VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Preview a repasování muzejního exponátu WD Caviar AC1270F
Nepřihlášený návštěvník

Preview a repasování muzejního exponátu WD Caviar AC1270F

Preview a repasování muzejního exponátu WD Caviar AC1270F

Tak jsem se zase zapletl s jedním týpkem jménem Western Digital Caviar AC1270F. Zdá se mi jako by v minulosti existoval jen Western Digital. Ze starého počítače již druhý WD Caviar. Mohli jste si přečíst v této samé rubrice i o WD Caviar 2850F. Je to ten samý disk, jen o něco málo větší kapacitou, jak jde z obou názvů vyčíst.

Tento WD Caviar 1270F jsem dostal od kamaráda z hudebky, jenž dostal celý starý počítač zadarmo. I přesto, že má disk jen 270MB a buffer 64kB , je to celkem sranda vidět, jak je disk pomalý a hlučný. Dokonce i nahlas puštěný film jsem musel přerušit kvůli hlučícímu až pískajícímu motůrku i přes to, že byl zavřen ve skříni. Mnozí si asi myslí, že to bylo vibracemi, ale je to motůrkem.

Stejně jako WD Caviar 2850F byl i WD Caviar 1270F byl řádně otestován, naformátován, prověřen na vadné sektory a defragmentován. Smát se musím o to více, když jsem objevil na disku žhavou novinku Windows 3.11 a MS-DOS. To ani můj počítač nemá, jak je na to pomalý. Vista je oproti 3.11 úplná šunka. No, jsme se trochu zakecali o mém harddrivovém příteli, tak pokročím.

Western Digital Caviar AC1270F - for http://vseohw.net by $uch@rC Western Digital Caviar AC1270F - for http://vseohw.net by $uch@rC Western Digital Caviar AC1270F - for http://vseohw.net by $uch@rC Western Digital Caviar AC1270F - for http://vseohw.net by $uch@rC

Společně se vzduchem, jenž mě obklopoval, jsem mého přítele „Kaviára AC1270F“ testoval v programu HD Tune 2.53, (výsledky můžete vidět níže) a postupně kontroloval jeho zlepšující se stav. Opět musím jen žasnout, jak tento disk vydržel tak hrubé zacházení bez jediného vadného sektoru. Opět ale jen defragmentace musela být provedena, jelikož disk byl v tomto ohledu v katastrofálním stavu.

Teplota ani při defragmentování a častém používání nemohla překročit teplotu lidského těla, jelikož se mi disk zdál oproti mému tělu celkem studený. No tak také si vezměte tu technologii, kapacitu a otáčky.

Jinak disk se připojuje pomocí ATA; opět to nejpomalejší snad. Napájení je dodáváno MOLEX konektorem. Poté je mezi těmito dvěma konektory šestice dalších pinů, které slouží na propojení jumperem. No nevím, ale na disku žádná nálepka, jak s těmito piny zacházet, není, proto jsem se rozhodl jumper nechat na svém místě – na prvních dvou horních pinech zleva (jako se píše text).

Elektronika na spodku disku je velmi rozsáhlá, že ani ty nejlepší disky současnosti ji nemají tak velkou. Většinou třetinovou, maximálně poloviční. Elektronika je revize A. Celý disk je jinak vyroben v Singapuru v roce 1994. Konkrétně 9. prosince 1994.

Western Digital Caviar AC1270F - for http://vseohw.net by $uch@rC Western Digital Caviar AC1270F - for http://vseohw.net by $uch@rC

Provedené akce:

  • Kontrola vadných sektorů
  • Defragmentace
  • Naformátování + změna souborového systému z FAT na FAT32 (NTFS se mi již jednou u takto starých disků vymstilo)
  • Testy

Western Digital Caviar AC1270F - for http://vseohw.net by $uch@rC

Kliknutím zvětšíte

Western Digital Caviar AC1270F - for http://vseohw.net by $uch@rC Western Digital Caviar AC1270F - for http://vseohw.net by $uch@rC Western Digital Caviar AC1270F - for http://vseohw.net by $uch@rC

Závěrem jen to, že disk určitě opět nějaký ten pátek vydrží. U mě je v dobrých rukou (ne jako minulý), tedy by disku nemělo hrozit sebevětší nebezpečí. Pokud tedy do našeho baráku neuhodí blesk a všichni nezahyneme ;-). Jestli chcete, můžete si vzít příklad z tohoto článku. Plánuji také návod na repasování i jiných starých komponent. Tak jestli to vyjde, tak se těšte ;-).

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 07.06.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 7392x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ