VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Co je to Web 2.0 - fámy a bludy
Nepřihlášený návštěvník

Co je to Web 2.0 - fámy a bludy

Vseohw.net Vývoj web 2.0 - sociální síť

V oblasti tvorby webových aplikací se v posledních několika měsících začíná ve velkém měřítku používat pojem Web 2.0. Co vlastně tento pojem znamená? Každý si pod ním představí něco jiného. Pro někoho je to revoluce v oblasti designu, pro někoho revoluce v oblasti technologií. Můžeme Web 2.0 označovat za revoluci v oblasti tvorby webových aplikací? Nebo je to snad jen jedna velká bublina, která časem splaskne?

Skromná definice Web 2.0

Na přesné definici se nikdo neshodne. Sám autor, který Web 2.0 roku 2004 do IT hantýrky přivedl, neví jak tento pojem vysvětlit. U webových aplikací jde především o používaní nových technologií, které umožní zapojit do rozvoje webu samotné uživatele. Uživatelé se stávají hlavními tvořiteli obsahu, sám autor jen přihlíží. Je jasné, že většina návštěvníků webu nijak nepomůže, a tak se začíná ukazovat, že původní myšlenka „stačí co nejvíce uživatelů, vhodný obchodní model vymyslí někdo jiný“ je mylná.

I přesto vznikají tzv. sociální sítě, kde obsah tvoří pouze uživatelé. Nejznámější je Wikipedia – jenže ta tu byla mnohem dřív než sám pojem existoval. V tuto chvíli nabývá Web 2.0 poněkud pochybné kontury. Služba Del.icio.US – je to služba, která umožní uživatelům sdílet záložky, podobně jako český Jagg. Takovýchto sociálních služeb je tu mnohem víc.

Co tato nám Web 2.0 umožní

Pro uživatele asi nejzajímavější je uživatelsky generovaný obsah a jeho následné propojení s dalšími aplikacemi v síti. Přidělování tzv. tagů (jednoslovných popisků) ke stránce, fotce, komentáři, produktu či diskuzi. Problémem zůstává, že každý uživatel obrázek vidí jinak. Někdo obrázek označí slovy: „moře, Jaderské moře, kamenitá pláž“ a jiný zase řekne: „čisté moře, já, manželka“. Tento problém je zatím nedořešený. V sociálních aplikacích má ovšem tagování důležitý význam. Na mnoha stránkách se objevuje rámeček, ve kterém jsou různé tagy a ty jsou podle vyhledávanosti uspořádány pomocí různých velikostí fontů. Podle toho lze sledovat aktuální trendy. Co lidi zajímá. Další pojem, který vznikl spolu s Web 2.0 jsou tzv. mashupy. Jedná se o agregaci dat z vícero on-line zdrojů na jedné webové stránce. Pokud tedy kupříkladu vaše webová stránka zahrnuje také box o předpovědi počasí pro Prahu, jde o základní mashup. Příklad webové aplikace je například nově vzniklý google news.

Má Web 2.0 vliv na internetový byznys?

Ano, má. Někdo by možná pojem označil jako výplod konzumní společnosti. Možná, že ano. Velice však záleží na aplikaci. Pokud budeme vytvářet www stránku pro sdílení fotografií, jsou výhody zcela očividné, koneckonců je to sociální aplikace. Co třeba firemní intranet? Má smysl tam tuto technologii implementovat? Osobně zastávám názor, že internet byl stvořen pro rychlé sdílení informací mezi obyvateli planety, tak proč by nemohli zaměstnanci prostřednictvím firemního intranetu otevřeně okomentovat nově navrhované logo firmy. Ohlasy na takové logo firmy budou pak jen pozitivní a to nejen ze strany zaměstnanců, ale i zákazníků. Dalo by se to přirovnat uživatelskému testování, které nabízejí některé internetové agentury. Takové testovaní poměrně dost stojí a časově je náročné. Web 2.0 si získává uplatnění ve sféře B2B (business-to-business) IT.

Kam až sahají hranice Web 2.0

Přes to všechno Web 2.0 něco znamená, i když je obtížné to jasně kvantifikovat, a to dokonce pro muže, který s tímto pojmem přišel. Webem 2.0 se dnes ohání mnoho designérských studií, i když sami význam neznají. Jak si mnoho designérských studií myslí, že když udělají interaktivní design, zdrojový kód prohodí JavaScriptem a XML (Ajaxem) , mají hotovo, ale to ještě automaticky neznamená, že aplikace bude ve stylu Web 2.0. Web 2.0 spočívá v propojování internetu jakožto platformy a ve využívání uživatelů k obsahovému zlepšení vaší aplikace.

Vseohw.net Vývoj web 2.0

Dnes se začínají objevovat na internetu zmínky o Web 3.0. Tak uvidíme, jak se bude dál ubírat svět technologií a revolucí. Web 3.0 by se měl zaměřit na větší propojení multimediálního obsahu s obsahem textovým. Vkládání hudby, videí a různých doprovodných animací.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte naPC Expert z galerie

© Antonín Šebík
Datum: 05.02.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 8666x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ