VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Vše co se do bleskovek nevešlo – 6.týden
Nepřihlášený návštěvník

Vše co se do bleskovek nevešlo – 6.týden

Optimus 103 – OLED na klávesách

Ruské designérské studio Art Lebědev proslavené návrhem klávesnice s malými OLED barevné panely. Výroba novinky prý již konečně začala. První výrobky má firma obdržet v dubnu.

Na klávesnici jménem Optimus 103 budou potřeba 9x9mm velké OLED panely s rozlišením 32x32pix a 65000 barvami. Podle šéfa studia Artemije Lebeděva je však na světě málo firem schopné tyto OLED obrazovky dodat. Také bude problém tyto malé obrazovky uchytit na klávesy. Cena není známa

$uch@rC - http://

"Oslovili jsme dvacet výrobců OLED displejů a zeptali se na cenu námi požadovaných OLED panelů. Pouze pět výrobců odpovědělo - pravděpodobně proto, že na naše požadavky je připraveno pouze velmi málo OLED továren," uvedl Lebědev v prosinci. Jeho studio však nakonec vybralo společnost, která požadované OLED displeje začne dodávat na trh v lednu 2007.

Původně měla klávesnice Optimus 113 prvků a ty všechny měly být kryté barevnými OLED display. Z cenových důvodů se počet kláves s OLED zredukoval na 103, proto Optimus 103. Díky tomu nebylo možné vydat klávesnici v původním termínu tj 12.prosince 2006. Dokonce se uvažovalo i o OLED pouze černobílých za $1200.

LCD se prodávají více než plazmy

Sdružení JEITA (Japan Electronics and Information Technology Industries Association) si myslí, že bude v roce 2011 prodáno cca 106mil LCD TV. Tohoto roku 2007 to má prý být o 1/2 méně - cca 37mil LCD TV.

Poptávka po plazma TV bude nižší. Každoročně má totiž růst o cca 19%. V roce 2011 se bude chtít pak prodat plazma TV na celém světě skoro 23mil kusů, tzn. asi 5x méně než LCD TV.

Výrobci LCD televizorů reprezentovaní například společnostmi Sony a Sharp již trh zásobují masivními dodávkami přístrojů s uhlopříčkou větší než 40“ (cca 102 centimetrů). Do výroby a vývoje plazma displejů investují značné částky skupiny Matsushita, Samsung či LG, takže je asi musí štvát menší poptávka po plazmách.

Dokazuje to rozhodnutí firmy Matsushita Electric Industrial. Majitel značky Panasonic stavící zatím největší továrnu na výrobu plazma panelů na světě v japonském Amagasaki. Nová továrna bude už pátou společnou továrnou s chemickým koncernem Toray Industries. Vyrobit má asi milión 42“ plazma displejů za měsíc.

VIA: Chipsety s 1333MHz FSB a PCIe 2.0

VIA tedy nakonec získala licenci na FSB od Intelu (narozdíl od ATi/AMD) a může tedy nadále vyrábět chipsety pro Intelovské CPU. A jelikož se technologie stále vyvíjí, tak i VIA musí inovovat a pracuje na north bridges, které si poradí s procesory Core 2 Duo na 1333MHz FSB efektivně a obsahují řadič pro PCI Express 2.0. Podporují také paměti DDR3.

Bude prodáván ve 2 variantách => PT960 a PM960. Druhý obsahje integrované grafické jádro Chrome9 HD (to se může nejen díky výstupu HDMI uplatnit do HTPC, ale i kvůli hardwarové akceleraci formátů MPEG2, MPEG4, VC1 a H.264. PM960 je certifikován jako Vista Premium Ready). Oba tyto chipsety mají ale společnou sběrnici Ultra V-Link pro komunikaci s south bridžem, jednokanálový řadič pamětí DDR2 s 1066MHz frekvencí a DDR3 na 1333MHz. Podpora procesorů však bude omezena jen na nové modely (CPU architektury NetBurst na nich pracovat nebude). Tyto chipsety budou univerzální a jsou pro patici LGA775. Vzorky jsou vyráběny již teď, avšak masová produkce začne až ve 4/4 tohoto roku = dostupnost až skoro příští rok.

$uch@rC - http:// $uch@rC - http://

Vlevo PM960, vpravo PT960

Win Mobile 6

Nedavno jsem vás informoval o novém Windowsu Mobile 6, který se spíše podobá Vistám. Obrázky máte níže

$uch@rC - http:// $uch@rC - http:// $uch@rC - http:// $uch@rC - http:// $uch@rC

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 11.02.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 6776x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ