze. Co je dneska vlastně zadarmo v podstatě nic. A tak jediným způsobem jak si nějaké peníze vydělat je dát na svůj blog či web nějakou reklamu. Někdo přijde a řekne takhle stránka je hrozně komerční , přeplácaná reklamou a články se v ní ztrácí. Ano, možná má pravdu, ale ten web si na svůj chod nějak vydělat musí. Něco stojí doména, hosting a v případě rozsáhlých projektů se jedná o redaktory. V dnešní době není opravdu nic zadarmo.

Reklama není zlo, ale dobro

Reklama na webech přeci ničemu nevadí a autorům to v mnoha případech pomůže web udržet na živu. Nebo by bylo snad lepší, jako tomu je u některých webů, že zdarma je jen půlka článku a pak musíte poslat SMS aby se vám odkryl zbytek článku. Jen proto, že lidé na webech nemají rádi reklamu, a že na ni nekliknou. Ruku na srdce kdo z vás co tu čtete tento článek by za takový článek zaplatil, nebo místo toho radši klikl na reklamu o pár pixelů vedle. Další možnost udržení webu de dárcovství. Některé weby umožňují darovat nějaké peníze prostřednictvím SMS zprávy, kde si můžete navolit kolik webu přispějete, nebo můžete peníze poslat přímo na účet majiteli. Zase si tu dovolím porovnat normální reklamu a tento způsob placení. Internetovou reklamu platí inzert ne vy, SMS a převod peněz platíte vy, a komu se chce dávat něco ze svého?

Jak taková internetová reklama funguje

Na internetovou stránku autor článku vloží reklamní banner či textovou reklamu. Je nutné si uvědomit, že většina inzertů platí za kliknutí ne za zobrazení. Nebojte se kliknout, nebuďte zlomyslní. Ovšem nic se nemá přehánět. V tomto ohledu dělíme uživatele na tři skupiny. Ti co vůbec na reklamy neklikají, přímo je nenávidí. Možná si myslí, že po kliknutí na odkaz jim shoří monitor nebo přijde Niki sekáč magor a prohodí je oknem. Mohu vás ujistit, že nic takového se ještě nikomu nikdy nestalo. Druhou skupinou jsou normální uživatelé, kteří si prohlížejí článek a náhle si všimnou reklamy, která je zaujme a tak na ni prostě kliknou. To je ten nejsprávnější přístup. Bohužel tato skupina lidí je velice malá. Nebojte se ji rozšířit. Naopak druhý extrém nastává ve skupině číslo tři kdy uživatelé v dobré víře, že webu pomohou klikají jak běsnící saně. To je možná ještě horší než když by vůbec neklikli. Přijde na to inzerent, že mu na jeho web lidé sice chodí ale ihned mizí a on platí zbytečně. Kontaktuje majitele serveru a reklamu mu stáhne.

Internetová reklama

Prostředky pro blokování reklam

Na internetu se objevují různé programy, které dokáží reklamu na internetových stránkách zablokovat. Ovšem majitelé těchto programů si asi dobře neuvědomují , že tím způsobují nesmírnou škodu majiteli webu. Chudák majitel domény poté zjišťuje, že na reklamu skoro nikdo nekliká a že vážně bude lepší, když tam nebude, nezbude než inkasovat směšných dvacet korun měsíčně. Kdo mu je ale bude chtít poslat? Když peníze nebudou, tak se majitel jednoho dne naštve a web prostě zruší . A čtenáři budou zklamaní a budou se ptát proč. Odpověď je jednoduchá. Kvůli lidem, kteří považují majitele stránek za kapitalistickou vyžírku, jen protože zveřejňuje na svém webu reklamu, a odmítají mu na ni kliknout, nebo jí rovnou zakážou. Připraví majitele stránek o peníze. Zkuste si vy všichni, kteří tak rádi blokujete a ignorujete reklamy, uvědomit, že i ti majitelé webů musí z něčeho žít. Pokud sami neposkytují nějaké služby, reklama může být jediným zdrojem příjmů peněz. Co takový seznam.cz, centrum.cz, atlas.cz a mnoho jiných profesionálních portálu. Kdyby nebylo reklamy tak by weby prostě neexistovali, majitel by se brzy dostal do záporných čísel a portál by jednoduše zrušil. Což by znamenalo krach mnoha dalších firem. Na internetu máme firmy, které reklamu zobrazují, agentury, které reklamu shromažďují a dále ji distribuují svým partnerským webům. A e-shopy by brzo přišly o své zákazníky. A najednou by na internetu nebylo skoro nic. Kde byste pak hledaly referát do školy, nabídku zaměstnání či rodinnou dovolenou?

Nebojte se kliknout

Zkuste si představit situaci, kdy i vy budete mít vlastní internetovou stránku a za své úsilí budete chtí být patřičně odměněni. V dnešní době má stránku,blog skoro každý člověk co má internet. Pak si tam tu reklamu opravdu dáte a hle …. Nikdo vám na ni neklikne, někdo ji ani neuvidí. Najednou si uvědomíte jak to autoři webů a blogů mají těžké. Budete se rozčilovat, proč zrovna u vás nikdo nekliká. A rázem přestanete blog, web aktualizovat. Čtenáři jsou zklamáni.

Závěrečné shrnutí

Nebuďte nepřejícní, když se vám web líbí sem tam na reklamu, která vás zaujme klikněte. Neblokujte reklamu, nikdy nevíte jestli se vám hodí. A pokud se vám nelíbí stránky kde nějaká reklama je, tak si ani články nečtěte. Reklama a článek patří k sobě. Není-li reklamy není ani článku. A pamatujte nic není zadarmo.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 05.10.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 6570x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Jack357 - 08.10.2007
Nuže, článek po češtinářské stránce budu ještě opravovat, díky tvým podnětům si mě "donutil", abych asi napsal další díl a uspokojil tvé představy o tom jak by článek měl vypadat. Ještě k tvému komentáři o dárcovství pomocí SMS, exzistují služby jako sms.goq.cz nebo smsmoneybox, které tuto službu za malý poplatek poskytují. Autoři webu tak nemusí nic vyvíjet. PayPal je sice také možnost ovšem myslím si, že ne tak každý má PayPal účet.

zahon - 07.10.2007
Jednostranný pohled na problém, který se táhne internetem. Reklama možná není špatná, ale všeho moc škodí a někdy nám prostě majitel webu přečtení jakéholi článku znemožní tím, že všude kolem bliká reklama... Od odborně zaměřeného webu bych čekal o mnoho víc, tohle je zralé pro publikování na nějaký blog. Chybí jakékoli odbornější informace o typech reklamy, jak lze inzerovat.. dárcovství za pomoci SMS je nesmysl (alespoň pro menší servery), protože vyžaduje poměrně složité technické zázemí a to je drahé. Častěji se používají systémy jako PayPal aj. Stejně tak zběsilé klikání na reklamu. V této době jsou samozřejmě prostředky, jak toto ošetřit. A že uživatel okamžitě odejde vůbec nemusí být kvůli tomu, že klikl pouze "aby přispěl", ale také proto, že cílový web je přesně ten typ, který odradí na první pohled. Zajímavé by byli nějaké informace o tom, kdo vymyslel PPC a kdo ho první spustil, nebo srovnání investic do internetové reklamy a reklamy v tradičních médiích (televize, noviny, rádio). Ještě před pár lety se to lišilo o řády, zlepšila se již tato. pro internet neuspokojivá, situace? Mnoho zajímavých věcí, o kterých jsme se nic nedozvěděli. Škoda. PS: Úroveň češtiny zde začíná rapidně klesat. Nejsem zrovna češtinář, takže když už si chyb všimnu i já, je někde něco špatně.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ