VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Historie DoubleClick Inc.
Nepřihlášený návštěvník

Historie DoubleClick Inc.

Internetová reklama je za poslední dva roky nejrychleji rostoucím marketingovým odvětvím. V současné době se celosvětově v internetové reklamě během jednoho roku protočí kolem 30 miliard dolarů. Během následujících čtyř let by se tato částka měla ještě zdvojnásobit.

Společnost DoubleClick Inc. se v devadesátých letech stala světovou jedničkou pro své dokonalé marketingové nástroje pro prodej reklamy. Zhruba před dvěma lety tuto společnost koupila firma Google, která technologie bývalé firmy DoubleClick Inc. využívá pro zobrazování kontextových reklam. Zajímavé je, že ani jeden zakladatel firmy DoubleClick Inc. neměl s reklamou na internetu absolutně žádné zkušenosti.

Firmu založili dva američtí programátoři. Kevin O’Connor, který měl za sebou úspěšnou kariéru podnikatele a softwarového vývojáře. Druhý Dwight Merriman, který působil ve firmě DCA jako programátor. Cílem programátorů bylo vytvořit inzertní technologii, kterou by následně prodali některé zavedené reklamní agentuře. Když ale do firmy vstoupil Poppe Tyson, majitel reklamní agentury, původní podnikatelský záměr programátorů se změnil.

Poppe Tyson měl peníze a uvědomoval si, že internet je zlatým dolem. Co ale neměl, byla technologie, která by mu umožnila potenciál internetového trhu využít. Tyson proto oba programátory kontaktoval, dohoda byla prý otázkou několika minut. Tyson měl kontakty a cenné zkušenosti z reklamní branže. V roce 1996 se oba programátoři přesunují do New Yorku, kde firma dostala název DoubleClick Inc.

Jak se DoubleClick Inc. začal rozrůstat

Prvním krokem bylo vybudování vlastní online reklamní sítě DoubleClick Network. Následně firma uzavřela hned s několika velkými internetovými společnostmi smlouvu o poskytování reklamní plochy prostřednictvím jejich systému. Nejprve byly nabízeny reklamní proužky ve formě bannerů. Tyto reklamy se již tenkrát zobrazovali kontextově. To znamená, že pokud se zákazník zajímal o auta, zobrazila se mu reklama na auto. Vše fungovalo, jak mělo a DoubleClick Inc. dále rostl a zlepšoval svou technologii.

DoubleClick Inc. + Google Inc.

I přesto, že si firma DoubleClick Inc. vedla výtečně a přežila první internetovou krizi. Došlo na spojení dvou gigantů. Jelikož si firma Google začala uvědomovat, že uživatelé internetu nejsou ochotni platit za něco, na co si nemohou šáhnout (např. služby webových serverů), musel Google začít vydělávat na internetové kontextové reklamě. Google už jakousi kontextovou reklamu v tehdejší době měl, ovšem ne na takové úrovni jako firma DoubleClick Inc. a tak došlo na odkup firmy DoubleClick Inc. za 3,1 miliardy dolarů, což v přepočtu tehdejším kurzem dělá neuvěřitelných 64 miliard korun. Jednalo se tak o největší investici Google Inc.


© Antonín Šebík
Datum: 11.05.2009 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 8123x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ