VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Stavíme server – 2. část: Trocha teorie neuškodí
Nepřihlášený návštěvník

Stavíme server – 2. část: Trocha teorie neuškodí

Servery určeny do racků se obvykle vyznačují velikou hlučností, protože až na 5U a 4U jsou skříně vcelku malé. Servery takových velikostí, ale nejsou určeny pro normální použití. Jsou do serverovém, kde nezáleží, jak hlučný server máte. Je tam dobré proudění vzduchu bez prachu a tak váš server bude jako v peřince. Skříně si tedy můžete vybrat tower nebo desktop, v tomto případě typu xU (1U, 2U, 3U...) Dbejte na její kvalitní zpracování a dobré odvětrání. Stále myslete na to, že pokud budete PC dávat do serverovny nebo bude ve vedlejším pokoji než spíte, nezáleží na hlučnosti. Lepší hlučný, ale chlazený server, než horký usmažený škvarek. Takže xU se hodí spíše do racků a tower normálně třeba do podnikové sítě jako malý file server. Do toweru se obvykle vejde více disků, které můžete zapojit i do RAIDu a i chlazení, nezajišťují jen 40x40mm větráčky, tudíž si můžete dovolit namontovat lepší chlazení a dát i více komponent.

Rozdíl mezi serverem a stolním PC

Stolní PC zatěžuje vždy jen nějaké komponenty. Např. 3D hra obvykle nejvíce RAM a CPU. Zatímco v serveru jsou zatěžovány všechny komponenty. Neustále se něco načítá z disku, proudí do paměti data, procesor počítá data a síťová karta běží jak o život. Také je rozdíl v době zapnutí. Server je obvykle zapnut a pokud nedojde k výpadku elektrické energie nebo k plánované údržbě, na což se třeba zrovna bude potřebovat vypnout elektrika, tak musí běžet nepřetržitě. Na rozdíl od stolního PC, který není určený pro nepřetržitý provoz. Sám jsem si to otestoval a nejen já. Když jsem měl zaplý svůj stolní PC více jak třeba 3 dny, začaly selhávat a házet chyby některé programy, a musel jsem ho restartovat. To není jen můj případ.

Stavíme server – 2. část: Trocha teorie neuškodí

Rozebrání základní desky

Serverové základní desky jsou obvykle typu E-ATX, nebo-li Extended-ATX je deska, která je širší než normální ATX. Extended znamená prodloužená a používá se hlavně do serverů 13“. Desky existují jedno-, osmi- a i více procesorové. K deskám, ke kterým se ale může dostat i běžný uživatel jsou ty jednoprocesorové a dvouprocesorové. V serveru jak již bylo řečeno nezáleží na grafickém výkonu, tudíž ani PCI-E16x či AGP zde obvykle nenajdeme. Pokud to nejsou výkonné desky pro hráče postavené na bázi serveru. Mnoho SATA a UATA portů je další viditelná věc, které si každý všimne na desce. Poté již jen mnoho RAM slotů, PCI-X, nějaké ty PCI, PCI-E1x a 4x a toť vše. Ve skutečnosti tam je všechno potřebné výkonné a to nepotřebné nezavazí, protože tam ani není.

Stavíme server – 2. část: Trocha teorie neuškodí

Domény

Dnes si můžete koupit doménu cz, eu, com, net, biz, info, org, name a další jiné. V ČR jsou ale tyto nejpoužívanější. Poskytovatelé domén vám potom přesměrují doménu na váš server a je to. To stojí peníze. Existují i jiné řešení, jako free hosting s doménou, různé blogy, kde můžete na předlohy tvořit své stránky. Je to sice všechno zadarmo, avšak jedinou podmínkou je zobrazování nějaké reklamy, z nichž se dostavují peníze provozovatelům na provoz serverů. Defacto je to výhodné pro obě strany. Uživatel získá hosting a doménu, provozovatel peníze za reklamy, kterému uživatel zobrazuje na svém webu.

Výhody a nevýhody serveru postaveného doma:

Výhody

  • Lepší výkon
  • Nižší cena
  • Server ušitý na míru
  • Možnost zasažení do sestavy či přidání dalších komponent dovnitř case bez ztráty záruky

Nevýhody

  • Bez záruky celé sestavy
  • Nikdo neručí za vaši špatnou instalaci komponent
  • Nemáte vždy záruku 100% stability a kompatibility

Jak a čím otestovat?

Otestovat váš server můžete programem HeavyLoad o kterém jsem již psal zde na Vseohw.net. Testuje vaši operační paměť, procesor a pevný disk tak, že zatěžuje všechny komponenty. Kdy přerušíte celý test závisí jen na vás. Tímto testem de facto simulujete náročné zacházení se serverem srovnatelné s velmi zatíženým databázovým serverem. Pokud je server nově postavený, doporučoval bych test nechat běžet celý den. Pokud nenastanou komplikace nebo se PC nesekne či nerestartuje, máte vyhráno. Je to sice náročnější na práci, ale jde udělat i samostatné testy CPU, RAM nebo HDD. HeavyLoad si můžete stáhnout --ZDE--

Stavíme server – 2. část: Trocha teorie neuškodí

Uvedení serveru do provozu není těžké. Stačí instalovat nějaký ten program na vytvoření http serveru, připojit se na internet se stálou IP adresou a otestovat. K tomuto účelu může sloužit Apache 2 Triad, jenž podporuje mimo jiné i SSL servery. Můžete buďto udělat souborový server anebo normální webový. Pokud jste za routerem doporučuji přesměrovat porty na určitou IP ve vaší lokální síti.

Proč ECC Registered? Co to vlastně znamená? K čemu to slouží? Výhody oproti non ECC registered?

Výhody jsou zřejmé. ECC (Error-Correcting Code memory nebo Error Correction Checking) je přídavný čip na určených operačních pamětích, který kontroluje správnost procházených dat na jednobitové chyby. Stolní PC takovýto čip nepotřebují, protože při hrách nevadí, když se někde udělá sem tam nějaký artefakt nebo mezera ve vykreslení díky ztrátě bitu. Některé paměti jsou i tzv. registered nebo buffered. To znamená, že mají tyto paměti I/O buffery, chcete-li registry, které zajišťují komunikaci mezi sběrnicí a paměťovými čipy. Tím je zaručena spolehlivost mezi pamětí a základní deskou. V dnešní době ale nacházíme již jen paměti v podobě kombinace obou těchto funkcí, tedy ECC Registered. Vždy ale před koupí pamětí radši koukněte, zda-li vaše deska podporuje jak ECC tak třeba i Registered. Popřípadě kupte tomu určený paměťový modul. Ale jak jsem již říkal, dneska jsou jen ECC a Registered zároveň.

Stavíme server – 2. část: Trocha teorie neuškodí

Závěr

Příště se podíváme na servery do určité cenové kategorie. Pokud by ale bylo něco, co byste se chtěli dozvědět v příštím článku, můžete mi napsat dolu do diskuse.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 18.08.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 16953x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ