VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Vše o Hardware - Výpadek serveru
Nepřihlášený návštěvník

Vše o Hardware - Výpadek serveru

Ve dnech 29.3.08 – 31.3.08 všichni naši návštěvníci mohli zaznamenat výpadek. Všem návštěvníkům a věrným čtenářům bych se chtěl veřejně omluvit za tuto chybu našeho E-zinu. Dále bych pak chtěl vysvětlit, proč se tak stalo a jaká opatření jsme učinili.

V onen inkriminovaný den 29.3.08 projekt Vseohw.net vyhrál prestižní soutěž Juniorinternet. Tato soutěž je pro mladé talenty do 18let, kteří to myslí s internetem vážně a chtějí něčeho dosáhnout. Více informací naleznete na http://juniorinternet.cz.

Hned po vyhlášení vítězů a odprezentování daného projektu následovalo už jen neštěstí. Ve 13 hodin projekt zaznamenal výpadek doprovázený hláškou Error 404 (Nenalezeno). V tuto chvíli jsme vůbec netušili , co se stalo. Následovalo rychlé obvolávání majitele serveru, kde je náš projekt hostován. Majitel telefon opakovaně nezvedal. Proto nám nezbývalo nic jiného, než vyčkat, až skončí celý program soutěže a až se dostaneme domů.

Domů jsme se dostali až kolem 17:30. V tuto chvíli byl projekt pořád mimo provoz doprovázen onou hláškou 404 - objekt nenalezen. Potom jsme se pokoušeli opět navázat komunikaci s majitelem serveru jak telefonicky, tak i e-mailem. E-mailem nám bylo sděleno, že naše stránky včetně subdomén byly zrušeny za nedostatečné zveřejnění jména firmy, jež nám poskytuje hosting.

Hned jsme věděli, že musíme najít náhradní řešení, neboť s majitelem nebyla řeč. Již dříve jsme uvažovali o přesunutí projektu na náš vlastní server připojený v některém pražském Housingovém centru. Server na to nebyl ale zatím dostatečně připraven. A tak následovalo zapojení celého týmu, aby byl server co nejrychleji zprovozněn.

Mezi tím jsem dohledával zálohy a sjednával přesměrování domain name serverů z původních na forpsi. Dále pak změnu DNS záznamů. Psalo se 21 hodin a projekt stále neběžel a nevypadalo to vůbec nadějně. Poslední nalezená záloha byla ze 14.11.07, tudíž nadešel čas na další část našeho plánu: vytáhnout z Google archivu vše, co se jen dá. Podařilo se nám vytáhnout všechny články a bleskovky za poslední 3 měsíce.

Tímto se chci omluvit všem uživatelům, kteří vložili příspěvek, komentář či založili nový účet, že tato data nebudou obnovena z důvodu nedostatečné zálohy. Vše je už pravidelně zálohováno a tato situace se již nebude opakovat.

Ale zpět ke změně DNS záznamů. Znalci z oboru jistě ví, že to může trvat i 24hodin. Do této doby si s obsahem Vseohw.net mohl poskytovatel hostingu dělat, co chtěl. A taky dělal. Důsledkem bylo, že na některých blozích a diskuzích můžete nalézt screen, na kterém je žena v bikinách s nápisem „Stránky byly zrušeny“ a k tomu bouřlivá diskuze. Bohužel tento fakt, jsme nemohli nikterak ovlivnit. Pokud byste tedy narazili na blog nebo diskuzi, kde je psáno o zrušení stránek či nějakém podvrhu, prosíme, abyste nám tento fakt ihned nahlásili. Děkujeme.

Dne 31.3.08 v 17:00 byl provoz stránek obnoven na našem novém serveru.

Momentální vyčíslená škoda se pohybuje v řádkách tisíců, neboť na tom více jak dva dny strávili prakticky 3 lidé, v některých chvílích i 5 lidí. Samotné Forpsi.cz pomáhalo s rychlejší aktualizací DNS záznamů. Tímto bych chtěl poděkovat FORPSI.cz a všem svým spolupracovníkům.

Děkujeme všem za pochopení. A přeji pěkné počtení.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 02.04.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 1 | Zobrazeno: 7317x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

najd - 03.04.2008
hmm ok, tahle debata stejně nemá cenu

$uch@rC - 02.04.2008
Viz níže. To pořád nikoho neopravňuje ke kompletnímu, cílenému a úmyslnému smazání webu... Už se radši nebudu vyjadřovat, protože už bych musel hovořit jinak (nevylož si to hlavně jiným způsobem)

najd - 02.04.2008
"Profesionální hosting se zákazníkem komunikuje, dělá webům automatické zálohy, o planovaném výpadku předem informuje a o výpadku nečekaném se omluví a podá přesnou zprávu." /// a platí se za něj ;-) Jako tohle se na bezplatných hostinzích (jako je třeba webzdarma.cz) stává, s tím se musí počítat ;-) chtěli jste šetřit - dobře vám tak, nemůžete se divit smích

$uch@rC - 02.04.2008
Vlastní server doopravdy máme. Přesun byl delší dobu plánován. A k profesionálnímu hostingu měl bývalý hosting hodně daleko. Ještě se má pořád co učit. Profesionální hosting se zákazníkem komunikuje, dělá webům automatické zálohy, o planovaném výpadku předem informuje a o výpadku nečekaném se omluví a podá přesnou zprávu. To nám zde chybělo. Ano banner je v tomto případě adekvátní vyrovnání. Článek byl jinak schválen předčasně, protože nebyly finální úpravy, proto se nediv, že už není na úvodu (jen pro zajímavost)

najd - 02.04.2008
hmm lidi za profesionální hosting utrácejí tisíce korun ročně ...přijde ti jeden banner jako adekvátní vyrovnání? ne A proč ste se na té výstavě chlubili tím, že máte vlastní server? rozzuřenýpalec - ber to jako fakáče

$uch@rC - 02.04.2008
Tady nejde ani tak o hosting, jako o smazání všech dat. S klidem mohu říci přehnané jednání. To je jako kdybych ti neřekl "čau" a ty bys mi za to dal přes hubu nebo zapálil auto, nebo maminka nekoupí autíčko, tak zdemoluju byt. Podle mě tedy smazání webu (bez zálohy) bylo směšné až dětinské. Kdyby nám byl alespoň předem zálohován web a po domluvě data navrácena neřeknu, ale toto... Mimochodem, tvé zdroje informací jsou klamné, jelikož Vseohw.net hostujeme teprve 2 roky. A zadarmo to rozhodně nebylo. Na screenshotech (a normálně na úvodní stránce Vseohw.net) byla vidět reklama poskytovatele připojení, velká a viditelná, takže si myslím, že každý, kdo přijde na Vseohw.net, si poskytovatele připojení rozhodně všimne. Tím navazuji na důvod smazání webu (bez toho, aby byl náš web zálohován)

najd - 02.04.2008
Ale 4 roky se vám zadarmo hostovalo dobře co? ano Za ty 4 roky vám šly veškeré zisky z reklamy (kromě prodloužení domény) do kapsy palec a jako výraz díků, jste řekli, že stránky běží na vašem vlastním serveru palec skutečné vyjádření díků

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ