VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Zlikvidujte šmejdily ve vašem pokoji – Návod na skrytou kameru
Nepřihlášený návštěvník

Zlikvidujte šmejdily ve vašem pokoji – Návod na skrytou kameru

Zlikvidujte šmejdily ve vašem pokoji – Návod na skrytou kameru

Připravil jsem si pro vás, tedy především pro špióny, jak připravit skrytou kameru. Logicky se bude jednat o kameru webovou. Tato kamerka však může sloužit i jako detektor pohybu, který vám může odeslat e-mail v případě narušení prostoru, hlídající vaší kamerkou. „Skrytá kamera“ – To je slovní spojení, ze kterého se většině z nás dělá spatně. Nikdy nechceme být nachytáni při činnostech, které neradi zveřejňujeme. Pro ty, co vlastní skrytou kamerku, to může být ale celkem zábava. A ke hlídání vlastního pokoje či dokonce celých objektů je kamera více než užitečná. Sem tam je totiž dobré mít ukrytou nějakou tu webovou kamerku, pro případ, že by váš sourozenec chtěl vyloupit váš pokojík, popřípadě podívat se na maily :-).

Skrytá kamera / Hide kamera Skrytá kamera / Hide kamera

Jako příklad jsem vybral webovou kamerku Creative WebCam NX, kterou mám celkem dlouho, tehdy stála 820Kč. Dnes již je to ale kamera moc nevyhovující a prodal bych jí maximálně tak za 150Kč, tak jsem se rozhodl jí využít pro tento účel. Již dnes se dají i 3x lepší webové kamery koupit o stovky korun levněji, tak mi mé staré webky ani nebylo líto. Dokonce jsem přišel i na několik dobrých postřehů, mezi nimiž byl i ten, že kamera, která byla prodávána jako lepší a dražší s rozlišením 640x480 je vlastně podvod ze strany Creative. Kamera totiž po rozebrání odkryje skutečné rozlišení, nápis CIF přímo bije do očí, což se nedá přehlédnout. CIF znamená vlastně 352x288. Podle mého tedy jen Creative vzal staré součástky a staré kusy ze skladu, kterým přeflashoval firmwary, aby snímací foto čipy softwarově dokázaly zobrazovat vyšší rozlišení. To se podle mě podepsalo na kvalitě fotek, jenž nejsou tak kvalitní jako z přímo 640x480 pixelového čipu. Ovšem abych moc neodbočil, chci tím říci, že i na skrytou kamerku a především na detektor pohybu stačí bohatě i tato „blbá“ webová kamerka.

Skrytá kamera / Hide kamera Skrytá kamera / Hide kamera

Pro pozorování i detekování pohybu bylo nejvhodnější použít rozlišení 352x288, na které čip originálně postaven. Toto rozlišení zabíralo totiž největší plochu, která šla sejmout. Může být matoucí rozlišení 640x480, kdy by si mnozí mohli o tomto rozlišení myslet, že sejme největší oblast. Obrázek na 640x480 je vlastně u této kamery to samé jako 320x240, avšak, v tomto případě, softwarově zvětšené. U jiných kamer akorát není softwarově zvětšené. 352x288 zabírá tedy podle ověření největší možnou snímanou plochu. Ovšem, že máte-li dost peněz, můžete koupit i megapixelovou kamerku. Má to své výhody i nevýhody. Výhoda vysokého rozlišení a tím pádem i rozpoznání více detailů. Třeba nějaké slečně uvidíte i do výstřihu díky ostré fotce s vysokým rozlišením. Nevýhoda je ta, že slečna, kdyby na tento váš čin přišla, by se asi neudržela a webovou kamerku vám omlátila o zem :-). Ale není-li vám líto peněz, budiž.

Skrytá kamera / Hide kamera Skrytá kamera / Hide kamera

Jelikož byla kamera velká, no spíše tedy elektronika byla v objemném krytu, musel jsem jí rozebrat a sundat z ní všechny plasty a přebytečnosti. Poté nám kamera odhalila své nitro a mohl jsem pozorovat i samotný foto čip na snímání fotek. De facto tedy lze kameru umístit kamkoliv. Jediná překážka je zde asi stále trochu velikost destičky se součástkami a velikost čočky. Čočka by se ale dala poupravit obroušením. Kameru dejte nejlépe na opačnou stranu místa, které chcete sledovat, pokud to dovoluje vaše délka USB kabelu, který je možno prodloužit prodlužovačkou USB, když budeme předpokládat běžnou kameru na USB kabel. Taky ale není vhodné kabel tahat přes celou místnost, vzbudilo by to podezření o sledování, nejistotu sledovaného subjektu a změny v chování, popřípadě i nález vaší skryté webové kamery. Jinak ji dejte někam k PC, ale aby sledovaná osoba nepoznala, že je sledována. Dobře zamaskovat a USB kabel v nejlepším případě zapojit dozadu case, tedy do základní desky. Zamaskovat myslím třeba za reproduktor, CD/DVD, mezi knihy. Také jsem uvažoval vzít prázdnou plechovou nádobku od deodorantu ve spreji, kde ji v nenápadném místě rozříznout, umýt a vložit do ní elektroniku z webové kamery a nakonec udělat malý otvor pro čočku. Tak byste získali geniální řešení pro sledování.

Skrytá kamera / Hide kamera Skrytá kamera / Hide kamera

Poznali byste, kde je skrytá webová kamerka? ;-)

Už se těším až se WiFi kamerky stanou levnějšími a lepšími. Dnes totiž stojí jedna taková WiFi kamera velká jak „hora“ kolem 3500Kč, mající rozlišení 320x240pixelů. Opravdu nepřehlédnutelná. Také již aby se stalo dostupnější WUSB Hub, tedy Wireless USB Hub. Jediná nevýhoda by byla závislost na elektrické síti, ale to snad již každé elektronické zařízení. Leda, že by toto příslušenství PC bylo na nějakou velkokapacitní baterii, popřípadě ještě se solárním panelem :-D

SW na sledování

Můžete použít software k vaší webové kamerce pro ovládání a zadávání příkazů ke sledování. Já dostal ke své Creative WebCam Monitor, jenž umí detekovat pohyb a automaticky začít ukládat video na pevný disk. Dokáže též odeslat majiteli e-mail nebo začít uploadovat obrázky na FTP. K tomuto účelu také slouží jeden freeware prográmek jménem Simple FTP WebCam, který umí uploadovat obrázky na váš zadaný FTP. Toto stále v určeném časovém intervalu uploaduje obrázky. Ke stažení na našem webu.

Creative WebCam Monitor Creative WebCam Monitor Creative WebCam Monitor Creative WebCam Monitor

Nastavení Creative WebCam Monitor (Kliknutím zvětšíte)

Creative WebCam Monitor

Tento článek slouží jako návod na vytvoření jednoduché skryté kamery. A i přes to, že příklady uvádím na své skryté kameře, u ostatních se nebudou moc lišit stavby vnitřku. Možná že ty webové kamery kulového tvaru od Logitechu by se nemusely ani rozebírat. Černá barva se jednoduše zamaskuje mezi ostatní věci.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 19.04.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 1 | Zobrazeno: 17047x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

HentaiGirL - 24.04.2007
husté, skusim ano

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ