VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Malý nebo velký – část 2.
Nepřihlášený návštěvník

Malý nebo velký – část 2.

Malý nebo velký??? – část 2.

Začátkem mého působení zde v redakci vseohw.net jsem napsal článek „Malý nebo velký“. Nyní jsem se rozhodl trochu zpestřit tento předchozí článek o některé novinky a nové formáty. Já osobně vlastním normální ATX desku. Dříve jsem měl Micro-ATX a tvrdě jsem ji kritizoval. Dnes je to zase právě naopak. Nemám rád normální ATX desky, ale spíše menších rozměrů. Když už mluvíme o rozměrech, objevilo se několik nových formátů základních desek. Bude zde mimo jiné i řeč o velikostech skříní.

E-ATX (neboli Extended-ATX)

Nejdříve jsem si vybral formát E-ATX. Je to charakteristický formát serverových desek. E-ATX je vlastně výškou jako ATX, ale šířkou je větší. To aby se na ni vešlo více komponent. Především tedy i přes 12 RAM slotů, dual socket, dlouhé PCI-X a mnoho SATA portů. Jsou to prostě takové ty obří desky, které se dávají do skříní typu xU, kde x je číslo od 1 do 5. Aby vás to nemátlo. Tyto desky se prostě montují do velkých skříní. Obvykle měří 305 x 330mm.

Malý nebo velký??? - část 2.

Pico-ITX (pro méně chápavé: jednotka pico je nejmenší jednotka míry)

Tento formát byl prvně představen na Na CeBITu 2007, kde si jej uvedla sama společnost VIA. Sama VIA si ho velmi chválí a doufá v jeho budoucnost. Na CeBitu 2007 jej totiž velmi propagovala a na ostatních webech bylo a je také velké množství fotek. Pico-ITX je ještě větší zmenšenina Nano-ITX, která je již sama o sobě velmi malá. Tomu odpovídají i použité komponenty, jenž jsou typicky notebookové, především tedy RAM paměti.

Malý nebo velký??? - část 2.

DTX

Desky postavené na tomto formátu by měly být úsporné a lacinější, díky zmenšení PCB. Dokument o těchto nových deskách vypustilo AMD, aby si výrobci desek mohli ty svoje komponenty „zkompatibilnit“. DTX by mělo mít rozměry 243.84 x 203.20mm a plánovaná Mini-DTX 170.18 x 203.20mm. DTX by se mělo uplatnit především v HTPC, tedy alespoň podle fotek. Prostě takové malé HTPC počítačky, třeba i do auta.

Malý nebo velký??? - část 2.

Něco o skříních:

Jako desek existuje i mnoho druhů skříní/case. Skříně se dělí na ATX a BTX. BTX je v podstatě otočená ATX, kde procesor je dole a tím pádem je i lépe chlazen, když jde horký vzduch nahoru.Přídavné karty jsou umístěny nahoře nad zadními konektory desky. Tento formát desek se využíval spíše pro skříně Bigtower. Dnes již ale je možno koupit i case Middletower a Desktop.

ATX skříně jsou rozděleny na Bigtower, Desktop, Minitower, Miditower, Middletower.

Middleletower jsou nejčastější a má je asi většina z nás. Dříve u starších PC se používaly Minitower s M-ATX deskami. Miditower je formát, do kterého jde obvykle nainstalovat E-ATX deska. Bigtower je velká case a podle mě také hrozně vratká a nestabilní. Nyní přichází na řadu Desktop. Ve starých počítačích s Windows 95 a 98 a stále ještě dnes se používají tyto formáty, hlavně tedy v kancelářských počítačích, kde není potřeba grafický výkon, ale hlavně dostatek místa na stole. Do takovéto skříně do kanclu se ani nedává moc větráků, protože není potřeba. V poslední době, s příchodem Windows XP MCE, se znovu začaly vyrábět formáty Desktop ve stylovém provedení. Mně osobně se líbí Mozart SX.

Malý nebo velký??? - část 2.

Co se serverových casin týče, ty jsou obvykle dobře provedené a odvětrané. Servery, které se dávají do racků se nazývají xU, kde x je číslo od 1 do 5. Neviděl jsem ještě 6U :-), takže 6 už asi ne. Mně osobně se nejvíce líbí 1U. Rack je taková velká skříň, kam se šuplíky zasunují jednotlivé servery v xU formátech a následně zapojí do el. A internetové sítě. Nakonec jsem si pro vás připravil jedny super obrázky, které se vám určitě budou hodit.

Malý nebo velký??? - část 2. Malý nebo velký??? - část 2.

Toto berte spíše jako takový dodatek k předchozímu dílu. Děkuji

Příště se těšte na článek o serverech, o stavbě serveru a doporučených komponentech.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 17.05.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 8729x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ