VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše
Nepřihlášený návštěvník

Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše

Preview: Tak se poštěstilo a dostala se mi do rukou opravdu rychlá flash paměť Patriot Xporter XT Boost (part number PEF16GUSB), jejíž výrobce je známý především pro svou produkci kvalitních operačních pamětí. Patriot dokáže číst z paměti opravdu úžasnou rychlostí 150x. V dnešní době je totiž opravdu velice výhodné koupit si nějakou tu velkokapacitní flash paměť.

Úvod

Patriot Xporter XT Boost s 16GB paměti jsem vlastně objednal mamčině kolegyni z práce, které chodím spravovat počítač. Požadovala velkou paměť, kam by si mohla ukládat svá data – především fotky, dokumenty a videa. A to nejen jako zálohu dat, ale i pro přenášení, popřípadě na ukázku fotek svým známým. Já bych se spíše přiklonil k záloze, jelikož onen PC má již také nějaká ta léta za sebou a mohlo by se stát, že by HDD z ničeho nic odešel a data by byla těžko obnovitelná, ne-li úplně nečitelná. Navíc Patriot svůj flash disk udělal odolný vůči vodě a nárazům, které dokáže absorbovat, aniž by byl poškozen. Je to zajištěno díky velmi, asi 3mm, tlusté vrstvě gumy, která překrývá celý flash disk. Tedy i z velmi vysoké výšky by dokázala přežít. I vyprání v pračce nebo plavbu venku v louži :-). Aby byla odolnost dokonalá víčko na USB konektor je též gumové.

Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše

Patriot Xporter XT Boost je připojitelný pomocí USB 2.0 (kompatibilní je i se starším USB 1.1, nevyužije však takovou rychlost), USB bohužel není pozlacen pro lepší vodivost. Je Plug & Play kompatibilní na systémech Windows XP/Vista, Mac OS X a samozřejmě i Linux. Není potřeba žádné další přídavné napájení, neboť Patriot Xporter XT Boost čerpá všechnu energii potřebnou pro svůj chod z USB konektoru. Ovladače též nejsou třeba. Vše se nainstaluje během krátkého okamžiku samo a pak jen hurá a můžete vesele používat.

Balení, otevření, prvotní dojmy

Při objednávání jsem kladl důraz na odolnost a kapacitu. Rychlost byla vedlejší, neboť tento Patriot Xporter XT Boost bude využíván jako úložné médium pro zálohy domácích fotografií, videí a dokumentů. Když se mi balení dostalo pod ruku, nemohl jsem ho žádnými lidskými metodami otevřít. Po neúspěšné vzájemné domluvě mezi mnou a nevzdávajícím se balením s flash diskem Patriot Xporter XT Boost přišel na řadu nůž. Celé balení se velice bránilo a otevírání bylo i s takto mocným nástrojem velice obtížné. Napomáhal tomu silný plastový obal, který byl do sebe navíc zataven. Jsem zastáncem názoru, že je lepší domluva, avšak ten den jsem musel pravidlo porušit.

Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše

Provedl jsem několik testů

HD Tune 2.55

Zápis malých souborů (512B – 32kB)

Rozmezí jsem zde stanovil na 512B až 32kB. Proč zrovna 32kB? No při této velikosti souborů byla přenosová rychlost na 23MB/s. Vlastně čím menší soubory tím pomalejší je rychlost. Všimněte si, že s velkými soubory ubývá zatížení procesoru a přibývá rychlost přenosu. Viz níže

Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše

Zápis velkých souborů (64kB – 8MB a více)

Jak si můžete všimnout, rychlost byla téměř konstantní, respektive oscilovala mezi 29,3MB/s a 31,5MB/s. Propustnost by se tedy dala zaokrouhlit na 30 MB/s. Zápisy probíhaly od velikosti 64kB do 8MB. Všechny testy v těchto velikostech byly téměř totožné a v průměru by tedy všechny testy vyšly kolem 30MB/s. Je to dáno faktem, že CPU se nemusí namáhat se zápisem stovek malých souborů.

Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše

HD Tach 3.0.4.0

Rychlost se zde projevila naprosto stejně v testu 8MB a 32MB, proto zobrazuji pouze jeden obrázek s výsledkem testu. Výsledky, jak si můžete povšimnout, jsou stejné, tj. kolem 30MB/s. Přístupová doba stejná - 0,8ms, stejně jako zatížení procesoru. Pojďme se podívat na další testy rychlostí.

Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše

DiskBench 2.0.4

Benchmark DiskBench jen potvrdil rychlosti obou předchozích testů a navíc přidal ještě rychlost kopírování dat. Ta by se dala srovnat zhruba s rychlostí zápisu. Na obrázku níže, jenž jsem pro vás zpracoval, si můžete prohlédnout detailně všechny hodnoty. 29,3MB/s read (čtení), 13,6MB/s write (zápis), 10,1MB/s copy (kopírování). Testy probíhaly za pomoci testovacího 700MB souboru.

Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše

Využití

Využijí lidé, kteří potřebují mít data rychle dostupná, stále při sobě, nebo mít prostě jen velké a rychlé zálohovací úložiště dat. Velké uplatnění najde Patriot Xporter XT Boost hlavně také ve Windows Vista jako ReadyBoost pro zlepšení výkonu celého systému. Využití najde Patriot Xporter XT Boost asi také u managerů, kteří stále přenáší důležitá data mezi kancelářemi k šéfovi a nazpět. Díky své malé velikosti a vysoké odolnosti jsou data pak ještě více v bezpečí a nehrozí, že by se zničila po nechtěném vyprání kalhot i s flash diskem.

Patriot udává čísla, kolik písniček nebo fotek je možno nahrát na tento 16GB flash disk. Na 16GB Patriot Xporter XT Boost nahrajete 18192 minut MP3 v kvalitě 128kbps a 13648 minut MP3 v lepší kvalitě 160kbps. Muziky ve formátu WMA naopak nahrajete 20992 minut v 96kbps kvalitě a 16048 minut v 128kbps kvalitě. Dále Patriot udává jiná velmi zajímavá čísla. 2/3/4/5/6Mpix fotoaparát dokáže uložit na 16GB Patriot Xporter XT Boost 19051/14003/8623/6450/5390 fotek. (Toto jsou jen přibližná čísla)

Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše

Celkové zhodnocení výkonu

Čím větší počet menších souborů byl, tím pomalejší bylo samotné nahrávání a procesor byl zaměstnán do 50%. S velkými soubory zátěž nebyla velká a rychlost přenosu byla opravdu obrovská. Máte-li silný několika jádrový procesor, větší zatížení procesoru na výkonu ani nepocítíte. Horší to bude s přenosovou rychlostí malých souborů, jako u každé flash paměti.

Rozměry a vzhled

Rozměry jsou vskutku kompaktní – jen 11x66x19 (VxŠxD mm). Vzhled je elegantní, stylový, ale přitom nijak nevybočuje z konceptů ostatních flash pamětí. Rohy jsou pěkně zaobleny. Vše je kryto černou gumou a na povrchu každé strany je nápis Patriot XT 16GB. Guma má matně upravený povrch, a tak se dobře drží a nejde na ní tolik vidět špína. Flash disk Patriot obsahuje další dva důležité prvky, mezi něž patří poutko a víčko. Víčko slouží logicky k uzávěru. Tvoří tím celistvý obal, který odolává nárazu a vodě. Vičko já hodnotím trochu negativně, neboť se snadno vysune, což může způsobit jeho ztrátu nebo zhoršenou odolnost. Poutko je v poměru k tělu flash disku masivní. I tak bych se však bál ho dát na klíče nebo na poutko, které dostanete od Patriotu přímo v balení jako příslušenství. Vzhled doplňuje stavová LED dioda, která je jen na jedné straně. Informuje o aktuální činnosti a nečinnosti.

Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše

Příslušenství

Recenze Patriot Xporter XT Boost - rychlost nade vše

Prodlužovací konektor | Šňůra na krk

Cena: cca 1700Kč s DPH (ke dni 20.5.2008) – part nubmer PEF16GUSB

Závěr

Patriot Xporter XT Boost je za tu cenu opravdu rychlá paměť. Musím podotknout, že pokud uvažujete o nové flash paměti, rozhodně se vyplatí o pár stovek navíc investovat a pořídit nějaké kvalitní dělo, mezi které se může právem řadit i Patriot Xporter XT Boost 150x s rychlostí až 30MB/s o kapacitě 16GB. Rychlost je proto velmi využitelná v technologii ReadyBoost u Windows Vista a zvýšit si tak rychlost. Samozřejmě že lze pořídit 2GB, 4GB, 8GB i 32GB verze! V dnešní době mi přijde 16GB jako optimální v poměru k ceně, která se bude stále snižovat. Patriot Xporter XT Boost je navíc zabalen společně s doživotní zárukou. To vše z něj dělá rychlého velikána, jenž se nemusí bát postavit se proti těm nejlepším kolegům jiných výrobců.

Klady a zápory

Klady

  • Rychlost
  • Odolnost
  • Pěkný design
  • Modrá stavová kontrolka
  • Příslušenství
  • Certifikace Windows Vista ReadyBoost
  • Doživotní záruka

Zápory

  • Žádná SW ochrana dat
  • Víčko na USB by mohlo být tužší (snadno může být ztraceno)

Za zapůjčení flash paměti Patriot Xporter XT Boost děkuji své obdivovatelce Jarce K. :-)

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte rychlé flash disky výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 22.05.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 18379x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

$uch@rC - 26.05.2008
Jaký disk bude nejrychlejší to nevím, ale hledej mezi rychlými :-). Corsair Voyager (non GT) jsem testoval před půl rokem ( http://vseohw.net/clanky/recenze/corsair-flash-voyager-2gb ), je i v souvisejících článcích zde pod článkem. Ohledně zápisu malých souborů - ono taky záleží na tom jak malé ty soubory budou. Co se týče porovnání s Kingston DataTraveler HyperX nevím, chce se podívat třeba na zahraniční recenze.

Exik - 26.05.2008
Zajimavy flashik -docela by mne zajimalo porovnani s Kingston DataTraveler HyperX nebo Corsair Voyager GT :-) palec ...a jeste bych chtel vedet ktery flash disk je asi nejvhodnejsi na cteni/zapis malych souboru napr. na instalace os z flashky (bootovani)

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ